Adrspach
Natuur in Tsjechië
Jellie Banga
Natuur in Tsjechië
05/21/2015
3 min
3

Adrspach, de zandstenen rotsformaties in Oost-Bohemen

05/21/2015
3 min
3

Het Adrspachgebergte in Oost- Bohemen bestaat uit zandstenen rotsformaties en ligt in een bebost gebied tussen de plaatsen Adrspach en Teplice nad Metují. Deze zandsteenrotsen liggen op een hoogte van ongeveer 500 meter en gelden als natuurreservaat. De rotsen van Adrspach maakt Adrspach de grootste rots stad van Midden-Europa die toeristen al sinds de 18e eeuw fascineert.

Adrspach

De rotsstad Adrspach kan het gehele jaar door bezocht worden. ’s Zomers geldt er een openingstijd van 8:00 tot 18:00 uur. ’s Winters geldt er een openingstijd van 08:30 tot 16:00 uur. Een attractief boottochtje op het meertje met een reeks verrassingen in het water en een humoristische uitleg van de gids brengt plezier tijdens uw wandeling langs de gele route tussen de rotsen van Adršpach en de rotsen van Teplice. De boottocht kan gemaakt worden van mei tot eind oktober.

Meer informatie vindt u hier.

Adršpach, Foto: Thomas Dekiere, CzechTourism

Boottochtje op het meer van Adršpach

Een attractief boottochtje op het meertje met een reeks verrassingen in het water en een humoristische uitleg van de gids brengt plezier tijdens uw wandeling langs de gele route tussen de rotsen van Adršpach en de rotsen van Teplice. De boottocht kan gemaakt worden van mei tot eind oktober. Meer informatie vindt u hier.

En voor openingstijden kijkt u  hier.

Onderstaand filmpje(winterlandschap) is gemaakt met een drone. Erg mooie beelden.


Rotskasteel Adrspach

Het rotskasteel op de Starozámecký heuvel boven Dolní Adršpach is waarschijnlijk in de 2e helft van de 13e eeuw gebouwd. Door rooftochten is het rotskasteel in de daarop volgende jaren gesloopt. Restanten van gebouwen, poorten en grachten in de rotsen zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. De kasteelruïnes zijn het bewijs dat het rotskasteel van Adrspach een bijzonder gotisch bouwwerk was met een ongebruikelijke vorm van de verdedigingselementen. Het platform van de achterste paleistoren is voor publiek toegankelijk en biedt een adembenemend uitzicht over Adršpach, de Krízový vrch (Kruisheuvel) en het rondom liggende landschap.

Het kasteel van Adršpach is open voor publiek en is eenvoudig te bereiken via de lokale rode en gele wandelpaden van het toeristische kruispunt Dolní Adršpach – Pod Hradem. De ruïne ligt op ongeveer 1,5 km afstand van het kruispunt.

Klimmen in Adrspach

Klimmen op de zandstenenrotsen van de rotsensstad Adrspach is een onvergetelijke ervaring. Vanaf de toppen heeft u een onovertroffen uitzicht op een landschap bedekt door bossen en een zandsteen rotsformatie dat uit de meest bizarre vormen bestaat. Liefhebbers van sport en vrij klimmen vinden hier een aantal uitdagingen in de vorm van klimroutes van alle moeilijkheidsgraden. Één van de meest populaire doelen is het beklimmen van de 50-meter hoge toren Skalní chrám (Stenen Kroon). Maar je hoeft niet beslist een ervaren klimmer te zijn om de sensatie van het beklimmen van de zandsteenrotsen te beleven. U kunt weekend- of weekcursussen nemen onder leiding van getrainde instructeurs.

Meer informatie over bergbeklimmen in Adrspach vindt u hier.

 Adrspach, Foto: Zaroslaw Zak, Czech Tourism

Het klooster van Broumov

Het klooster van Broumov is een rijksmonument en werd gebouwd in 1322. Op dat moment was de Broumov streek in handen van de Brevnov Benedictijnen. Broumov werd gepromoveerd tot een Koninklijke stad in 1348. Na een gedeeltelijke vernietiging van het originele klooster en de kerk in werd in 1420 de bouw van een nieuw complex begonnen. Het klooster kreeg zijn unieke barokke gezicht en architectonische waarde tussen 1650 en 1750. De tijd van de communistische dictatuur tussen 1948 en 1989 was een grimmige periode voor het klooster. De gebouwen raakten vervallen en in het de bibliotheek van het klooster werd onherstelbaar beschadigd. De laatste tijd zijn tal van reconstructies uitgevoerd. Alle bezoekers kunnen dus ten volste genieten van de schoonheid van de barokke architectuur en het unieke klooster.

Het klooster is van april t/m oktober te bezoeken.

Historische trein naar Adrspach

Het is een aanrader om per trein naar de Adrspach te gaan. aangezien Adrspach gemakkelijk te bereiken is met een kleine historische trein. De trein gaat van Hradec Králove via Trutnov rechtstreeks naar Teplice nad Metují-skály. Tijdens deze rit is het genieten geblazen van de prachtige natuur. De ingang van de Adrspachrotsen is in de buurt van het treinstation.

Kijk voor meer informatie hier.

Foto: Egotripone, CzechTourism

Nieuwe manier van kaartverkoop per april 2023

De sprookjesachtige rotsformaties van Adrspach, kennen sinds april 2023 een moderne kaartverkoop. De kaarten kunnen online gereserveerd worden en ook parkeetplaatsen kunnen zo van te voren worden geregeld. In het verleden gebeurde het vaak dat door een overschot aan bezoekers, de Tsjechische natuur de dupe werd. Om dit te voorkomen zijn er maar 400 mensen in de rotsen, per uur, toegestaan.

Het is aan te raden de tickets minstens een dag van te voren te bestellen, om zo te voorkomen dat je geen entree meer krijgt.

Je koopt de tickets op de website van de Adrspach rotsen. Iedere ticket (en parkeerplaats) bevat een speciale QR-code, zowel voor gemakkelijk inchecken, als voor het openen van de toegangspoort van de parkeerplaats.

Reacties
Categorieën