Jeseniky Gebergte, kuuroorden en wellness

Jeseniky Gebergte, kuuroorden en wellness

Jeseniky Gebergte: een uitstekende plaats voor een actieve vakantie met beweging in de frisse berglucht (te voet of op een fiets, ideaal is de mountainbike) met de regeneratie van het lichaam in een van de kuur- en wellnessfaciliteiten.

Het uitgestrekte Jeseníky Gebergte is het gebergte met de bronnen. De bronnen ontspringen uit de majestueuze heuvels en vormen niet alleen het berglandschap, maar zijn ook de basis van de kuuroordtraditie. Het kuuroord Karlova Studánka kan bogen op de schoonste lucht in heel Centraal-Europa. Het stadje zegt over zichzelf, dat het een „kuuroord voor gezonde mensen is“. U kunt naar hartelust genieten van wellnessbehandelingen, baden, massages en ontspanning in warm water in badencomplex van Karlova Studánka. Het nabijgelegen Lázně Jeseník is een groot kuurcomplex, waar de beroemde methodes van de uitvinder ervan, Vincent Priessnitz, worden toegepast. Het is interessant te weten dat de eerste hydrotherapeutische installatie in de wereld werd opgericht in 1837 door een eenvoudige boerenhuisbewoner, die de opmerkelijke genezende methodes in de natuur zelf observeerde en op zichzelf uitprobeerde. Door baden in het koude water, eenvoudig voedsel, genoeg slaap en arbeid in de frisse lucht genazen veel ziekelijke burgers en edellieden.

Uitstapjes in het Jeseniky-gebergte:

Museum van Vincent Priessnitz, Jeseník

De permanente tentoonstelling in het geboortehuis van de stichter van het kuuroord toont de therapeutische methoden van Priessnitz en zijn opmerkelijke levensloop.

Praděd, de hoogste berg van het Jeseniky Gebergte

De hoogste berg van het gebergte Jeseníky, met een radiozender en een restaurant, is bij een bezoek aan het gebergte een bijna „verplichte“ excursiebestemming met een prachtig uitzicht in alle richtingen. U kunt op de fiets over een asfaltweg, maar het is de moeite waard te voet naar boven te gaan en af te dalen op een gehuurde terreinstep.


Dlouhé Stráně

Jesniky meer tsjechie moravië

Dlouhé Stráně, foto: Libor Sváček, CzechTourism

Het uitzicht op de horizontale „afgezaagde“ heuvel Mravenečník is eigenaardig. Op de top is een uitgestrekt reservoir, dat door een pompcentrale wordt gebruikt, dat in 2005 een plaats kreeg in de top van de zeven grootste wonderen van de Tsjechische Republiek.


Králický Sněžník

U geniet tot aan de top van deze majestueuze heuvel van de wandeling door het landschap zonder wegen en restaurants, door de zuivere natuur, die dicht bij de top een alpien karakter krijgt. Interessant detail: hier is de belangrijkste Europese waterscheiding.


Wat te doen als het regent?

papierfabriek Velke losiny Tsjechië museum

Papierfabriek Velké Losiny, foto: CzechTourism

Velké Losiny: Papiermuseum, slot en thermaal zwembad. Na een bezoek aan het museum van handmatige productie van papier bevelen we aan om zich te gaan ontspannen in de thermische zwavelbaden (elke dag geopend, behalve op maandag

Grot Na Pomezí – Lipová- -lázně. Een uitstap naar de grot kan nooit bedorven worden door slecht weer. In het gebergte Jeseníky kunt u de schitterende kalksteengrot Na Pomezí bezoeken, met meertjes en grote koepels. De rondleiding met een lengte van 400 meter duurt 45 minuten.

Download hier uw gratis E-book over de regio’s van Tsjechië

Regio's van Tsjechie

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen