De vier boomkroonpaden van Tsjechië - Interactief én educatief

De vier boomkroonpaden van Tsjechië - Interactief én educatief

De boomkroonpaden in Tsjechië tillen je tot boven de toppen van de bossen. Ze laten je het prachtige uitzicht zien van de prachtige Tsjechische natuur en met name de Nationale Parken. De paden zijn fantastische uitjes voor zowel jong, als oud en zijn goed begaanbaar zelfs met rolstoelen en kinderwagens. Creëer een herinnering voor het leven en tuur over de toppen van bomen die tot wel 150 jaar oud zijn!

In Tsjechië zijn er vier boomkroonpaden, met ieder zijn eigen allure. In dit blogbericht nemen wij je graag mee langs ieder van deze paden, zodat je precies weet welk pad het beste bij jouw vakantie past. De boomkroonpaden van Tsjechië zijn:

Stezka Valaška – Beskiden

Gelegen hoog op de Pustevny berg midden in de Beskiden staat een bezoek aan de Stezka Valaška garant voor een prachtig uitzicht over de bergen! Met zowel een skywalk met glazen observatiepunt als een uitkijktoren is een bezoek aan Stezka Valaška een echte aanrader tijdens een vakantie in de Beskiden. Met de kinderen naar Stezka Valaška? Dat kan! Verspreid over het pad zijn er tal aan informatieve en interactieve aspecten zoals klimmuren, trampolines en informatiebordjes te vinden. Om bij de ingang van het pad te komen kunt u zowel de auto onderaan als bovenaan de berg parkeren. Parkeert u de auto onderaan de berg? Neem dan de stoeltjeslift tot aan het bovenste station van de Pustevny-kabelbaan.

Stezka Korunami Stromů - Lipno

 De unieke Tree Top Walkway in Lipno was het eerste boomkroonpad van zijn soort in heel Tsjechië. Vanaf de 40 meter hoge uitkijktoren geniet je van een schitterend panoramisch uitzicht over het Lipno-meer, Šumava en Novohradská. Tijdens een wandeling over het pad kom je door verschillende educatieve elementen meer te weten over de natuur, de bescherming van de natuur én de functies van het bos. Tijd voor spanning? Kies dan op de weg terug naar beneden voor de glijbaan! Dit ritje met een hoogte van 24 meter en een lengte van 52 meter zorgt voor een onvergetelijke ervaring. De Tree Top Walkway met kinderwagen of rolstoel bezoeken? Ook dat kan! Door de brede paden en een helling van maximaal 2 tot 6% kunnen ook kinderwagens en rolstoelen een hoogte van maximaal 24 meter bereiken. De Tree Top Walkway is onderdeel van het Active Park Lipno, en is op verschillende manieren te bereiken. Zo kan je met de kabelbaan, de Walkway Bus, lopend én fietsend naar het begin van het boomkroonpad. De sportiefhebbers kunnen er op de terugweg ook voor kiezen om de afdaling te wagen met een off-road kickbike. Deze outdoor steppen kun je bovenaan de heuvel ophalen en onderaan weer inleveren.

Boomkroonpad Lipno - foto Stezka Korunami Stromů Lipno

Stezka Korunami Stromů  Krknoše – Reuzengebergte

Midden tussen de bomen van het Reuzengebergte, vlakbij Janské Lázne, is de Krknoše Tree Top Walk te vinden. Van de wortels tot de boomtoppen, deze Tree Top Walk neemt je mee in de unieke en diverse natuur van het Reuzengebergte. Met bomen van maar liefst 30 meter hoogte en een leeftijd tot 150 jaar, is het voor jong en oud een unieke beleving. Onderweg naar de top is er genoeg te doen van interactieve paden die de spanning verder opbouwen tot educatieve borden om meer te weten te komen over de natuur, het is er allemaal! Vanaf de 45 meter hoge uitkijktoren heb je een adembenemend uitzicht over de prachtige natuur en de directe omgeving. Op een leuke én snellere manier beneden komen? Neem dan de 80 meter lange glijbaan! Eenmaal beneden aangekomen, kun je in het ondergrondse informatiecentrum, meer te weten komen over het indrukwekkende wortelsysteem van de bomen in het Reuzengebergte. Net als het boomkroonpad in Lipno, is het Boomkroonpad van Janské Lázně barrièrevrij en geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.


Krknoše Tree Top Walk - foto Czech Tourism, Petr Mareš

Mountain Resort Dolní Morava - Moravië

Dolní Morava in Noord Moravië is dé plek om te genieten van adembenemende uitzichten. Niet alleen is hier het boomkroonpad genaamd de Sky Walk te vinden, maar ook ´s werelds langste loophangbrug de Sky Bridge 721.

Sky Walk

Vanaf de top van de 55 meter hoge uitkijktoren heb je een fantastisch uitzicht over Králický Sněžník, het Jeseníky- én het Reuzengebergte. Naast de panoramische uitzichten biedt de Sky Walk ook tal aan interessante informatie en interactieve entertainment. Zo kom je door de twaalf informatie borden tijdens de wandeling meer te weten over de Sky Walk, de Králický Sněžník-bergen en de directe omgeving. Bezoekers die opzoek zijn naar avontuur en spanning kunnen genieten van verschillende adrenaline-attracties zoals ´the sleeve´, ´the drop´, en de spiraalglijbaan. Klim en klauter door het dikke net van ´the sleeve´, om van verdieping naar verdieping naar de top van de toren te klimmen. Ultiem genieten van het uitzicht? Waag dan een stap op ´the drop´, het 50 meter hoge net met uitzicht naar beneden. Voor de echte adrenalinekick neem je op de weg naar beneden de 100 meter lange spiraalglijbaan met verschillende ramen en hellende  bochten.

Sky Bridge 721

Opzoek naar een onvergetelijke ervaring? Breng dan zeker een bezoek aan de langste voetgangers hangbrug ter wereld, de Sky Bridge 721. De naam van de hangbrug geeft het al aan, de brug een lengte van maar liefst 721 meter! Met een hoogte van 95 meter heb je vanaf de Sky Bridge 721 een spectaculair panoramisch uitzicht over de Mlýnické-vallei. Na een wandeling vol spanning over de hangbrug kom je aan overkant langs de informatieve wandelroute meer te weten over de natuur en geschiedenis van de directe omgeving.

Om bij de prachtige uitzichten van de Sky Walke en de Sky Bridge 721 te komen, kan je twee routes nemen. De eerste mogelijkheid is het nemen van de Sněžník-stoeltjeslift tot aan het eindpunt, vanaf hier ben je binnen een handomdraai bij de verschillende attracties. Voor de sportliefhebbers is het ook mogelijk om vanuit het dal, bij het Wellness Hotel Vista, de ongeveer 4 kilometer lange wandel/fietsroute naar boven te nemen.

Welke van deze boomkroonpaden zou jij willen bezoeken? Laat het ons weten in de reacties!

Ik ben Beatrix Soesbergen-Macek en samen met mijn man hebben we zo’n 6 jaar geleden Tsjechshop.nl opgezet. Een webshop waar u terecht kunt voor de aankoop van heel veel Tsjechische producten. We dragen Tsjechie al jarenlang een heel warm hart toe. Mijn man is een nuchtere Hollander, ik heb een Tsjechische vader die in 1948 na de omwenteling naar Nederland vluchtte en vele jaren later een nieuw leven begon met de vrouw die later mijn moeder zou worden. Met de in Tsjechië achtergebleven zoon en dochter uit het eerste huwelijk van mijn vader heb ik een fijne band, zij hebben mij een goed beeld gegeven van mijn mooie tweede vaderland en van de mensen die er wonen. En dank zij hen vonden we ook een tweede (t)huis bij hen in de buurt, in Náchod. Inmiddels is Tsjechshop.nl veel meer geworden dan alleen een webshop. We zijn een punt waar al het mooie en goede van Tsjechië bij elkaar te vinden is, in de breedste zin des woords. Zodat zoveel mogelijk mensen kennis ermee maken. Want zeg nou zelf: is Tsjechië niet verrukkelijk mooi?
Reactie plaatsen