De slag van 1866 om Hradec Králové
1 min. leestijd

De slag van 1866 om Hradec Králové

Elk jaar wordt de slag om Hradec Králové rond 3 juli nagespeeld. Op deze dag krijgen bezoekers een impressie van de slag tussen Oostenrijk en Pruisen op de heuvel van Chlum.  De veldslag wordt geïllustreerd door de bijpassende decoraties en prachtige kostuums die de deelnemers van het evenement dragen. Op 3 juli 1866 vond de slag tussen Oostenrijk en Pruisen plaats bij de Tsjechische stad Hradec Králove in Oost-Bohemen.

De Pruisische Oorlog

De Pruisisch-Oostenrijkse oorlog was een van de grootste veldslagen van de 19e eeuw  die plaatsvond in Tsjechië. Tijdens deze veldslag vielen bijna 8.000 doden en meer dan 23.000 gewonde soldaten. De slag leidde tot een nederlaag van Oostenrijk en het betekende het einde van de Duitse Oorlog alsmede het einde van het Oostenrijkse streven om de leiding te hebben in de Duitse Bond. Het gebied van het historische slagveld in de regio Oost-Bohemen is zeer betekenisvol doordat er tegenwoordig meer dan 460 gedenktekens, begraafplaatsen en symbolische monumenten te vinden zijn.

Museum van de Oorlog van 1866 in Chlum

Tevens is in Chlum het Museum van de Oorlog van 1866 gevestigd. Dit museum werd 70 jaar na de slag, in 1936, opgericht op de top van de heuvelrug van Chlum. Het museum toont de bewapening en uitrusting van de legers van de Oostenrijks-Pruisische oorlog van 1866. In 2010 werd het museum uitgebreid met een nieuw museumgebouw waardoor de tentoonstelling van het museum omvangrijker is geworden.

Het Museum van de Oorlog van 1866 in Chlum is van 31 maart tot 30 september geopend van dinsdag tot en met zondag van 9-17 uur. Van 1 oktober tot 30 maart is het museum van zaterdag tot zondag geopend van 10-16 uur. De entree bedraagt 50 CZK (€ 2,00).

Wandelpad van de Pruisische oorlog

Hradec Králové wandeltocht slag om hradec kralove

Hradec Králové, foto: Ladislav Renner, Czech tourism

Voor degenen die wandelend de slag om Hradec Králové nog eens opnieuw willen beleven, is het wandelpad van de Pruisische oorlog een goede optie. Het wandelpad met uitlegborden en fietspad loopt langs het voormalig slagveld van 1866 bij Kuøívody en Mnichovo Hradištì. Door middel van de uitgestippelde wandelroutes kunt u op een interactieve manier kennis maken met de geschiedenis van de oorlog.

Wilt u het evenement bezoeken en de sfeer proeven, klik dan op de link van "Battle of Koninggratz"voor de meest actuele informatie.

Boek en film over Battle of Koninggratz of Hradec Kralove

Ook is er een boek uitgebracht over de slag om Hradec Králové,  “Auf den spuren des Krieges 1866”, dat verkrijgbaar is bij het infokantoor in Trutnov.


Van de slag om Hradec Králové wordt elk jaar een deel nagespeeld en op film vastgelegd.

 

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen