Raften in Tsjechië | 7 prachtige locaties

Ben je op zoek naar een actieve en ontspannende manier om de natuur te ontdekken? Overweeg dan om te gaan raften! Maar maak je geen zorgen over ouderwetse plastic kano's, onhandige bagage en natte kleding. Tegenwoordig worden redding vaartuigen op de Tsjechische rivieren vervangen door moderne opblaasbare vlotten, lichtgewicht plastic kano's en moderne uitrusting. Er zijn verschillende verhuurbedrijven die je boot naar de gewenste locatie brengen en zorgen voor alle comfort en faciliteiten.

In dit blogbericht benoemen wij de (Tsjechische) moeilijkheidsgraden van de stromingen en geven wij je specifieke rafting-tips.

Kijk voor uitleg over de moeilijkheidsgraden onderaan dit artikel.

Raften

Tip 1: Raften op de Moravice rivier in Moravië-Silezië

Moeilijkheidsgraad: WW I tot WW II

De Moravice rivier is een heldere stroom die ontspringt in de regio Moravië-Silezië op een hoogte van 1135m in Velké Kotli, zo'n 3km ten zuiden van de Praděd-piek in Hrubé Jeseník. Het is de op drie na grootste rivier in het Odra-bekken per gebied en stroomt in zuidelijke richting, dwars door twee dammen (Slezská Harta en Kružberk) en mondt uit in de Opava-rivier net onder de districtsstad Opava na een totale lengte van 99,1 km.

Moravice is de populairste rivier voor watersporters in de regio Moravië-Silezië. Het bovenste gedeelte van de rivier is alleen bevaarbaar tijdens dooi en na hevige regenval met moeilijkheidsgraad WW II. Boottoerisme is beschikbaar vanaf km 45 en lager. De middelste en onderste stroming heeft een moeilijkheidsgraad van ZW en is afhankelijk van de afvoer van water uit de Harta- en Kružberk-dammen.

Het Horní Moravice Kotelský-potok gedeelte - Slezská Harta is bevaarbaar na regen en stroomt door een smalle en soms overwoekerde bedding in scherpe meanders met omgevallen bomen aan de overkant van de rivier. Het traject aan de monding van de Kotelské Potok - Malá Šťáhle (ca. 15 km) heeft een moeilijkheidsgraad van WW II, omdat de rivier hier in scherpe meanders door een smalle en soms dichtgegroeide bedding stroomt. Watersporters mogen de rivier niet betreden vanwege de twee dammen die zijn gebouwd als bron van drinkwater.

Het Midden Moravice gedeelte van Kružberk tot aan Žimrovice wordt gewoonlijk verbeterd voor vaardoeleinden door het tot 8 keer per jaar uit de dam te laten stromen. De moeilijkheidsgraad van dit gedeelte is WWI, en het landschap leidt door het natuurpark Moravice in de vallei van de Vítkov-hooglanden, door de zeer mooie Anna-vallei, langs de molens Větřkovicý en Albrechtický naar Hradec nad Moravicí. Hier eindigt de grens van het natuurpark, maar de rivier is nog steeds erg mooi in het volgende gedeelte naar Branka of naar Opava-Kylešovice.

Raften

Tip 2: De stroomversnellingen van Stvořidla op de Sázava

De Sázava-rivier is een van de mooiste rivieren van Tsjechië. De rivier is 225 km lang en wordt gevoed door Stružný potok en andere stromen van de Velké Dářko-vijver in het Boheems-Moravische Hoogland. De rivier is populair bij watersporters en zwervers vanwege de twee prachtige stroomversnellingen in het bovenste en onderste deel van de rivier. Op de bovenloop is Sun Bay te vinden, bekend uit de avonturenboeken van Jaroslav Foglar. De midden- en benedenloop zijn het populairst voor watersporters vanwege de bootkampen, de verhuur van bootuitrusting en de verfrissingen aan de oevers. Er zijn veel interessante monumenten te zien, zoals het kasteel Český Šternberk, het Sázava-klooster, het kasteel in Zruč en het botenmuseum. De rivier heeft veel stuwen, maar de meeste zijn begaanbaar. Er zijn ook moeilijkere "toeristische" passages, zoals de afdaling van Stvořidla tijdens hoogwater.

Een extra tip voor ervaren watersporters die niet bang zijn voor snel, wild water met grote rotsblokken, is om een dagtocht stroomopwaarts te maken naar Stvořidlý. Het vereist een feilloze besturing van de boot, vanwege de ruwe tocht. Je kunt je avontuur beginnen in Světlá nad Sázavou, waar de rivier stroomt in een kanaal met een zachte stroming, talloze bochten en stuwen die weinig moeite kosten. Zodra je voorbij Smrčná bent, begint de moeilijkheidsgraad toe te nemen met de meest uitdagende stroomversnellingen van Sázava - Stvořidla. De rivierbedding is gevuld met rotsblokken en de stroming van de rivier raast snel tussen de stenen door. De moeilijkheidsgraad varieert van WW II - III, afhankelijk van de staat van het water.

