Kasteel Konopiště in Tsjechië

Konopiště: kunst, techniek en romantiek

Kasteel Konopiště in Tsjechië werd in de late 13e eeuw gebouwd als een gotische vesting. Door de eeuwen heen werd het complex geleidelijk verbouwd en uitgebreid tot het romantische kasteel dat je nu net buiten Praag kunt bezoeken.

Aartshertog Frans Ferdinand

In 1887 werd Konopiště gekocht door de opvolger van de Oostenrijks-Hongaarse troon: aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk-Este. Zijn enthousiasme voor de technische vooruitgang aan het einde van de negentiende eeuw bracht het kasteel alle moderne gemakken van die tijd: stromend water, elektriciteit, een hydraulische lift en doortrekbare toiletten. Na zijn huwelijk met gravin Sophie Chotek vestigde het echtpaar zich hier. Hun romantische liefdesverhaal eindigde, net als La Belle Époque, in de zomer van 1914, toen Frans Ferdinand in Sarajevo werd neergeschoten en de Eerste Wereldoorlog uitbrak.

Kasteel Konopiště

Kasteel Konopiště, foto: Libor Sváček, CzechTourism

Rondleiding vol kunst

Tijdens een rondleiding door de woonvertrekken, het gastenverblijf, de eetkamer en de wapenkamer van kasteel Konopiště ervaar je voor heel even hoe het leven op het kasteel voor de Eerste Wereldoorlog moet zijn geweest. Frans Ferdinand was een fervent kunstverzamelaar en met zijn verzameling van houtsnijwerken, schilderijen en allerlei andere kunstobjecten die verband houden met de verering van Sint Joris wilde hij koning Edward VII van het Verenigd Koninkrijk overtreffen – die had namelijk dezelfde verzamelpassie. Wat behouden is gebleven uit deze collectie, is te zien in het Sint Joris-museum.

Rozentuin Kasteel Konopiště

Ook de rozentuin inclusief kassen is de moeite van een bezoekje meer dan waard. Het is een ideale plek om heerlijk te ontspannen. Er groeien tropische en subtropische planten en ook de gele Marshal-roos, waarop gravin Sophie zo dol was, is er te vinden.

Praktische informatie Kasteel Konopiště

Kasteel Konopiště ligt 44 kilometer van Praag en is in ongeveer 30 minuten met de auto te bereiken. Vanaf het Centraal Station in Praag rijdt minstens een keer per uur een trein naar Benešov. De reistijd is dan 40 minuten. Van station Benešov is het ongeveer 2,5 kilometer lopen naar het kasteel, maar je kunt ook de bus nemen. Vanaf busstation Florenc in Praag rijdt elk uur een bus rechtstreeks naar Benešov. Die rit duurt 45 minuten. Van het eindpunt van de bus kun je naar het kasteel lopen, twee haltes met de bus meerijden van Benešov naar Konopiště, of vanaf het treinstation de ecotrein nemen.

Openingstijden: april-mei en september (behalve maandag): 10.00-16.00 uur; juni-augustus: tot 17.00 uur; oktober-november: 10.00-15.00 uur.

Kijk voor actuele informatie op www.zamek-konopiste.cz/en

Download hier het E-Book over de Kastelen in Tsjechië

Burchten en Kastelen in Tsjechie

 

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen