Top 10 van Tsjechische plaatsen die je moet zien!

Top 10 van Tsjechische plaatsen die je moet zien!

Tsjechië is zo’n prachtig land dat ik er niet over uitgepraat raak. Het is dan ook bijna onmogelijk te zeggen wat er nu echt de allermooiste plekken zijn. Vandaar dat ik je in dit artikel en aan de hand van een leuke video wat meer vertel over tien bezienswaardige plaatsen. Als je deze locaties hebt bezocht, heb je in ieder geval een beetje een idee van de schatten die dit schitterende land herbergt. En geloof me, een eerste kennismaking met Tsjechië smaakt naar meer!

De prachtige hoofdstad Praag

Natuurlijk is Praag bovenal de hoofdstad van Tsjechië. Deze schitterende, aan de rivier de Moldau gelegen stad wordt door velen beschouwd als de mooiste (hoofd)stad van Europa. Niet voor niets luidt een van de bijnamen van Praag ‘de Gouden Stad’. Eveneens veelzeggend is het feit dat het historische hart van de stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Onder andere door de veelheid aan bouwstijlen (gotisch, jugendstil, barok, brutalisme) kijk je er je ogen uit, waar je ook loopt. ‘Stad van de honderd torens’ wordt Praag ook wel genoemd, maar in werkelijkheid zijn het er meer dan vijfhonderd… Op deze indrukwekkende stad raak je nooit uitgekeken!

Jeseníky staat bekend om zijn prachtige natuur

De grootste aantrekkingskracht van Jeseníky (Jeseník) en omgeving is het natuurschoon. Het Jeseník-gebergte bestaat uit een idyllisch landschap dat volop mogelijkheden biedt voor wandeltochten, mountainbiken en andere sportieve bezigheden. Ook zijn er wintersportmogelijkheden, al moet het gebied in Noord-Moravië door niet-Tsjechen nog enigszins ontdekt worden. Voor een op en top ‘groene’ en actieve vakantie zit je hier goed!

Regio Jeseníky, foto: CzechTourism - Ladislav Renner

Brno is de tweede stad van het land

Brno (Brünn) ligt in Zuid-Moravië en is de hoofdstad van heel Moravië. De stad, die wat inwonertal betreft na de hoofdstad Praag komt, is minder populair dan Praag, maar verdient wat mij betreft net zo veel aandacht. Brno is de toegangspoort naar de befaamde wijngebieden van Tsjechië, herbergt verschillende universiteiten en bruist van de culturele activiteiten. Net buiten de stad vind je de indrukwekkende Moravische Karst; het karstgebied met de diepste kloven van het land. Op nog geen honderd vierkante kilometer bevinden zich hier maar liefst meer dan duizend kloven en grotten.


Tsjechisch Zwitserland, avontuur in het nationale park

Houd je van een avontuurlijke vakantie middenin de natuur, dan is dit je ideale bestemming! In Nationaal Park Boheems Zwitserland kom je volledig aan je trekken als je hart uitgaat naar de natuur. Je vindt hier onder meer de Pravcicka-boog (Pravcicka Brana), de grootste natuurlijke zandsteenboog in Europa. Ook de Kamenice-kloven zijn de moeite waard: diepe, smalle kloven die de rivier de Kamenice (een zijtak van de Elbe) in de zandstenen rotsen heeft uitgesleten. Een onvergetelijk decor voor een avontuurlijke wandeling of boottocht!

Nationaal Park Boheems Zwitersland, foto: CzechTourism - Václav Backovský

Český Krumlov parel aan de rivier

Dit stadje ligt in Zuid-Bohemen, aan de rivier de Moldau. Het heeft een prachtige oude binnenstad, die met recht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Naast de bekende grotere steden is dit charmante stadje een van de drukstbezochte plaatsen van Tsjechië. Het imposante kasteel en het perfect bewaard gebleven middeleeuwse plein moet je echt gezien hebben.

Český Krumlov, foto Czech Tourism - Aleš MotejlČeský Krumlov

Kroměříž staat bekend om zijn paleizen

Kroměříž ligt in het zuidoosten van Tsjechië en is vooral bekend vanwege zijn vroegbarokke paleis en de bijbehorende tuinen. Het paleis diende ooit als zomerresidentie voor de (aarts)bisschoppen van Olomouc. Wie door de paleistuinen loopt, kan niet anders dan onder de indruk zijn van het tuinontwerp met zijn vele complexe patronen en labyrinten. Zowel het kasteel als de tuinen zijn door de UNESCO benoemd tot werelderfgoed.

Znojmo is voor de wijnliefhebbers

Vijftig kilometer ten zuidwesten van Brno, aan de grens met Oostenrijk, ligt dit stadje dat de oorsprong is van een aantal van de vermaarde wijnen van Tsjechië. Wil je kennismaken met het hart van de Tsjechische wijnproductie, dan is Znojmo the place to be. Vlakbij vind je het nationale park van Podyjí, waar een uitgebreid netwerk van wandel-, fiets en ruiterpaden klaar ligt om ontdekt te worden.

Znojmo, foto: Czech Tourism - MarkBBDO

Ostrava is de industriële hoofdstad van Tsjechië

Ostrava ligt in het oosten van het land en vormt het hart van een groot industriegebied. De stad, die twee universiteiten telt, heeft zijn historie voor een belangrijk deel te danken aan zijn ligging aan de vroegere Barnsteenroute, een essentiële handelsroute. Het Landek Park Mijnbouwmuseum en het Vítkovice-terrein zijn ongekende staaltjes van het industriële erfgoed van Tsjechië.

Litomyšl zal je verbazen

Litomyšl ligt in Oost-Bohemen, honderd kilometer ten noorden van Brno. Het plaatsje is vooral bekend vanwege het grootse renaissancistische slot dat deel uitmaakt van het werelderfgoed van UNESCO. Ook de veelkleurige panden aan het schilderachtige Smetana-plein (genoemd naar de in Litomyšl geboren bekende componist Smetana) zijn de moeite waard.

Litomyšl, foto: CzechTourism - Upvision

Mikulov, een imposante historische stad

In het zuiden van Tsjechië, aan de grens met Oostenrijk, ligt dit bekoorlijke stadje Mikulov. Met het imposante, boven het plaatsje uittorenende barokke kasteel en een goed geconserveerd historisch stadshart trekt Mikulov vele toeristen aan. Het bevindt zich middenin de wijngaarden, dus voor een goed glas wijn kun je hier ook zeker terecht.

Mikulov, foto: Shutterstock - Petr Pohudka

Dat waren de 10 mooiste plekken van Tsjechië die je tijdens een bezoek aan het land niet mag missen. Ben je helemaal enthousiast geworden en wil je er naar toe? Bekijk dan hier ons aanbod vakantiehuizen en vind jouw droomhuis voor een top vakantie naar Tsjechië…

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen