Hradec Kralove, de stad van Oost Bohemen

Hradec Kralove, de stad van Oost Bohemen

Hradec Králové, de stad van Oost Bohemen

Hradec Králové, wat "Koninklijk Hradec" betekent in het Tsjechisch, is een prachtige stad met een eeuwenlange geschiedenis. Het is sinds de 12e eeuw een belangrijk politiek en economisch centrum en kreeg in 1420 de status van stad door koning Wenceslaus IV. Tegenwoordig komen bezoekers van heinde en verre om het culturele aanbod van de stad te ervaren.

De stad heeft de charme van een Europese stad met grote, brede straten rondom een historisch plein. Het enige wat ontbreekt is de drukte van de vele toeristen. En dat maakt deze stad zo interessant, want ondanks de rust heeft deze stad een fijne sfeer. Hradec Králové is een stad in Tsjechië op ongeveer 120 kilometer van de hoofdstad Praag. Op het eerste gezicht lijkt het misschien wat te rustig, maar deze stad verbergt culturele, architectonische en andere waardevolle schatten.

Hradec Králové is een interessante stad in Tsjechië die haar bezoekers veel te bieden heeft. Toeristen kunnen de prachtige architectuur van het oude stadhuis bekijken, door de historische stadsmuren wandelen, of de goed bewaarde kasteelruïne bezoeken. Natuurliefhebbers zullen genieten van het verkennen van het nabijgelegen Čertovomeer.   Geschiedenisliefhebbers kunnen het Museum van Oost-Bohemen bezoeken of de Kostel Nanebevzetí Panny Marie, een indrukwekkende gotische kerk. Hradec Králové staat ook bekend om zijn bier en de plaatselijke keuken, dus proef zeker wat traditionele Tsjechische gerechten als je in de stad bent. En als je het geluk hebt tijdens de zomermaanden te komen, ga dan naar een van de vele festivals die de stad elk jaar organiseert. Wat voor type reiziger je ook bent, Hradec Králové heeft iedereen iets te bieden.

De geschiedenis van Hradec Králové

Van oorsprong heette de stad Hradec Králové enkel Hradec. Hradec is een verkleinwoord van hrad, het Tsjechische woord voor kasteel. Het tweede deel Králové is afgeleid van de Tsjechische woorden Král en Královna, dat koning en koningin betekent. Letterlijk vertaald is de naam Kasteel van de koningin.

De eerste schriftelijke bronnen die Hradec Králové benoemen, dateren uit 1119. In dit verslag wordt een kasteel benoemd dat Hradec heet. In 1306 werd Hradec een bruidsschatstad. Dat is een stad die door een Boheemse koning was gewijd aan zijn vrouw.

De dertigjarige oorlog heeft veel leed veroorzaakt in Hradec Králové. Na de oorlog was de stad bijna verwoest en woonde er niemand meer. Gelukkig heeft Hradec Králové een indrukwekkend herstel laten zien. In de laatste honderd jaar is de bevolking in Hradec Králové verdriedubbelt.

De witte toren

De Witte Toren, Hradec Králové, Foto: CzechTourism

De Witte Toren van Hradec Králové is een van de meest iconische monumenten van het land. De toren staat als een baken voor bezoekers van de stad en haar unieke geschiedenis. Hij werd gebouwd in 1420 en maakte oorspronkelijk deel uit van een kasteelcomplex waar ooit koninklijke gerechtelijke procedures werden gehouden. Sindsdien heeft het meerdere doelen gediend, waaronder het huisvesten van een gevangenis en een munt. Nu is het een essentieel onderdeel van het culturele erfgoed van de stad.

De toren is 56 meter hoog en de muren zijn deels 2 tot 4 meter dik. Het hoogste torentje reikt maar liefst 30 meter boven de grond. Ondanks zijn indrukwekkende afmetingen heeft de Witte Toren schade opgelopen door verschillende oorlogen in de loop der tijd. De toren werd door brand verwoest en verschillende keren herbouwd, voor het laatst na de Tweede Wereldoorlog.

Naast zijn architectonische betekenis heeft de Witte Toren door de Tsjechische geschiedenis heen gediend als een belangrijk symbool. In 1919 werd de bel van de toren gebruikt om het einde van WO I in Boheems land aan te geven en in 1978 markeerde hij de dood van de geliefde Tsjechische schrijver Karel Čapek. Tegenwoordig is de Witte Toren een plaats van rust en bezinning voor bezoekers van de stad

De Witte Toren van Hradec Králové herinnert aan de rijke geschiedenis en cultuur van het land. Zijn architectonische schoonheid en historische betekenis maken hem tot een belangrijk onderdeel van elk bezoek aan de stad. Of je nu op bezoek bent als toerist of gewoon langskomt, deze majestueuze bezienswaardigheid mag je niet missen

Bezoekers van de Witte Toren kunnen het terrein verkennen en de kronkelende trappen beklimmen voor een spectaculair uitzicht over de stad. Binnen vinden bezoekers de originele 17e-eeuwse fresco's van de toren en een museum met artefacten en informatie over de geschiedenis van de toren. De Witte Toren is dagelijks geopend en de toegang is gratis

Van zijn indrukwekkende omvang tot zijn diepe historische wortels is de Witte Toren van Hradec Králové een niet te missen bestemming in Tsjechië. Zijn unieke schoonheid en culturele betekenis maken het tot een onvergetelijke ervaring voor jong en oud.

Het Oost Boheemse Museum in Hradec Králové

Het Museum van HRadec KRálové is de grootste in zijn regio. De regionale autoriteiten onderhouden dit museum, maar de geschiedenis dateert terug tot 1880. Het gebouw kent ongeveer drie miljoen artefacten in zowel zijn archeologische, natuurwetenschappelijke en historische collecties. Jaarlijks zijn er wel vijftien tentoonstellingen, lezingen, symposia en andere evenementen.

In het museum vind je ook het Monument van de Strijd op Chlum in 1866.

 Museum Hradec Králové, Foto: UPVISION, CzechTourism

Stadinhoudelijk

Hradec Králové kent zijn eigen vliegveld. Deze luchthaven is een openbare binnenlandse en particuliere internationale luchthaven en heet Hradec Králové Airport. Het ligt ongeveer drie kilometer bij het stadscentrum vandaan.

Ook kent Hradec Králové een universiteit, theater en een ziekenhuis.

Hradec Králové, Foto: CzechTourism

Must do wanneer je in Hradec Králové bent

  1. Maak een stadswandeling door de stad
  2. Fiets over de prachtige routes langs het water
  3. Gezellig shoppen op het grote plein met mooie winkels
  4. Bezoek enkele van de vele terrassen en uitstekende restaurants
  5. Breng een bezoekje aan de grote kathedraal
  6. Laat je verrassen door de vele musea

Met de kinderen naar Hradec Králové

Groot Aquarium

Het grote aquarium bevat 130 duizend liter water en is daarmee het grootste wateraquarium in de Tsjechische Republiek. Hier kun je de vele tropische vissen en planten uit Zuid- en Midden-Amerika bekijken. Het Grote Aquarium is het gehele jaar door geopend, zes tot zeven dagen per week.

Dierentuin Dvůr Králové

Ga met de kinderen naar de dierentuin Dvůr Králové en geniet van de mysteriën van Afrika, zonder zelf die verre reis te hoeven maken. Hier vind je exotische dieren, groot en klein, waar dagelijks goed voor wordt gezorgd.

Aquapark Waterwereld

Dit waterpark is een grote attractie voor zowel toeristen als de inwoners van Kudowa Zdrój. Het zwembad bevindt zich in het centrum van het gezondheidscentrum en bestaat uit een bad van 25 meter lang, een recreatiebad, een bad voor kinderen, een glijbaan en bowlingbaan. Aquapark Waterwereld is ook geschikt voor mensen met een handicap.

Tongo Binnenspeelhal

Deze speelhal van 2900 vierkante meter barst van de attracties voor een onvergetelijke ervaring voor zowel de kinderen als de volwassenen. Elke attractie representeert een eiland of zeewereld, dus binnen 1 dag reis je door oceaan.

Hradec Králové voor studenten

Doordat in het jaar 2000 de Universiteit Hradec Králové is opgericht, is Hradec Králové ook erg interessant voor studenten. Naast dat Hradec Králové een hele goede plek is om te studeren en te wonen, worden er vele activiteiten als culturele festivals georganiseerd.

Tip: ga jij studeren in Hradec Králové? Laat een familielid of vriend jou brengen met een grote auto – dan is de reis gelijk een leuk vakantie-uitstapje!

Lekker wandelen in Hradec Králové

Als je behoefte hebt aan een trip met de benenwagen, dan heb je geluk: Hradec Králové heeft voldoende plekken te bieden waar je heerlijk kunt wandelen. Een tip om de stad goed te verkennen met een wandeltocht: Vanaf de kerk kun je via het plein naar Žižka’s Park gaan. Vanaf daar kun je weer naar Šimek’s Park. Keer je hier links, dan ga je richting Jírasek’s Park, een mooie plek om even uit te rusten.

De omgeving van Hradec Králové kent ook veel geasfalteerde wegen, waardoor je mooie fietstochten kunt houden. Eén van de populairdere tochten is de route naar Kuks, die langs de Elbe gaat en 26 kilometer lang is.

De leukste vakantiehuizen rond Hradec Králové


Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen