5 Tips voor herfst in Tsjechië

Tijdens de Herfst in Tsjechië baadt het land, zoals in de meeste Europese landen, in een prachtig oranje, geel en bruin schouwspel van kleuren. Ochtendmist, vergezeld met bijzondere paddenstoelen en gevallen kastanjes. De groene bossen veranderen van kleur, terwijl de bomen één voor één hun bladeren verliezen. Het warme weer verdwijnt en dat brengt een sfeer met zich mee dat vraagt om shirt met lange mouwen, warme koppen thee en een goed boek.

Het is niet moeilijk om je voor te stellen dat je tijdens dit sfeervolle seizoen op vakantie wilt gaan. Niet iedereen krijgt vrij tijdens de bouwvak en veel gezinnen reizen juist in de minder gewilde vakanties door Europa. De herfstvakantie biedt de unieke kans om te genieten van het herfstlandschap van Tsjechië.

Maar... Wat doe je dan in Tsjechië tijdens de herfst?

Maak je geen zorgen. Tsjechië is het ideale land voor een herfstbezoek. Niet alleen tijdens de warme zomers, of witte winters, maar ook tijdens het sfeervolle najaar dat prachtige uitzichten biedt voor de mooiste foto’s en de dierbaarste herinneringen.

Toch geven wij je graag wat herfsttips, zodat jouw herfstvakantie er ééntje voor in de boekjes wordt.

Fall JizerkyJizera berggebied in de herfst, Foto: Chodimeafotime, VisitCzechia

Paddenstoelen plukken in Tsjechië

Tijdens het maken van een ware herfstwandeling door de Tsjechische natuur, zul je vast en zeker mensen tegenkomen met mandjes, of tasjes, die de grond afspeuren naar paddenstoelen. Het plukken en zoeken van wilde paddenstoelen is iets dat door heel Tsjechië gedaan wordt – en niemand zal er gek van opkijken. Paddenstoelen plukken is dé nationale hobby.

In Nederland zijn we er wat sceptischer over. We hebben geen goede kennis wanneer het gaat om de giftigheid van onze paddenstoelen, maar bij de echts Tsjechen wordt deze informatie met de paplepel ingegoten. Er bestaan ware paddenstoelenjachten en ook de Tsjechische cuisine kent een boel gerechten op basis van wilde paddenstoelen.

Ben jij van plan wilde paddenstoelen te plukken? Zorg er voor dat je goed onderzoek doet en de juiste paddenstoelen plukt. Ook in Tsjechië zijn er giftige varianten. Je kunt gebruikmaken van speciale apps die paddenstoelen identificeren, zoals Shroomify. Houd altijd de gouden regel voor ogen: weet je het niet zeker? Doe het dan niet!

Mushrooms CzechiaPaddenstoelen Tsjechië, Foto: Smirnof, VisitCzechia

Adršpach bij het Reuzengebergte van Tsjechië

De Adršpach rotsformaties zijn rotsformaties met een fantastische geschiedenis. Deze bijzondere rotsbogen en rotstorens zijn gladder dan de gemiddelde berg en hebben vaak ronde en doffe toppen. En deze vormen hebben ze niet voor niets. De rotsformaties stonden vroeger op de bodem van een prehistorische oceaan! Het water heeft, door de jaren heen, de vormen van de rotsen gesleten tot herkenbare plaatjes, die wij nu met veel plezier bezoeken.

Ook in de herfst zijn de Adršpach rotsformaties een prachtige bezienswaardigheid. Je kunt hier namelijk heerlijk wandelen, prachtige foto’s maken, of varen met een bootje op het meer bij de ingang van het rotsgebied.

Adrspach TsjechiëAdrspach en Teplice, Foto: Jaroslaw Zak, VisitCzechia

Bezoek de mummies van Broumov in Oost-Bohemen

De herfst is ook het seizoen van Halloween, pompoenen en skeletten. Tsjechië is een stad met allerlei historische, ongerepte schatten en één van deze schatten is Broumov. Deze oude rotsstad, die finalist was om culturele hoofdstad van 2028 te worden, ligt op slechts een halfuurtje van het Adršpach -Teplice gebied en daarmee goed te combineren in één dag vol culturele ontdekking.

Broumov kent allerlei spannende (en lichtelijk lugubere) schatten, zoals bijvoorbeeld de kopie van de lijkwade van Turijn. Dit is de lijkwade waar het lichaam van Christus in zou zijn gewikkeld, nadat hij van het kruis was gehaald. Er zijn in de wereld veertig kopieën die stuk voor stuk de echte lijkwade zouden kunnen zijn en die in Broumov is daar één van.

Benedictijns klooster van Broumov, Foto: VisitCzechia

Een ander griezelig feit aan Broumov, is dat er een crypte onder de stad te vinden is dat bomvol mummies zit. De bekendste mummie is die van Magdalena Grambová, die de kunst van het kantklossen naar Oost-Bohemen bracht vanuit België.

Wil je de mummies met eigen ogen zien? Bezoek dan de rondleiding door de crypte en bekijk tientallen mummies uit de crypte van de Sint-Prokopkerk in Vamberk.

Geniet je van de griezelige schatten in Broumov? Zet dan ook een bezoekje aan het Ossuarium van Sedlec. Deze Bottenkerk, die vlakbij Praag ligt, is versierd met de botten van tienduizenden overledenen. Als dat niet griezelig is…

Ossuarium van Sedlec, Foto: Mikhail Markovskiy, VisitCzechia

Herfst in Zuid-Moravische wijnkelders

Zuid-Moravië in Tsjechië staat bekend om zijn zon, zoete druiven en daarmee ook heerlijke wijnen. Het is de zonnigste regio van heel Tsjechië en tijdens de druivenoogstperiode vloeit de wijn als water. Tijdens de herfstperiode bieden veel wijnkelders en wijngaarden de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de kelders. Ze leiden je rond tussen de wijntonnen en vertellen je over het wijnmakingsproces. En uiteraard… wordt de wijn geproefd 😉

En als je dan toch in Zuid-Moravië bent, bezoek dan ook direct het Unesco Werelderfgoed van Lednice en Valtice. Hun bijzondere tuinen zijn ook in de herfst prachtig mooi.

wijn, herfst, TsjechiëWijn in Zuid-Moravische kelders, Foto: Ondřej Čechvala, VisitCzechia

Bezoek Pustevny in de Beskiden in Moravië

Het Moravische Beskidengebergte wordt in de zomer veel bezocht. Specifiek het plaatsje Pustevny is zeer geliefd onder de reizigers en toeristen. Deze plaats ligt op 1018 meter boven zeeniveau, tussen twee bergtoppen in. Deze bergtoppen heten Radhošť en Tanečnice.

Pustevny, dat zijn naam te danken heeft aan de vertaling van het woord “Kluizenaars” (poustevníci). Kluizenaars zochten een plekje ver weg van de beschaving en vestigden zich in de Beskiden. Inmiddels zijn er geen kluizenaars meer te vinden in Pustevny, maar je vind er nog wel een prachtig herkenningspunt van kleurrijke Art Nouveau. Deze architectuur is een van de waardevolste stukken cultureel erfgoed in de Beskiden. Er staat bijvoorbeeld een eeuwenoude houten, Walachijse klokkentoren, versierd met kleurrijke patronen.

Ook vind je hier houten bergchalets, waar je kunt genieten van echte Walachijse culinaire specialiteiten.

Wil je vanuit Pustevny een prachtige herfstwandeling maken? Het is een bekend knooppunt voor allerlei wandelroutes. Wil je specifieke tips? Probeer het pad naar de top van de Radhost, waar je geniet van een schitterend uitzicht over de hele Beskiden. Of volg de route naar Čertův stůl. Dit geschiedenis- en natuurpad wordt gemarkeerd door een unieke rotsformatie, Čertův stůl, wat vrij vertaald “duivelstafel” betekent.

PustevnyPustevny Bergchalet, Foto: Jiri Papousek, VisitCzechia

Wat je ook besluit te doen, de herfst in Tsjechië biedt een groot scala aan prachtige bezienswaardigheden en indrukwekkende plaatjes voor de allerleukste foto’s. Proost in Zuid-Moravië, of proef de paddenstoelen in één van de vele bossen van Tsjechië. Geniet van het samenzijn, verwarm voor een haardvuur met een glas wijn, of speel bordspelletjes terwijl de regendruppels harmonieus tegen de ramen tikken.

Wat je ook doet, Tsjechië is de perfecte vakantiebestemming. Geloof je me niet? Probeer het maar eens. Je zult niet teleurgesteld worden. 🍂 🌰

Over de schrijver
Ik heb de prachtigste baan ter wereld. Als Copywriter en Content Marketeer kan ik bij CeskySight mijn liefde voor het creëren van teksten en verhalen kwijt, terwijl ik nauw verbonden blijf met de klant zelf. Ik houd van het ontdekken van andere culturen en ben als moeder van twee (half) Griekse dochters, nooit uitgeleerd. Er valt zo veel te ontdekken en te zien dat de eindeloze bron als perfecte inspiratie dient voor mijn schrijverswerk!
Reactie plaatsen