Jan HocekRafting op de Sazava, Foto: Jan Hocek, VisitCzechia

Tip 3: Wildwaterraften en golfsurfen in Český Vrbné

Er zijn verschillende mogelijkheden om te genieten van de stroomversnellingen op de kunstmatige slalombaan in České Budějovice. Als meer ervaren peddelaars kunt u uw eigen uitrusting meenemen en door de slalom rijden, of u kunt bij ons de benodigde uitrusting huren. Het parcours heeft mobiele hindernissen die gemakkelijk kunnen worden verplaatst om de moeilijkheidsgraad en het karakter van de baan te veranderen. Beginners kunnen de eerste twee cascades uitproberen, die niet moeilijk zijn en waar altijd een rustiger gedeelte onder zit. Nieuw zijn de brede herintreders onder de tweede cascade. Voor degenen die op zoek zijn naar meer avontuur, bieden we een wildwaterraftingprogramma van meer dan twee uur aan, waarbij alle benodigde materialen (vesten, helmen, wetsuits, enz.) voor u beschikbaar zijn en onze instructeurs klaar staan om u te begeleiden. Surfliefhebbers kunnen hier ook oefenen op een surfgolf.

Raften

Tip 4: Het slalomkanaal in Troja, in het centrum van Praag

Moeilijkheidsgraad: WW III-IV

In Praag kun je ook genieten van wild water op het slalomkanaal in Troja, dat wordt beheerd door de sectie USK Prague. Het slalomkanaal heeft een moeilijkheidsgraad van WW III-IV en is de thuisbasis van Olympiërs en wereldkampioenen. Het ligt in de buurt van het kasteel van Troja en de dierentuin van Praag, aan de rechterkant van de Moldau. De baan bestaat uit hindernisbanden gevuld met beton, betonnen panelen en houten balken en heeft een totale lengte van 410 meter. Het gemiddelde waterdebiet is 16 m3/s.

Het slalomparcours is in de jaren 80 ontstaan uit een voormalige vlotsluis en heeft sindsdien vele belangrijke sportevenementen georganiseerd op het gebied van wildwaterslalom, rafting en freestyle. Het biedt uitstekende peddelmogelijkheden en faciliteiten zoals kleedkamers, accommodatie, restaurant en fitnessruimte. Door de gunstige ligging aan de benedenloop van de Moldau is het slalomparcours het hele jaar door toegankelijk.

Raften KudyzRafting, Foto: Kudyznudy.cz

Tip 5: Nachtraften in Český Krumlov

Ervaar de verrassende kant van Český Krumlov tijdens een nachtelijke raftingtrip met het verhuurbedrijf in Ontario. Geniet van de sfeervolle ambiance van Krumlov vanaf de rivier terwijl je 's nachts vaart. Bewonder de verlichte monumenten van Krumlov en de Vltava zonder watersporters, als in een privé-setting. Deze ongeveer 70 minuten durende rafttocht belooft een unieke ervaring.

Tijdens anderhalf uur raften ervaar je de Vltava zonder te wachten op andere kajakkers die voor je uit varen. In volledige duisternis en stilte drijf je de rivier af langs het majestueuze, verlichte kasteel en andere bezienswaardigheden. Dit is de ideale niet-traditionele activiteit voor zowel avonturiers als romantici.

Tijdens deze nachtelijke raftingtrip wordt u begeleid door een instructeur en ontvangt u peddels, vesten en tonnen voor persoonlijke bezittingen. Als u dat wenst, kan het verhuurbedrijf van Ontario u ook minibusjes aanbieden voor het transport van en naar de start- en eindpunten.

NB: Je kunt ook overdag raften in Cesky Krumlov!

RaftenRafting in Cesky Krumlov, Foto: Kudyznudy.cz

Tip 6: Ohře, de vaarroute naar Karlovy Vary en Slavkovské les

De Ohře-rivier, de op drie na langste rivier op Tsjechisch grondgebied, vindt zijn oorsprong in het natuurreservaat Smrčiny onder de Schneeberg in Beieren (Duitsland). Na de Moldau is het de op één na grootste linker zijrivier van de Elbe in Bohemen. Bij de grensovergang Pomezí nad Ohří komt het de Tsjechische Republiek binnen en voedt het Skalka-waterreservoir. De rivier stroomt vervolgens door het historische Cheb en kronkelt verder door het Cheb-bekken naar Kynšperk nad Ohří. Daarna stroomt het langs Loket Castle in een boog en mondt uiteindelijk uit in de Slavkovský les PLA.

De route van Cheb naar Kadaň biedt een vaarroute voor watersporters die informatie geeft over de rivier, culturele monumenten en overnachtingsmogelijkheden. Aangezien de Ohře door verschillende beschermde gebieden stroomt, is vrij kamperen verboden. De rivier biedt veel mogelijkheden voor watersporters met tal van campings en bezienswaardigheden langs de route, waaronder kastelen, rotssteden en de Svatošská skály.

De naam Ohře en de parallelle namen Ohara, Oharka en Eger vinden hun oorsprong in de Keltische naam Agara, waarbij Ag zalm betekent en Ara stromend water.

RaftenRafting, Foto: Jan Hocek, VisitCzechia

Tip 7: Rivier Vydra in Šumava

Moeilijkheidsgraad: tot WW III

De Vydra is een ongetemde bergachtige rivier die ontspringt nabij Modrava op een hoogte van 980 meter, waar de beken Roklanský, Javorí, Filipohuťský en Modravský samenkomen. Deze romantische rivier stroomt door een kloof van Antýgl tot aan Čeňkovu pila en herbergt het populaire natuurreservaat Povydří in Šumava.

De rivier is beroemd om zijn talloze stroomversnellingen en watervallen die in de rotsachtige bedding zijn gevormd door de kracht van water en zand. Veel gigantische potten zijn gevormd in de rotsblokken, voornamelijk in de buurt van Antýglo. Daarnaast zijn er op de hellingen boven de riviervallei stenen zeeën te vinden.

Bij Čeňková pila komt de Vydra samen met de Křemelná om de rivier Ottawa te vormen, waar de otter veel voorkomt. Ongeveer halverwege tussen Antýgle en Čeňková pila staat de hut van Turner, waar bezoekers de rivierotter in een omheining kunnen zien die zijn naam aan de rivier gaf.

De Vydra-rivier is een uitdagende waterweg die door een diepbeboste vallei stroomt en een groot hoogteverschil kent. Dit maakt het alleen geschikt voor ervaren peddelaars met de juiste uitrusting. Varen was vroeger verboden, maar momenteel is het beperkt toegestaan. Het toegestane vlottergedeelte is het aangename traject van Modrava tot Antýglu (4,8 km), waar de moeilijkheidsgraad niet hoger is dan WW III.

RaftingRaften, Foto: Jan Hocek, VisitCzechia

Algemene informatie over Raften in Tsjechië

Er zijn een aantal gevaarlijke stuwen in Tsjechië:

  1. km 209,0 Hlavno – Černý Mlýn – links aanhouden
  2. km 178,3 Tuhnice – Karlovy Vary – links aanhouden
  3. km 158,0 Radošov – links aanhouden
  4. km 132,6 Klášterec nad Ohří – bakboord rechts

RaftingRaften, Foto: Kudyznudy.cz

Roeiclassificatie van moeilijkheidsgraad

  1. ZWA is stilstaand of zwak stromend water, max. snelheid 4 km/h
  2. ZWB is zacht stromend water, max. 5 km/h
  3. ZWC is stromend water, waarvan de snelheid hoger is dan 6 km/h. Stroom is continu, vormt geen golven, maar achter obstakels kan zich een tegenstroom vormen
  4. WW I - lichte stroomversnellingen of meanders (geschikt voor gemiddelden)
  5. WW II matig moeilijke stroomversnellingen, praktische limiet van bevaarbaarheid voor een open boot (geschikt voor ervaren peddelaars)
  6. WW III moeilijke stroomversnellingen met hoge onregelmatige golven, moeilijke interfaces, kleine cilinders, verwarrende rivierbedding (water voor ervaren peddelaars en een goed gecoördineerde bemanning)

Heb jij zin om een unieke raftervaring in Tsjechië mee te maken? Wij hebben luxe vakantiehuizen dichtbij iedere raftlocatie, die de perfecte uitvalsbasis zullen zijn voor jouw raftvakantie.

Ik ben Beatrix Soesbergen-Macek en samen met mijn man hebben we zo’n 6 jaar geleden Tsjechshop.nl opgezet. Een webshop waar u terecht kunt voor de aankoop van heel veel Tsjechische producten. We dragen Tsjechie al jarenlang een heel warm hart toe. Mijn man is een nuchtere Hollander, ik heb een Tsjechische vader die in 1948 na de omwenteling naar Nederland vluchtte en vele jaren later een nieuw leven begon met de vrouw die later mijn moeder zou worden. Met de in Tsjechië achtergebleven zoon en dochter uit het eerste huwelijk van mijn vader heb ik een fijne band, zij hebben mij een goed beeld gegeven van mijn mooie tweede vaderland en van de mensen die er wonen. En dank zij hen vonden we ook een tweede (t)huis bij hen in de buurt, in Náchod. Inmiddels is Tsjechshop.nl veel meer geworden dan alleen een webshop. We zijn een punt waar al het mooie en goede van Tsjechië bij elkaar te vinden is, in de breedste zin des woords. Zodat zoveel mogelijk mensen kennis ermee maken. Want zeg nou zelf: is Tsjechië niet verrukkelijk mooi?
Reactie plaatsen