Cesky Krumlov, de parel van Zuid-Bohemen
3 min. leestijd

Cesky Krumlov, de parel van Zuid-Bohemen

Het Tsjechische stadje Český Krumlov ligt in Zuid-Bohemen, op zo’n drie uur rijden van Praag en vlak bij het populaire Lipnomeer. CeskyKrumlov en het Lipnomeer zijn de ingredienten voor een prachtige vakantie in Tsjechië. Het stadje heeft wel 300 historische gebouwen, waaronder het oudste barokke theater ter wereld en het grootste kasteel van Tsjechië op de Praagse burcht na. Český Krumlov staat dus niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Dwars door de middeleeuwse keienstraatjes, tussen de huizen met rode dakpannen, kronkelt de rivier de Moldau. Boven de stad verheft zich het indrukwekkende en kleurrijke kasteel.

Sprookjesachtige steegjes

Cesky Krumlov, Latran

Cesky Krumlov, Latran, foto: Libor Svácek, CzechTourism

Op weg door het stadje naar het kasteel krijg je in de sprookjesachtige steegjes het gevoel dat er elk moment een oude vrouw met een verdachte rode appel kan opduiken. Gelukkig kun je overal wel een gezellig café, pension of winkeltje in duiken. Als je eenmaal onder aan het kasteel bent aangekomen, moet je eerst nog langs de beer zien te komen die de burcht bewaakt – en die trouwens wel in een verblijf achter een hek zit.

Kasteel op een rots

CeskyKrumlov_Vlassky_dvur

Cesky Krumlov, Vlassky dvur, foto: Libor Svácek, CzechTourism

Het kasteel van Český Krumlov is in etappes gebouwd en van de 14e tot de 19e eeuw steeds verder aangepast en uitgebreid. Nu is het na de burcht van Praag het grootste kasteel van Tsjechië. Het staat op een hoge rots, die aan twee kanten is afgesleten door water: de Moldau en de Polečnice. Tegenwoordig wordt de slingerende Moldau in Český Krumlov gebruikt voor kanotochtjes – een vrolijk gezicht op zonnige zomerdagen. Door de hoge ligging van het kasteel heb je vanuit de toren, de overdekte brug en de kasteeltuinen een mooi uitzicht over de stad, maar ook over de bossen van Blansko en de heuvels van Sumava rondom Český Krumlov.

 

Romeinen en rozen

Cesky Krumlov Tsjechië

Český Krumlov, foto: Aleš Motejl, CzechTourism

Een stad met zo’n lange geschiedenis heeft natuurlijk zo zijn eigen verhalen. Op verschillende plekken in de stad kom je verwijzingen naar die verhalen tegen, zoals beren en rozen in verschillende verschijningsvormen.

Volgens een van de verhalen zou de stad ooit in handen zijn geweest van de Witigonen (in het Tsjechisch: de Vítkovci). Die familie was verwant aan het oude Romeinse geslacht Ursini (van het Latijnse woord voor beer: ursus). De Witigonen zouden afstammen van een zoon van die familie, die Vitek heette. Samen met zijn vrouw en kind trok hij in de zesde eeuw van Rome naar Zuid-Bohemen. Daar ging het hem voor de wind: hij verkreeg steeds meer land, dat hij verdeelde onder zijn vijf zonen. Elke zoon had een roos in een andere kleur als wapen, als symbool voor het land dat ze bezaten.

In werkelijkheid zat het iets anders, maar daarom niet minder interessant. Vitek kwam pas in de 12e eeuw naar Zuid-Bohemen en was niet Romeins, maar stamde af van een Tsjechische prinses. Hij was een invloedrijk persoon met veel land, dat hij verdeelde onder zijn vier – niet vijf – zonen. Het symbool van een roos is inderdaad verbonden met Český Krumlov, maar dan vanwege de Rosenbergs (of in het Tsjechisch Rozmberks), die er van 1302-1602 de dienst uitmaakten.

Recente geschiedenis van Cesky Krumlov

Cesky Krumlov, Latran

Cesky Krumlov, Latran, foto: Libor Sváček, CzechTourism

Onder het communisme was Český Krumlov een populaire plek voor Tsjechen die over de grens, in het nabijgelegen Oostenrijk, de vrijheid wilden zoeken. Honderden van hen zijn neergeschoten tijdens hun vluchtpogingen. Na de val van de muur is er alles aan gedaan om van Český Krumlov een aantrekkelijke bestemming te maken, vol terrasjes, winkeltjes en musea. McDonalds kreeg echter tot drie maal toe “nee” te horen toen het zich hier wilde vestigen: de fastfoodketen past niet in het historische straatbeeld en wordt daarom geweerd.

Tussenstop in České Budějovice

Bezoek je Český Krumlov vanuit Praag en heb je nog tijd over? Stop dan onderweg in de bierstad České Budějovice, die 25 kilometer van Český Krumlov ligt. Zo sla je twee vliegen in één klap en heb je de twee beroemdste steden van Zuid-Bohemen gezien.

 

 

 

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen