Ještěd: met je hoofd in de wolken

Wat Tsjechië zo bijzonder maakt, is dat het een land van verhalen is; zo ongelooflijk veel plekken hebben hun eigen geschiedenis! En hoe meer van deze verhalen ik leer kennen, hoe bijzonderder ik het land ga vinden. Vandaag deel ik graag het verhaal van de televisietoren van Ještěd met je, die – je raadt het misschien al – niet zomaar een televisietoren is.

Architectonisch hoogstandje

Tsjechië heeft heel wat opvallende gebouwen, maar de Ještěd-televisietoren behoort absoluut tot de top-tien van architectonische hoogstandjes. Je vindt deze toren in het Jizera-gebergte, ofwel het IJzergebergte. Dit gebergte, dat zich in het noorden van het land op de grens tussen Polen en Tsjechië bevindt, maakt deel uit van de westelijke Sudeten. De Ještěd is met zijn 1012 meter de hoogste top in de omgeving. Als je tijdens je vakantie in de buurt van Liberec bent, is het zeker aan te raden Ještěd te bezoeken.

Lange geschiedenis

Als berg kent de Ještěd een lange geschiedenis; al in 1844 werd op de top de eerste berghut gebouwd. In 1906 vond de bouw van het berghotel de ‘Mountain Club’ plaats. Een kwart eeuw later werd dit hotel ook bereikbaar door middel van een kabelbaan. In 1963 brandde het hotel af. Al snel werden echter plannen gesmeed voor de bouw van een waardige opvolger en in 1966 startte de bouw van de huidige Ještěd-toren. Architect Karel Hubáček nam het ontwerp van deze futuristisch uitziende toren voor zijn rekening en in 1973 werd de bouw afgerond. 

Prijswinnaar

Ještěd, foto: CzechTourism - Upvision

Het opmerkelijke bouwwerk doet dienst als televisietoren, maar herbergt daarnaast ook een restaurant en een hotel. Architect Hubáček heeft er met zijn ontwerp voor gezorgd dat de toren als het ware een natuurlijke voortzetting van de berg vormt. De toren werd en wordt internationaal gewaardeerd, onder meer vanwege zijn experimentele (technische) kwaliteiten en vormgeving. Deze waardering kwam onder andere tot uiting toen Hubáček in 1969 de Auguste Perret-prijs ontving voor zijn bouwwerk. In 1998 kreeg de toren bovendien de status van cultureel monument.

Fantastisch uitzicht

Wintersport Jested TsjechieSkiën bij Ještěd, foto: CzechTourism - Milan Drahoňovský

De Ještěd-toren is alleen te voet of met de kabelbaan te bereiken – maar een tripje naar de top is de moeite alleszins waard. Eenmaal boven heb je namelijk een fenomenaal uitzicht, niet alleen over Noord-Bohemen (en Liberec), maar ook over Polen en Duitsland! Als je een wintersportliefhebber bent, kun je zelfs overwegen je skivakantie op deze plek door te brengen. Ještěd Sports Centre is een modern skioord van Europese allure, waar niet voor niets de wereldkampioenschappen noords skiën hebben plaatsgevonden. 

Als je je bezoek aan Ještěd een extra bijzonder tintje wilt geven, is het een goed idee om een tafeltje te reserveren in het restaurant in de toren. Hoe vaak krijg je nu de kans om met zo’n geweldig uitzicht te dineren? Mag het nóg specialer? Boek dan een kamer in het hotel en breng de nacht door met je hoofd in de wolken! 

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Joep
Door

Joep

op 15 Aug 2018

Nice! Die komt op de bucketlist.

W Renneneberg
Door

W Renneneberg

op 09 Jan 2021

Jested /Liberec hebben we een aantal keren bezocht. Begin zeventiger jaren waren onze kennissen in Ricmanice bij Brno uitgenodigd voor een bruiloft in Liberec. Wij waren in die tijd bij hun op vakantie en gingen mee naar Liberec.. Dit alles per trein. De jaren hierna hebben we ongeveer 15 keer deze familie in Liberec bezocht en zodoende ook de toren van Jested. Intussen hebben we meer als vijftig keer Praag bezocht en Tsjechoslowakije /Tsjechië/ Slowakije ongeveer tachtig keer. Dit alles in de periode 1969 -2015.

Reactie plaatsen