Tsjechische hondenrassen

Tsjechen zijn echte hondenliefhebbers. Tsjechië staat bekend als gastvrij land; en dat geldt niet alleen naar de toeristen toe, maar ook naar onze trouwste maatjes. Tsjechische straathonden zijn er bijna niet. Honden zijn in dit Centraal-Europese land bijna meer welkom dan de baasjes zelf. Er wordt zelfs gezegd dat zij eerst te drinken krijgen en wij pas daarna. Dat zijn pas goede prioriteiten! Veel accommodaties, maar ook restaurants en parken verwelkomen onze vrolijke viervoeters met open armen. En zeg nu zelf, met de prachtige natuur, mooie wandelroutes en veelzijdige landschappen, is Tsjechië toch het perfecte land om uitgelaten te worden?

Honden zijn er in alle soorten en maten en zijn geliefd door hun vriendelijkheid, speelsheid en ongeëvenaarde trouw. Waar het ene ras er bekend om staat goed met kinderen op te kunnen schieten, wordt de ander gebruikt voor de jacht. Sommige honden verharen, terwijl anderen warm blijven in weer en wind. Op Tsjechisch nationaal grondgebied worden in totaal zeven Tsjechische hondenrassen erkend. Wij vertellen je graag wat meer over deze viervoeters van Tsjechische origine.

1. De Boheemse herder

Bohemian Shepherd, Foto: © Kytka Hilmar- Jezek, Tresbohemes.com

De Boheemse herder is een herdershond en waakhond, inheems in de regio Chod (rond Domažlice) in het zuidwesten van Bohemen. Tijdens het bewind van koning Premysl Ottokar II (1253-1278) rekruteerde het koninkrijk Bohemen de voorouders van de Chodové uit etnische enclaves in het westelijke Karpatengebergte nabij de grens van het huidige Slowakije, Polen en het zuidwesten van Oekraïne. Deze gemeenschappen werden verplaatst om te dienen als grenspatrouille langs de grens tussen Bohemen en Beieren. Het is niet bekend of de Boheemse herder de Chodové vergezelde tijdens de verhuizing of dat het ras kort daarna werd ontwikkeld; het ras werd echter al snel een kenmerk van de Chodové. Tegen 1325 erkende de koning van Bohemen, Jan van Luxemburg, als voorwaarde voor hun verhuizing en grensbescherming, dat de voorouderlijke Chodové belangrijke privileges kregen die hen onderscheidden van andere onderdanen, waaronder het recht om grote honden te bezitten die verboden waren voor de gewone Boheemse boeren.

De Boheemse herder zou verbonden blijven met de Chodové, zelfs nadat hun overeenkomst met het koninkrijk Bohemen in 1695 nietig was verklaard. J.A. Gabriel, die in 1864 over Chodové schreef, beschreef de lokale bevolking als "Psohlavci" (Tsjechisch: hondenkoppen) omdat hun vaandel het silhouet van een Boheemse herdershond met een langere vacht in de nek vertoonde. Alois Jirásek, die in zijn roman "Psohlavci" uit 1884 schreef over de Chodové-opstand van 1695, gebruikte een Boheemse herder als vlagsymbool voor hen. Schrijver Jindrich Simon bar schreef in 1923 over "Chodsky-honden" uit de Sumava-regio en beschreef ze als "evenwichtige en vasthoudende honden die werden gebruikt voor het bewaken en beschermen en verzamelen van vee." Een modern fokprogramma voor de Chodský pes begon in 1984 en er zijn nu veel fokkers. Sinds de start van het programma (1984-2009) zijn er ongeveer 3.500 geregistreerde pups geboren.

Ondanks hun uiterlijk zijn er geen aanwijzingen dat ze verwant zijn aan Duitse herdershonden.

Bohemian Shepherd, Foto: © Kytka Hilmar- Jezek, Tresbohemes.com

De Boheemse herder is van oudsher gefokt in de Tsjechische Republiek. Tot voor kort ondergingen hondenliefhebbers in Noord-Amerika de lange reis naar Tsjechië en het moeilijke proces van het importeren van Boheemse herders naar de Verenigde Staten en Canada.

De uitzonderlijke kwaliteiten van het ras stimuleerden deze kleine groep toegewijde eigenaren om een club op te richten om het ras te promoten. De club begon het proces om dit ras officieel te laten erkennen in Noord-Amerika. Naar schatting zijn er vanaf 2022 ongeveer 50 Boheemse herders in Noord-Amerika.

De club heeft standaarden opgesteld met als doel fokprogramma's te starten in Noord-Amerika, gericht op best practices voor gezonde en diverse volbloed genenpools. In 2019 reisde een eigenaar uit Californië met een Boheemse Herder teef naar Tsjechië om te worden gedekt. De dekking was succesvol en er werden vervolgens puppy's geboren in Californië.

In 2022 werd een van de oprichters van de club en eigenaar van drie Bohemian Shepherds de eerste in Noord-Amerika die zowel Bohemian Shepherd-puppy's in de VS fokte als ter wereld bracht. Zes reutjes en één teefje werden geboren in Illinois. Dit evenement bracht de introductie van het ras in Noord-Amerika op een nieuw niveau.

Bohemian Shepherds zijn levendige en snelle honden. Snel lerend en biedbaar, Boheemse herders kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Het ras is behendig en heeft een scherp reukvermogen, waardoor ze bekwame zoek- en reddingshonden zijn of een geweldige metgezel voor gehandicapten, en een uitstekende waakhond. Dit ras heeft een stabiel, kalm en vriendelijk karakter waardoor het goed kan omgaan met de eigenaar, zijn gezin en vooral met kinderen.

2. Tsjechoslowaakse Wolfhond

Tsjechoslowaakse Wolfhond, Foto: © Kytka Hilmar- Jezek, Tresbohemes.com

De Tsjechoslowaakse Wolfhond (Tsjechisch: Československý vlčák, Slowaaks: Československý vlčiak, Duits: Tschechoslowakischer Wolfhund) is een wolfshondenras dat begon als een experiment in Tsjechoslowakije in 1955.

Na aanvankelijk Duitse herders uit de werklijn te hebben gefokt met grijze wolven uit de Karpaten, werd een plan uitgewerkt om een ras te creëren dat het temperament, de roedelmentaliteit en de trainbaarheid van de Duitse herder en de kracht, fysieke bouw en het uithoudingsvermogen van de Karpatische wolf zou hebben. Het ras werd oorspronkelijk gebruikt als grenspatrouillehond, maar werd later ook gebruikt bij zoek- en reddingsacties, Schutzhund-sport, volgen, hoeden, behendigheid, gehoorzaamheid, jagen en opstellen in Europa en de Verenigde Staten. Het werd officieel erkend als een nationaal ras in Tsjechoslowakije in 1982 en werd officieel erkend als een ras door Fédération Cynologique Internationale (FCI) in 1989.

De Tsjechoslowaakse Wolfhond ontwikkelt een zeer sterke sociale band, niet alleen met de eigenaar, maar met het hele gezin. Hij kan gemakkelijk leren leven met andere huisdieren die tot de familie behoren; er kunnen echter moeilijkheden optreden bij ontmoetingen met vreemde dieren. Het is van vitaal belang om de passie van de Tsjechoslowaakse Wolfhond voor jagen te onderdrukken als het een puppy is om agressief gedrag tegenover kleinere dieren als volwassene te voorkomen. De pup mag nooit geïsoleerd worden in de kennel; het moet worden gesocialiseerd en wennen aan een andere omgeving. Vrouwelijke Tsjechoslowaakse Wolfhonden zijn over het algemeen gemakkelijker te controleren, maar beide geslachten ervaren vaak een stormachtige adolescentie.

3. Praagse rattenvanger

Praagse Rattenvanger, Foto: © Kytka Hilmar- Jezek, Tresbohemes.com

De Pražský Krysařík (Praagse rattenvanger) is een klein hondenras uit Tsjechië dat zelden buiten het land van herkomst wordt gezien. Het is het kleinste ras ter wereld volgens de rasstandaard, vanwege de maximale lengte van de honden, in tegenstelling tot chihuahua's die op gewicht worden gemeten.

Het best bekend om zijn actieve en levendige aard, de Praagse rattenvanger is een pittig ras vol origineel karakter. Deze kleine honden gedijen op sterke en betrouwbare relaties met mensen, houden ervan genegenheid te ontvangen en spelen de rol van schoothondje tijdens downtime. Dit ras is zeer intelligent en reageert over het algemeen goed op basistraining en commando's. Als huisdier is de Praagse Ratter gehoorzaam, loyaal, liefdevol en erg aanhankelijk.

Praagse Rattenvanger, Foto: © Pavla Ciháková, Tresbohemes.com

De Praagse Rattenvanger past zich goed aan om fulltime binnen en in een appartement te wonen, maar geniet er nog steeds van om tijd buiten door te brengen, spelletjes te spelen zoals apporteren en lange en ontspannen wandelingen te maken. Ze staan ook bekend als een zeer rustige hond, in tegenstelling tot veel andere kleine honden die de neiging hebben om erg "yappy" te zijn. Zoals elke kleine hond, moet men op zijn hoede zijn om ze het syndroom van kleine honden te laten ontwikkelen, omdat ze agressief kunnen worden als ze niet vanaf jonge leeftijd goed gesocialiseerd zijn.

4. Tsjechische Terriër

Tsjechische Terriër, Foto: © Kytka Hilmar-Jezek, Tresbohemes.com

De Tsjechische Terriër(Český teriér,  of 'Tsjechische Terriër') is een kleine terriërachtige hond afkomstig uit Tsjechoslowakije.

De Cesky Terriërwerd in 1948 gecreëerd door een Tsjechische fokker, František Horák, als een kruising tussen een Sealyham Terriëren een Schotse Terriër, om een terriër te creëren die geschikt was voor de jacht in de bossen van Bohemen. Hoewel hij geen getrainde wetenschapper was, werkte Horák vele jaren als onderzoeksassistent aan de Tsjechoslowaakse Academie van Wetenschappen en gebruikte hij de daar opgedane kennis bij het fokken van honden. Tsjechoslowakije werd destijds geregeerd door een communistisch regime; toen de honden van Horák over de hele wereld populairder werden, begon hij een grote hoeveelheid post van buiten het land te ontvangen, wat hem de aandacht van de geheime politie opleverde. Horak stierf in 1997.

De Cesky Terriërwerd in 1963 door de Fédération Cynologique Internationale erkend voor internationale wedstrijden als rasnummer 246 in Groep 3, Terriërs. Het ras wordt nu erkend door alle grote kennelclubs in de Engelssprekende wereld. De Cesky Terriër is een van de zes meest zeldzame hondenrassen ter wereld.

Český teriér, Foto: © Martina Urbanov, Tresbohemes.com

Het ras werd in de jaren tachtig voor het eerst in de VS geïmporteerd door een groep enthousiastelingen. Ze richtten in januari 1988 de Cesky TerriërClub of America op. Naarmate de belangstelling groeide, kwam het ras vanaf 1 januari 2004 in aanmerking om deel te nemen aan het American Kennel Club (AKC) Foundation Stock Service Program, waardoor het kon deelnemen aan AKC Earthdog-tests. In dit stadium werd de American Cesky Terriër Fanciers Association opgericht en erkend door de AKC. Het is de club die door de AKC is geaccepteerd als de moederclub. De Cesky Terriër Club of America blijft echter actief in het promoten van het ras in de VS. Vanaf medio 2011 kon de Cesky Terriër deelnemen aan de terriërgroep in Amerika, aangezien hij werd geaccepteerd voor inschrijving in het AKC-stamboek.

Het ras arriveerde voor het eerst in het VK in 1989 en moest concurreren vanuit het geïmporteerde register. De Cesky Terriërwerd in 1990 erkend door de Kennel Club (VK) en kreeg op 1 januari 2000 de status van zeldzaam ras. Sindsdien heeft het met succes deelgenomen aan showcompetities in het VK.

De rasstandaard vraagt om een rustige hond en agressie is een diskwalificerende fout. Cesky Terriërs staan erom bekend minder actief en stiller te zijn dan andere terriërs. Dit maakt ze al dan niet geschikte huisdieren voor gezinnen met kinderen.

5. Boheemse Ruwharige Griffon

Český Fousek, Foto: © Kytka Hilmar-Jezek, Tresbohemes.com

De Český Fousek, oftewel de Boheemse Ruwharige Griffon, is een Tsjechisch veelzijdig jachthondras dat traditioneel en momenteel wordt gebruikt om te jagen, aan te wijzen en op te halen. Dit verwijst naar het natuurlijke vermogen van de hond om het spel te volgen, aan te wijzen en op te halen. De naam is in het Tsjechisch, waarin český Tsjechisch betekent en fousek is afgeleid van vousy (gezichtshaar) of vousky (snorharen). Hoewel de naam voor beide geslachten wordt gebruikt, verwijst Český Fousek specifiek naar een reu, terwijl het vrouwtje traditioneel Česka Fouska wordt genoemd. Het ras maakt deel uit van de griffon-jachthondenfamilie en heeft de baard en snor ("gezichtsinrichting") die gemeenschappelijk zijn voor draadharen. Er is een groot verschil in grootte tussen de vrouwtjes en mannetjes van dit ras, met een gewichtsverschil tot 11 kilogram.

De Český Fousek is een veel nieuwere ruwharige veelzijdige jachthond in vergelijking met veel andere Europese of continentale rassen, met schriftelijke normen die voor het eerst werden vastgesteld in de negentiende eeuw en FCI-erkenning in 1964. Het ras stierf bijna uit in de jaren 1920 en werd gered door toegewijde fokkers in Tsjechië door te fokken met andere veelzijdige jachtrassen, zoals de Duitse Staande Korthaar en de Duitse Staande Draadhaar. Dit veroorzaakte problemen bij de acceptatie van het ras door de FCI, aangezien de Duitse Kennel Club (Verband für das Deutsche Hundewesen) zich ertegen verzette omdat het bijna genetisch identiek was aan de Stichelhaar. Afzonderlijk gebeurde dit opnieuw in de VS in de jaren tachtig en negentig met de infusie van de Český Fousek in de ruwharige wijzende griffon, wat een splitsing veroorzaakte onder de leden en de vorming van twee nieuwe en afzonderlijke clubs, de Cesky Fousek Noord-Amerika (voorheen Bohemian Wirehaired Pointing Griffon Club of America) en de American Wirehaired Pointing Griffon Association.

De Český Fousek werd gebruikt bij het maken van de stam van de Slowaakse ruwharige pointer.

Český Fousek, Foto: © Libuse Rodová, Tresbohemes.comDe Tsjechische Fousek is een loyale, vriendelijke en zeer behendige en actieve hond, die dol is op jagen. Het is een goede retriever op het land en in het water, maar wordt meestal gebruikt voor het tentoonstellen van wild. Mannetjes zijn koppiger, vrouwtjes daarentegen rustiger. Hij is vriendelijk en speels met zijn familie en kennissen, en heeft meer tijd nodig om te wennen aan vreemden. Tijdens de puberteit kan hij overdreven dominant zijn, maar dit zal na verloop van tijd vervagen. Zeer intelligent en scherp.

Dit ras is een jachthond die zich kan aanpassen aan elk soort terrein en type jacht. Kan worden gebruikt voor het aanwijzen en apporteren van bergwild en watervogels. Waar toegestaan door de wet, kan worden gebruikt voor het opsporen van groot wild of het vinden van gewond en neergeslagen groot wild. Fantastische gezinshond en ook een uitstekende jachthond.

Hij kan goed overweg met andere dieren, omdat zijn jachtinstinct wordt aangemoedigd, zal hij snel bewegende objecten achtervolgen, huisdieren of fietsers niet uitgezonderd. Het is aan te raden om hem in een roedel te houden omdat hij goed overweg kan met andere honden.

Hij houdt van kinderen en heeft een probleemloze relatie met hen. Sommige kinderspelletjes kunnen echter behoorlijk ongemakkelijk voor hem zijn, dus het is beter om de kinderen eerst vertrouwd te maken met hoe ze zich tegenover de hond moeten gedragen. Als de Tsjech Fouska iets niet lekker vindt, rent hij meestal weg, beten worden vermeden. Hij heeft een hoge stem waarmee hij de aandacht vestigt op elke voorbijganger en ongewenste bezoeker. Hij is een goede wachter en kan optreden tegen dieven als hij denkt dat er iets mis is.

6.  Boheemse gevlekte hond

Boheemse gevlekte hond, Foto: © Kytka Hilmar-Jezek, Tresbohemes.com

De Bohemian Spotted Dog (Tsjechisch: český strakatý pes, oorspronkelijk de laboratoriumhond van Horák – Horákův laboratorní pes) is een middelgroot hondenras. Oorspronkelijk gefokt voor laboratoriumdoeleinden door František Horák in Praag in de jaren vijftig, is het ras nu in de eerste plaats een gezelschapshond. Dit ras wordt erkend door de Tsjechische Kennel Club maar is niet FCI erkend.

 De Tsjechische cynoloog František Horák wilde een ideale hond creëren voor laboratoriumwerk. Hij beschreef de gewenste eigenschappen in 1954 - geschikte maat, gladde vacht, hoge vruchtbaarheid, goed karakter en lage voedselconsumptie. In hetzelfde jaar werd het eerste nestje pups geboren. Hoewel het ras voornamelijk werd gefokt voor experimenten, is er minimaal bewijs van experimenten met Boheemse gevlekte honden bij het Fysiologisch Instituut waar het fokken plaatsvond. Er zijn enkele speculaties over een succesvolle niertransplantatie en er is een korte notitie van František Horák over. Er zijn aanwijzingen voor weefseltransplantaties en dat de honden werden onderzocht op epilepsie. Jarenlang bleef het bestaan van het ras geheim voor het publiek tot ze in 1961 op een hondenshow werden gepresenteerd. In 1981 werd een deel van de honden in het instituut aan fokkers gegeven. Toen begonnen fokkers ze 'Boheemse gevlekte honden' te noemen.

Český strakatý pes, Foto: © Pavlína Zábranská, Tresbohemes.com

Maar ondanks de veelbelovende start werd het ras niet zo goed geaccepteerd als verwacht en stonden de honden op het punt van uitsterven. Gelukkig ontdekten maar weinig enthousiastelingen de verwrongen geschiedenis van de Boheemse gevlekte hond en hoewel er bijna nergens was om te beginnen met de wedergeboorte van het ras, verzamelden ze 11 honden in heel Tsjechië. In 1994 werd nog een nestje pups geboren, wat het ras nieuwe hoop gaf.

Het ras is een uitstekende metgezel voor onervaren eigenaren. Ze hebben een vriendelijk en extravert karakter. Ze zijn niet agressief en hebben niet de neiging dominant te zijn vanwege de oorspronkelijke doeleinden waarvoor ze zijn gefokt. Toch zijn het goede waakhonden omdat ze de neiging hebben te blaffen wanneer ze een indringer horen, ook al vallen ze ze niet aan. Ze zijn erg vriendelijk naar mensen en andere honden - ze kunnen in een roedel leven. Als ze vanaf jonge leeftijd worden getraind, kunnen ze ook andere dieren verdragen. Ze zijn erg actief en ze zijn goed in sporten zoals behendigheid en hondendansen. Ze staan bekend om hun hondentherapie en ze zijn geweldig met kleine kinderen. Ze zijn erg speels en hebben een sterke band met hun familie. Dankzij hun aanpassingsvermogen wonen ze ook graag in een appartement.

7. Tsjechische Sennenhond

Tsjechische Sennenhond, Foto: © Kytka Hilmar- Jezek, Tresbohemes.com

De Tsjechische Sennenhond (Český horský pes) is ontstaan in het voormalige Tsjechoslowakije door de Slowaakse Cuvac en de Canadese sledehond te kruisen. Het kruisen en fokken begon in de jaren '70. In 1984 werd het erkend als het Tsjechische nationale ras. De belangrijkste bedoeling van de oversteek was een hond die geschikt was voor lokale bergomstandigheden, maar ook een hond die geschikt was voor mushing. Het eerste nestje pups werd geboren op 12 augustus 1977 in de kennel Třeboň – Kopeček. Er zijn zeven pups geboren. Dit ras beleefde zijn grootste "boom" in de jaren 90 van de 20e eeuw, toen er veel vraag naar was. Tegenwoordig is het een populair maar bijna onbekend ras, zelfs voor het Tsjechische publiek. Tegenwoordig wordt hij gebruikt als huisdier en als lawinehond.

Ze vallen onder één fokclub, de Tsjechische Sennenhondenclub. De officiële afkorting die wordt gebruikt is CHP.

Een veelzijdige sport- en werkhond, bedoeld voor de bergen. Hij is aangenaam, vriendelijk, zelfverzekerd en levendig. Hij is niet agressief. Het is relatief eenvoudig te trainen. Hij houdt zowel van kinderen als van andere dieren en honden. Hij is geschikt als redder, herder, bewaker etc. Hij is niet erg dominant. Hij is speels en actief. Tegen vreemden gedraagt hij zich afstandelijk, maar na een tijdje mag hij ze wel. Het is ook een goede waakhond en kan agressief reageren op elke ongewenste gast om het gezin te verdedigen.

Tsjechische Sennenhond, Foto: © Anna Roznová, Tresbohemes.com


Over de schrijver
Ik ben geboren in Praag, maar als kind al naar Amerika verhuisd. Toch blijf ik mij verbonden voelen met mijn vaderland (Má Vlast!). Op mijn website, tresbohemes.com, schrijf ik samen met mijn twee dochters over de geschiedenis, mythes en de cultuur van Tsjechië. Eigenlijk over alles dat hedendaags Tsjechië heeft gevormd. Inside-information, maar geschreven vanuit Amerika!
Reactie plaatsen