Noord-Tsjechië voor zomer- en wintervakantie

Noord-Tsjechië voor zomer- en wintervakantie

Noord-Tsjechië is een geschikte vakantiebestemming als u in uw vrije tijd graag beweegt. Het karakter van het landschap hier wordt gekenmerkt door Krušné hory (Ertsgebergte), Jizerské hory (IJzergebergte) en Lužické hory. De rotscomplexen worden beschouwd als echte natuurschatten.


Prachtige decors wachten op u in het Nationaal Park České Švýcarsko (Tsjechisch Zwitserland) in de romantische streek van Český ráj (Boheemse Paradijs). Het maakt niet uit of u fietst, skiet of alleen ontspannen wandelt met een rugzak en een broodje, altijd kunt u een adembenemend uitzicht verwachten.

Tsjechisch Zwitserland

Boheems Zwitserland vakantie Tsjechië

Boheems Zwitserland, foto: Václav Sojka, CzechTourism

Het verhaal over dit gebied genaamd České Švýcarsko (Tsjechisch of Boheems Zwitserland) begint miljoenen jaar geleden toen een ondiepe zee zich hier begon uit te breiden. Uit zijn zandbodem is een wonderlijke zandwereld ontstaan. Een wereld van rotstorens, bruggen, poorten en allerlei vreemde stenige vormen die op bijvoorbeeld honingraten of zandlopers lijken. De ongerepte natuur met mysterieuze bergkloven is heel bijzonder door de unieke charme die u gemakkelijk in uw hart zult sluiten.

Loop de wandelroute van Gabriela (Gabrielina stezka). Deze route leidt vanuit het dorp Mezní Louka naar de beroemde poort Pravčická brána, de grootste natuurlijke rotspoort van Europa.

Boheemse paradijs

actieve vakantie fietsen boheems paradijs

Fietsen in het Boheems Paradijs, foto: Štěpán Vrzala, CzechTourism

Kan een plek een meer poëtische en pakkende naam hebben? Český ráj (Boheemse paradijs) behoort echt tot de parels van de Tsjechische natuur. Het uitzonderlijk diverse landschap met karakteristieke rotscomplexen, diepe bossen, vijvers en een vindplaats van halfedelstenen wordt verenigd met een rijkdom aan bouwmonumenten – burchten, kastelen en volksarchitectuur.

Het geheim van de romantische burcht Trosky, het symbool van Český ráj, bestaat uit de bizarre ruïnes van een gotische burcht. Zijn twee torens Baba (Oude vrouw) en Panna (Maagd) geven een indrukwekkend uitzicht over het landschap. Trouwens, onder deze twee torens liggen nog ondoorzochte geheime gangen.

Zlatá stezka (Gouden route) verbindt de mooiste plekjes van het romantische landschap van Český ráj en overvleugelt valleien, rotssteden, heuvels, maar ook middeleeuwse kastelen en dennenbossen. De route is in totaal 103 km lang, maar u kunt slechts een deel ervan betreden. Volg bijvoorbeeld de rode route vanuit Trutnov.

Het uitgangspunt voor de bezichtiging van de rotsen Prachovské skály in Český ráj is de stad Jičín, waarvan de parkeerplaats op 6 km afstand ligt in het dorpje Holín. Vanaf hier kunt u kiezen tussen de grote of de kleine wandelroute. De grote route is 3,5 km lang en deze wandeling duurt maximaal 2,5 uur.

Berg Ještěd

Berg Ještěd Tsjechië

Berg Ještěd, foto: Libor Sváček, CzechTourism

Op de top van de berg Ještěd, in de buurt van de stad Liberec, bevindt zich een opvallend bouwwerk dat dient als hotel en als tv-zender. Het gaat hier om een uniek architectonisch bouwwerk waarvoor de architect in 1969 de prestigieuze Perret-prijs kreeg. In de winter zijn de plaatselijke pistes populair onder de skiliefhebbers.

IJzergebergte

Uitkijktoren ijzergebergte jizerské hory tsjechië

Uitkijktoren in het IJzergebergte, foto: Radka Bezděkovská, CzechTourism

Het gebergte Jizerské hory (IJzergebergte) is het meest noordelijk gelegen Tsjechische gebergte. Interessant is het aantal uitkijktorens met een adembenemend uitzicht over het landschap. De bergen zijn het meest populair in de winter, ze zijn dan letterlijk een magneet voor langlaufers. De meest bekende langlaufbaan is Jizerská magistrála (het magistraal van Jizerské hory), die elk jaar wordt geprepareerd wordt voor de beroemde internationale langlaufwedstrijd – Jizerská padesátka (50 km). Deze wedstrijd is onderdeel van de series wedstrijden van de Worldloppet races.

Jizerská magistrála maakt voor wandeltochten onderdeel uit van het project Hřebenovka, dat in de toekomst de drie gebergten Jizerské hory (IJzergeberchte), Lužické hory en Českosaské Švýcarsko met elkaar zal verbinden. In de zomer wordt het magistraal ook door fietsers gebruikt. U kunt uw trip bijvoorbeeld beginnen in het dorp Jizerka, van waaruit u een van de gemarkeerde routes kunt kiezen.

Als u een fan van MTB (mountain bike) bent, dan zijn de fietspaden van Singltrek pod Smrkem (singletrack onder de spar) een ideale bestemming. Vanuit het natuurzwembad nabij de stad Nové Město pod Smrkem, in het noordelijke gedeelte van Jizerské hory, kunt u de fietspaden betreden. Hier bevindt zich het Singltrek Centrum.

Museum van glas en sieraden

Noord-Bohemen is de geboortegrond van de glasblazerij en ook de productie van sieraden maakte deze landstreek over de gehele wereld beroemd. Leer meer in het Museum van glas en sieraden (

museum glas Jablonec nad nisou tsjechië

Muzeum skla a bižuterie in Jablonec nad Nisou, foto: CzechTourism

De vesting Terezín

Monument theresienstad tweede wereldoorlog tsjechië

Monument bij Theresienstad, foto: Libor Sváček, CzechTourism

De vesting Terezín (Theresienstad) is een trieste herinnering aan de gruwelijkheden die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben afgespeeld. Naast de politiecellen in de Kleine Vesting (Malá pevnost) diende ook de Grote Vesting (Hlavní pevnost) in nazi- Duitsland als Joods getto. Vanaf hier brachten de nazi’s de Joodse bevolking met speciale treinen weg naar vernietigingskampen zoals Auschwitz of Treblinka. Na de oorlog werd in de stad het Theresienstad Monument (Terezín) gebouwd. Het is een nationaal monument geworden dat jaarlijks door duizenden toeristen uit de gehele wereld bezocht wordt. Zo ook het standbeeld in het dorpje Lidice ter herinnering van de kinderen uit Lidice die in het vernietigingskamp in Chelmno zijn vergast.

Zatec: regio van Hop en Bier

Museum Žatec bier tsjechië

Museum ‘Tempel van Hop en Bier’ in Žatec, foto: Jiří Strašek, CzechTourism

Tsjechië staat bekend als een echt bierland. In de regio Žatec wordt hop van de hoogste kwaliteit geplant, die wereldwijd erkend wordt. In het centrum van de stad Žatec vindt u ook het leerzame en onderhoudende museum genaamd Tempel van Hop en Bier (Chrám Chmele a Piva). Dus – Proost!

Download hier uw gratis E-book over de regio’s van Tsjechië

Regio's van Tsjechie


Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen