De zes grootste wijnfeesten in Tsjechië
4 min. leestijd

De zes grootste wijnfeesten in Tsjechië

De meest beroemde wijnfeesten in Tsjechië. De herfst in de Tsjechische Republiek staat in het teken van de wijnoogst met de daarbij behorende wijnfeesten. De eerste wijnen van de oogst van vorig jaar worden geproefd en er zijn uitbundige culturele programma’s met muziek, dans, folklore en amusement voor het hele gezin. De grootste wijnfeesten van Tsjechië en de zes grootste wijnfestivals op een rijtje:

1.     Wijnfeesten en Open Monumentendagen in Uherské Hradiště

Uherské Hradiště TsjechiëUherské Hradiště, foto: CzechTourism

De Slovak Wijnfeesten vinden in september plaats in het stadje Uherské Hradiště. Meer dan zestig steden en dorpen van de hele regio Moravisch Slowakije (Slovácko) nemen deel aan de representatieve volksfeesten. De festiviteiten beginnen officieel al op vrijdag om 20.00 uur, waarbij op het Masarykplein de microregio Buchlov gepresenteerd wordt. Op zaterdag start het programma om 09.00 uur met een optocht in klederdracht door de stad. Er zullen tientallen optredens zijn van folkloregroepen en volkskapellen met cimbaal- en blaasmuziek. Ook is er een grote jaarmarkt van volkshandwerk en zijn er diverse attracties voor kinderen. Op deze dagen zijn de monumenten in de stad en in de omgeving gratis te bezoeken.

2.    Historische wijnfeesten in Znojmo

Znojmo vakantie Tsjechië Moravië SileziëZnojmo, foto: Ladislav Renner, CzechTourism

Een daverend feest met riddertoernooien, een historische markt, handwerk demonstraties, legerplaatsen, een armenstraatje en een cultureel programma op 11 podia. De historische wijnoogst in Znojmo verlevendigt deze Zuid-Moravische stad, die naast wijn ook bekend staat om haar onderaardse gangenstelsel. De hoofdpersonage van het feest is koning Jan van Luxemburg (Jan de Blinde), vader van de beroemde keizer Karel IV. Koning Jan kwam naar Znojmo in het jaar 1327, om op de succesvolle staatshandeling in Wroclaw te proosten. De stad bereidde voor hem destijds een rijk programma voor en in september is het mogelijk om fragmenten hiervan te beleven. De historische optocht met de monarch aan het hoofd zal niet ontbreken tijdens het wijnfeest. Het programma bestaat uit muziekoptredens, theatervoorstellingen, een vuurshow en het is mogelijk om de uitstekende wijn en de beroemde Tsjechische drank burčák (een jonge gistende zoete wijn) te proeven.

3.    De 20ste wijnoogst in kasteel Karlštejn

Kasteel Karlstejn. Foto: Libor Sváček, Czech TourismKasteel Karlstejn. Foto: Libor Sváček, Czech Tourism

Elk jaar wordt in het laatste weekend van september de wijnoogst gevierd bij kasteel Karlštejn. De plechtige parade van Karel IV met zijn echtgenote Elisabeth van Pommeren en het hele keizerlijke hof is altijd het hoogtepunt van het feest. De optocht van de keizer en de keizerin begint bij de wijngaarden van Karlštejn, gaat door het dorp en eindigt bij het kasteel waar Karel IV de twintigste Wijnoogst in Karlštejn zal open. Het hele weekend staat in het teken van de middeleeuwen. Op zaterdag en op zondag is er om 13.30 uur een optocht met optredens van middeleeuwse ridders, goochelaars en magiërs. Er is tevens een modeshow met gotische kledij, volksdansen en er is een grote historische jaarmarkt met oude handwerken. Een proeverij van wijnen mag natuurlijk niet ontbreken net als culinaire specialiteiten en een historisch programma voor kinderen. Een leuke manier om dat weekend naar  Karlštejn te gaan is met een historische stoomtrein vanaf het station Praha-Smíchov. Een rondvaart op de rivier Berounka door het voorland van Karlštejn is ook een plezierig uitstapje.

Is een weekend in Karlštejn te kort? Keer dan op 11 november terug, wanneer de traditionele Sint-Maartenswijnproeverij gehouden wordt: De eerste proeverij van wijnen van dit seizoen, die op het Sint-Maartensfeest geopend worden. Deze licht bruisende wijnen worden gekenmerkt door een fruitige smaak.


4.   Wijnfeesten in Valtice

Lednice-Valtice Unesco monumentValtice, foto: CzechTourism

Men beweert dat de wijnoogst van Valtice het grootste folklorefeest is. In de Zuid-Moravische stad Valtice begint op vrijdag om 19.00 uur een culturele culinaire avond, waarbij goed eten, wijn, burčák (die bedrieglijk onschuldig proeft) en volksmuziek niet zullen ontbreken. Het hoofdprogramma begint echter pas op zaterdag om 10.00 uur, dan treedt een hele reeks van lokale folkloregroepen op, maar er klinkt ook popmuziek en natuurlijk vloeit gedurende het hele weekend de wijn rijkelijk. Na de proeverij van de uitstekende Zuid-Moravische wijn is een bezoek aan het nabijgelegen Cultuurlandschap Lednice-Valtice zeker een aanrader. Deze unieke combinatie van kasteelgebouwen en het landschap is opgenomen op de Werelderfgoedlijst UNESCO.


5.    Sint-Maartenswijnproeverij in Brno

Brno MoraviëBrno, foto: Aleš Motejl, CzechTourism

Op 11 november vindt in Brno de traditionele Sint-Maartenswijnproeverij plaats. Aan deze proeverij gaat een feestelijke zegening in de St. Petrus- en Pauluskathedraal op de Petrovheuvel vooraf. Vanaf deze heuvel trekt een optocht met Sint Maarten aan het hoofd door het historische centrum tot aan het Vrijheidsplein. De eerste fles wordt om 11.00 uur geopend. Elk jaar zijn er zo’n 100 soorten van de zogenaamde Sint-Maartenswijn om te proeven en te kopen bij de aanwezige wijnbouwers. Tegen betaling van de toegangsprijs krijgt elke bezoeker een glaasje, een catalogus van de te proeven wijnen en enkele proeffiches. Een volksorkest zal daarbij zorgen voor een passende sfeer.


6.     Wijnfestival Český Krumlov

Cesky-KrumlovCesky Krumlov, foto: Ladislav Renner, CzechTourism

Český Krumlov opent zijn wijnseizoen op 21 oktober met de traditionele aanplant van wijnstokken en een feestavond. Het festival in één van de mooiste Tsjechische steden begint op 11 november met het Sint-Maartensfeest. Het festival wordt ingeluid door een gezamenlijke toast met de Sint-Maartenswijn op vrijdag 11 november om 11.11 uur bij het Eenheidsplein. Het hoogtepunt is het kasteelwijnfeest op 19 november. Er is een uitgebreide proeverij van Tsjechische en buitenlandse wijnen. Gedurende de maand november zijn er in plaatselijke restaurants naast de frisse, jonge Sint-Maartenswijn ook speciale gerechten, zoals de zogenaamde Sint-Maartensgans.Heb jij al eens een wijnfeest in Tsjechië bezocht?
Laat dan hieronder je reactie achter. Dat is altijd leuk voor anderen om te lezen.

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen