Natuurlijke rijkdom in Tsjechië: Nationale Parken

Natuurlijke rijkdom in Tsjechië: Nationale Parken

Houd je van een ontspannen vakantie in een omgeving waar de natuur nog alle ruimte heeft? Waar je geen moeite hoeft te doen om een mooi plekje te vinden voor een wandeling of een fietstocht? Dan is Tsjechië jouw ideale vakantiebestemming! Het land biedt ontzettend veel natuurschoon en telt bovendien meerdere Nationale Parken. Lees in dit artikel meer over deze bijzondere plekken waar de natuur de bescherming krijgt die ze verdient; de Nationale Parken in Tsjechië.

1.      Nationaal Park Krkonoše (Reuzengebergte) in Oost-Bohemen

Krkonoše Reuzengebergte

Dit park vind je op de grens tussen Tsjechië en Polen, aan de noordoostkant van Bohemen. Het is een afwisselend gebied, dat grotendeels het predicaat UNESCO-biosfeerreservaat draagt. Het Reuzengebergte trekt van oudsher al veel toeristen, zowel in de zomer als in de winter. De benoeming tot Nationaal Park (in 1963) en de UNESCO-bescherming moeten ervoor zorgen dat het bijzondere ecosysteem van het gebied intact blijft.  

Kijk hier naar luxe vakantiehuizen in Nationaal Park Krkonose

Unieke flora en fauna

De bron van de rivier de Elbe, glooiende hellingen, diepe bergdalen, onstuimige riviertjes en schitterende vergezichten zijn hier je deel. Bovendien kun je er de hoogste bergtop van het land bedwingen: de 1603 meter hoge Sněžka (Sneeuwkop). Het biosfeeretiket geeft al aan dat dit park gekenmerkt wordt door een uitzonderlijk samenspel van flora en fauna. Skiën, avontuurlijk wandelen langs de Elbe of langs de vele andere gemarkeerde wandelroutes, fietsen; Krkonoše biedt volop sportieve uitdagingen!

2.      Nationaal Park Šumava in Tsjechië

Šumava bergen Zuid-Bohemen Pilsen

Nationaal Park Šumava wordt ook wel het Boheemse Woud genoemd. Het ligt in de regio rondom Lipno, in het westen van Bohemen. De Šumava-bergketen is een natuurlijke grens tussen Oostenrijk en Duitsland aan de ene en Tsjechië aan de andere kant. Samen met het Beierse woud vormt Šumava een (naaldwoud)gebied dat beschouwd wordt als de ‘Groene long van Europa’. Dit park, dat het grootste van het land is, heeft een relatief ongerept karakter. Dit is mede te danken aan het feit dat het pas sinds de jaren negentig van de vorige eeuw voor een groter publiek is opengesteld. 

In zomer en winter Zuid-Bohemen

Op de Tsjechisch-Oostenrijkse grens ligt de Plechý, de hoogste piek van de regio (1378 meter). Ook in dit UNESCO-biosfeerreservaat kun je naar hartenlust wandelen en fietsen. Zowel mountainbiken als rustige dagtochtjes behoren tot de mogelijkheden. Ook kanoën kan hier goed en met diverse wintersportgebieden kun je hier als wintersporter eveneens prima terecht. Kijk hier voor luxe vakantiehuizen in Frymburk en Lipno nad Vltavou,  Nationaal Park Sumava

3.      Nationaal Park Ceský Ráj

Ten noordoosten van Praag, op nog geen honderd kilometer afstand, ligt een wel heel bijzonder Nationaal Park: Ceský Ráj. Hier vind je een natuurgebied dat zó wonderlijk is dat je het je nauwelijks voor kunt stellen. Niet voor niets betekent Ceský Ráj ‘Tsjechisch paradijs’! In de loop van vele miljoenen jaren leidden natuurkrachten, waaronder erosie, tot een onvoorstelbaar bizar landschap. Hier vind je ook de rotssteden Prachov en Hruboskalsko. 

Onvergetelijke rotssteden

Torenhoge rotspieken, diepe kloven, rotslabyrinten, grotten, duizelingwekkend mooie vergezichten… een wandeling door dit UNESCO-geopark maakt een onvergetelijke indruk! Naast de rotssteden vind je hier diverse kastelen en burchten. Paragliden, rotsklimmen, raften of kanoën? Ook dat kan hier, evenals wandelen of mountainbiken langs een van de vele uitgezette routes. 

Kijk hier voor luxe vakantiehuizen bij Nationaal Park Cesky Raj

4.      Nationaal Park Podyjí

nationaalpark podyji zuid-moravië

Podyjí is een relatief klein Nationaal Park aan de Oostenrijkse grens, in Zuid-Moravië. Het is gelegen aan de rivier de Dyje in het zuidoosten van het Boheems-Moravisch Hoogland. In 1991 kreeg dit gebied de titel Nationaal Park – en terecht, aangezien de flora en fauna hier beslist uniek zijn. Je kijkt hier je ogen uit naar het ongerepte rivierdal landschap met zijn sensationele rotsige pieken en duizelingwekkend steile afgronden. Maar ook steppeachtige vlaktes en heidevelden maken deel uit van dit uitzonderlijke landschap. 

5.      Nationaal Park Boheems Zwitserland in Tsjechië

In Noord-Bohemen, tussen Praag en Dresden, ligt Boheems Zwitserland, een gebied dat sinds het jaar 2000 de titel Nationaal Park draagt. Als je je vakantie graag doorbrengt in een rustige, natuurlijke omgeving, dan is deze locatie ideaal. Je vindt hier prachtige wandelroutes door dito natuurgebieden. Weer en wind creëerden hier onder andere Europa’s grootste (natuurlijke) zandsteenboog, de ‘Pravčická brána’. Bij dit natuurfenomeen werd een deel van de bekende Disney-film ‘De Kronieken van Narnia’ opgenomen. De uit zandsteen bestaande rotsen bieden verder de mogelijkheid tot ‘bouldering’: klimmen zonder uitrusting, door erosie ontstane holtes en spleten in de rotswanden. Maar uiteraard kun je ook op een minder avontuurlijke manier genieten van de ongerepte natuur en de rust die dit prachtige Nationale Park kenmerken.

Of je nu vooral rust zoekt of graag lekker in beweging bent in de natuur, Tsjechië is bij uitstek geschikt voor iedereen die houdt van een ‘natuurrijke’ vakantie! 

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Elles van den Broek
Door

Elles van den Broek

op 15 Aug 2019

https://y.is/N5biJ wij hebben ook heerlijke herinneringen verzameld in Tsjechie! Zeker de moeite waard! Mooie site en mooi blog!

Reactie plaatsen