Trutnov, de mooiste stad van het Reuzengebergte

Trutnov, de mooiste stad van het Reuzengebergte

Trutnov is een van de leukste stadjes van Oost-Bohemen in Tsjechië. Deze stad is niet groot maar heeft zoveel voor een dagje lekker genieten. Afgelopen zomer was ik er weer en dat voelt altijd vertrouwd. Toen ik door het centrum liep viel het me meteen op dat er alweer leuke nieuwe winkeltjes en restaurants bijgekomen waren. Die kon ik natuurlijk niet voorbij lopen. In dit artikel neem ik je mee op een korte rondleiding door deze stad in het populaire Reuzengebergte…

Over Trutnov

Eerst even de feiten: Trutnov is een Tsjechische stad met ongeveer 30.000 inwoners en ligt in het noordwesten van de regio Hradec Králové, op een hoogte van 427 meter aan de rivier de Úpa in het Reuzengebergte, het Nationaal park Krkonoše.

Trutnov wordt ook wel de hoofdstad van het Reuzengebergte genoemd. Hierdoor heeft deze stad naast het authentieke, bijvoorbeeld ook vele restaurants, leuke winkeltjes en een bruisend uitgaansleven.

Het symbool voor Trutnov is de draak, die ook in het wapen van de stad is opgenomen. Het wapen vertelt het verhaal van de stichting van de stad, het gevecht van ridder Trut met de draak.  Overal zie je dan ook afbeeldingen van draken terug.

 Trutnov, TsjechiëTrutnov, Foto: Bikemp, CzechTourism

Het historisch Stadsplein van Trutnov

Als je door het historische centrum wandelt, kan je het grote stadsplein ‘Krakonos’ ( Krakonosovo Namesti) niet missen. Het plein is bijna vierkant en is omringd door huizen die in de 16e en 17e eeuw zijn gebouwd. De huizen vertonen langs alle vier de zijden van het plein middeleeuwse arcades, waaronder winkeltjes en cafeetjes met terrasjes gehuisvest zijn. Heerlijk om hier in de zomer te genieten van de winkeltjes, de terrasjes en een beetje weg te dromen.

Het heerlijke Italiaanse schepijs, aan het plein mag je natuurlijk niet voorbij lopen.

Aan het plein vind je ook het in 1861 herbouwde raadhuis met de opvallende klokkentoren en draak. Het raadhuis heeft ook een prachtige ceremoniehal voor feestelijke gelegenheden. In het raadhuis is trouwens tevens de plaatselijke VVV gehuisvest, altijd goed om te weten.

In de oorspronkelijke kelder van het raadhuis is nu een restaurant gevestigd. Prachtig om te zien, de oude gewelven van de kelder, afgezet tegen een modern, strak interieur. Ook de menukaart is modern, om te smullen en voor degenen die net als ik van zoet houden, heel mooi gebak!

Het mooie stadsplein is onlangs nog gerenoveerd. Ook de prachtige fontein waarin een beeld van een twee meter hoge reus, Krakonoš staat, de ‘heerser’ van de bergen. Sinds 1892 kijkt hij al uit over zijn koninkrijk, met in zijn ene hand boomstam als een wandelstok en met de andere hand leunt hij tegen de rots. De legende vertelt dat hij lief is voor alle goede mensen, maar dat hij allen die kwaad doen aan het Reuzengebergte, met harde hand straft.

Luxe vakantiehuizen rond Trutnov

Trutnov, TsjechiëTrutnov, Foto: Tourist Information Center Trutnov, ictrutnov.cz

Bijzondere winkels en restaurants die je zeker moet bezoeken

Voor bijzondere winkeltjes en leuke restaurantjes ben je in Trutnov zeker aan het goede adres. Ik heb er een paar voor je uitgezocht, maar zelf ontdekken is natuurlijk leuker:

 • CerFis wines, prachtige Portugese wijnen en olijfolie. Leuke shop en eigenaar Petra Čermáková wil je graag iets vertellen over haar passie.
 • Kaffe Horn in het grote UFFO, het nieuwe theater aan het eind van de grote winkelstraat. Naast het leuke terras is een prachtige kinderspeelplaats.
  Kledingzaken, ook de bekende merken.
 • Restaurant UP Radnice, in de raadskelder met prachtige originele gewelven. Prachtige menukaart, wel iets duurder maar de kwaliteit overtreft alles. Het terras is fantastisch.
 • UpMAj for Coffee and Tea, bovenverdieping aan de Horska. Met dakterras. En heerlijk gebak
 • Pizzeria la Piazza, aan een zijstraatje van de Horska, de grote winkelstraat.

centrum TrutnovCentrum Trutnov

Uitstapjes vanuit Trutnov

 • Lekker een dagje met de trein naar Hradec Kralove, de hoofdstad van Oost-Bohemen, cultuur snuiven
 • Een ontspannen bezoek aan het hele grote openluchtzwembad in Trutnov, met volop eet- en drinkgelegenheden, of lekker zwemmen in natuurzwemwater bij Dolce;
 • Bezoek het grootste safaripark en dierentuin van Europa in Dvúr Králové, op slechts 45 minuten afstand;
 • Pak de trein naar Adrspach, met zijn indrukwekkende rotsformaties, die je kan beklimmen in het seizoen. Dat is dus wel steile wand klimmen, mensen! Voor de wandelaar is dit een top gebied. Trouwens ook voor een natuurfotograaf.
 • Als je geluk hebt, kan je ook lekker een van de vele festivals bezoeken die ’s zomers worden georganiseerd. Denk maar eens aan het beroemde Open Air festival of de slag om Hradec Kralove in 1866 of te wel de Pruisische Oorlog
 • Kasteel Kuks. Met een indrukwekkende historische apotheek.
 • Last but not least, mijn favoriet: lekker snuisterijen en souvenirtjes kopen voor thuis. Iets met een draak, bijvoorbeeld.

Ach, ik raak er niet over uitgepraat. In Trutnov is altijd wat te doen en hoef je je geen moment te vervelen. Als het aan mij lag, ging ik nog een weekje… Misschien in september nog een keertje, want dan zijn de temperaturen eigenlijk ook heel lekker, zo tegen de 20 graden. Alle terrasjes zijn dan ook nog open. Ideaal dus om een beetje na te zomeren…

Meer ontdekken over het Reuzengebergte? Kijk dan hier eens naar…

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Mike
Door

Mike

op 07 Aug 2018

Belangrijke toevoeging is dat op zaterdagmiddag Trutnov zo goed als uitgestorven is omdat alle winkels gesloten zijn. Na het lezen van je enthousiaste verhaal hadden wij Trutnov gepland na een ochtend rodelen in Mladé Buky, maar het bezoek aan Trutnov draaide dus uit op een grote teleurstelling.

Reactie plaatsen