Kasteel Hluboka in Zuid-Bohemen Tsjechië
1 min. leestijd

Kasteel Hluboka in Zuid-Bohemen Tsjechië

Kasteel Hluboká is één van de bekendste en meest chique kastelen van Tsjechië. Het wordt beschouwd als het mooiste kasteel van Tsjechië. Het kasteel bevindt zich 10 kilometer ten noorden van Ceske Budejovice op een klif boven de rivier de Vltava (Moldau) in Zuid-Bohemen vlakbij het Lipno meer.

Een bezoek aan dit schitterende kasteel is een heel bijzondere ervaring.

Kasteel Hluboká

Oorspronkelijk was kasteel Hluboká een koninklijk kasteel wat gesticht werd tijdens de eerste helft van de 13e eeuw. Van het kasteel is tot vandaag de dag alleen de wachttoren in de kern van de hoogste toren bewaard gebleven. Tijdens de 16e eeuw werd het kasteel opnieuw ontwikkeld en werd een aquaduct gebouwd die het water van de rivier de Vltva door liet stromen. Bij het kasteel werden de parken ‘Stara obora’ (1.542 ha) en ‘Stara obora’ (1.581 ha) gesticht. Aan het einde van de 16e eeuw werd het kasteel verbouwd tot een renaissancistisch kasteel in het kader van het project van Baltazar Maggi. Tijdens de 18e eeuw werd het kasteel voor de tweede keer herbouwd, dit keer in barokke stijl van A.E. Martinelli, en kreeg het kasteel een groot Engels park met een wintertuin. Het huidige uiterlijk van het kasteel komt uit de romantische periode, van de jaren 1839-1871, toen het werd herbouwd door de Weense architect F. Beer in de stijl van het Engels koninklijk kasteel in Windsor.

Kasteel Hluboka Tsjechie

Libor Svácek, Czech Tourism

Het kasteel was van 1660 tot 1947 eigendom van de familie Schwarzenberg toen het werd genationaliseerd. De familie bewaarde veel kostbaarheden en interessante voorwerpen. Tot op heden zijn deze voorwerpen zoals een grote collectie van Brusselse tapijten van Boudewijn van Beveren (17de eeuw), een verzameling van schilderijen van de Vlaamse en Nederlandse kunst, keramiek, porselein, wapens, boekenkasten en de zgn. Netolice Ark (15e eeuw) te bewonderen in de ‘Alšova Jihoceská Galerie’ (De Zuid-Boheemse galerie van Mikoláš Aleš).

Download hier het E-Book over de Kastelen in Tsjechië

 

Burchten en Kastelen in Tsjechie

 

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen