Regio Liberec - De leukste uitjes voor jong en oud!

Regio Liberec - De leukste uitjes voor jong en oud!

Liberec en zijn regio zijn de ideale uitvalsbasis voor een onvergetelijke vakantie in Tsjechië. Met zijn ligging in Noord-Bohemen is een bezoek aan de regio Liberec in elk seizoen een echte aanrader.  Van cultuur tot natuur en van jong tot oud er is in Liberec voor iedereen genoeg te doen en te beleven! In deze blog nemen wij je mee naar de leukste uitjes in de regio Liberec.

Liberec, de regio voor elk seizoen 

De regio Liberec kent in elk seizoen zijn charme.  In de zomer kan je in de regio van Liberec ultiem genieten van de prachtige natuur. Kom in actie tijdens een uitdagende wandeling óf slenter door de schilderachtige dorpjes, het kan allemaal! Door de bergachtige natuur kan je tijdens een ritje in de kabelbaan genieten van een panoramisch uitzicht en race je naar beneden op de rodelbaan. Tijd om af te koelen? Neem dan ook zeker een duik in één van de buitenzwembaden. Zodra  het kouder wordt en de eerste sneeuwvlokken vallen, tovert Liberec om tot een echt winters paradijs. Één van de meest spraakmakende winterse activiteiten is de wereldbeker schansspringen dat elk jaar in Januari naar Liberec komt. Maar ook de ice hockey fans kunnen hun hart ophalen. Moedig de Liberec Tigers aan terwijl ze voor de Tsjechische Extraliga het ijs op gaan. Tijd op zelf in actie te komen? Dat kan! Vanuit het nabijgelegen dorpje Bedřichov kan je alle kanten op. Van alpineskiën tot snowboarden en langlaufen het kan er allemaal. 

Ještěd

De iconische televisietoren van Liberec lijkt rechtstreeks uit de ruimte te komen. Met zijn ligging bovenop de Ještěd-berg is hij vanuit heel Liberec te zien. Naast de functie van televisietoren zijn ook een hotel en restaurant in het bouwwerk ondergebracht. Neem voor een kijkje bij de toren de kabelbaan bij Horní Hanychov en geniet van een prachtig uitzicht over Noord-Bohemen, Duitsland en zelfs Polen. Tijd voor actie? Je kan ook over het bergpad al lopend naar de top van de Ještěd-berg.

De televisietoren op de Ještěd-berg, foto: Liberecký Kraj - AZfotky

Het gotische stadhuis van Liberec

Één van de meest imposante gebouwen van Liberec is het stadhuis. Met zijn indrukwekkende torens, en prachtige glas in lood ramen springt het stadhuis meteen in het oog tijdens een bezoek aan het Edvard Benes-plein. Ontworpen aan het eind van de 19e eeuw door de Weense architect Franz Neumann, representeert het stadhuis het Oostenrijks-Hongaarse verleden van Liberec. Komt de architectuur van het stadhuis je bekend voor? Dat kan! In Wenen staat namelijk de iets beroemdere versie van het stadhuis. Gedurende de zomermaanden kan je dagelijks op het hele uur tijdens een rondleiding de binnenkant van het gebouw bewonderen. Bezoek je Liberec tussen oktober en mei? Hou er dan rekening mee dat het stadhuis dan alleen op donderdag geopend is. 

Stadhuis van Liberec, foto: Shutterstock -Jurra8

Edvard Benes-plein 

Het grote Edvard Benes-plein is het kleurrijke middelpunt van Liberec. Met het indrukwekkende stadhuis als herkenningspunt proef je hier de authentieke sfeer van de stad. Naast het stadhuis zorgen ook de elegant beschilderde gebouwen aan weerszijden van het plein voor een prachtig plaatje. Geniet onder het genot van een hapje en drankje van het uitzicht over het plein in op één van de gezellige terrassen. Gedurende het jaar vinden er op het plein verschillende evenementen plaats. Zo kan met kerst lekker slenteren over de traditionele markt en kan je in de zomer één van de concerten bijwonen. Kortom, er is altijd wat te doen op het Edvard Benes-plein. 

De dierentuin van Liberec

Op zoek naar een uitje voor kinderen? Dan is een bezoek aan de dierentuin van Liberec een aanrader! Opgericht in 1904 is deze dierentuin de oudste in heel Tsjechië. Met meer dan 160 diersoorten uit alle continenten is dit dé plek voor een hele dag vol plezier. De dierentuin in Liberec is betrokken bij verschillende onderzoeks- en conservering projecten over de hele wereld. De dierentuin draagt voor elke bezoeker 2 CZK van de toegangsprijs af aan de projecten gerelateerd aan onderzoek en natuurbehoud. Hiermee draagt dus elke bezoeker zijn steentje bij aan het beschermen van bedreigde diersoorten en het ondersteunen van duurzame ontwikkelingen.

Botanische tuin van Liberec

De aanleg van de botanische tuin begon in 1893 en is daarmee de oudste van Tsjechië. Het kassencomplex met tien paviljoens omvat de grootste verzameling aan exotische planten in heel Tsjechië. Van indrukwekkende vleesetende planten tot de oudste bonsaiboom van Europa en een kleurrijk arsenaal aan orchideeën het is er allemaal! Daarnaast zijn er twee paviljoens die naast prachtige planten ook aquaria met tropische vissen hebben. Er is dus genoeg te zien en beleven tijdens een bezoek aan de botanische tuin!

Het museum van Noord-Bohemen 

In de geschiedenis van Liberec speelt de textielproductie een grote rol. Zo groot dat Liberec zelfs ´het Manchester van Bohemen´ genoemd werd. Het museum heeft verschillende tentoonstellingen van het textielen erfgoed zoals wandtapijten, keramiek, glaswerk en meubels. Naast textiel zijn er andere tentoonstellingen die gewijd zijn aan de archeologie en natuurlijke historie van de regio Liberec. Neem na de tentoonstellingen ook zeker de tijd om het 19e eeuws gebouw waar het museum in is gevestigd te bekijken. 

Het Museum van Noord-Bohemen, foto: Czech Tourism - ARTIS Reklamní Studio

De regionale kunstgalerie 

De regionale kunstgalerie bevindt zich in een indrukwekkend gebouw uit de neorenaissance , gelegen naast het kasteel van Liberec, waarvan de buitenkant al een bezoek waard is. De kunstgalerie heeft een aantal permanente collecties bestaande uit kunst uit verschillende landen en eeuwen. Zo stellen ze bijvoorbeeld stukken uit de Tsjechische 20e eeuw tentoon maar ook stukken uit de Nederlandse gouden eeuw. De permanente tentoonstellingen worden aangevuld met tijdelijke collecties over een breed scala aan onderwerpen zowel nationaal als internationaal. Kunstliefhebbers kunnen hier zeker een middagje hun ogen uitkijken! 

iQLANDIA

Jong en oud kunnen zich in het wetenschapscentrum iQLANDIA helemaal uitleven met tal aan interactieve tentoonstellingen en vindingrijke experimenten. Onderga een echte ruimte training, ontmoet de eerste Tsjechische humanoïde robot of bewonder de wetenschappelijke vuurshow, het kan allemaal! In het iPARK krijgen de kleinste bezoekers tijdens experimenten antwoorden op de grootste vragen. Het planetarium neemt je mee naar de ruimte waar je meer te weten komt over de kosmos. 

De Dolomietgrotten van Bozkovské

Uitgeroepen tot Tsjechisch Nationaal Monument zijn de Dolomieten Grotten van Bozkovské een echte aanrader! De grotten werden in 1947 tijdens het opblazen van een steengroeve, slechts een paar meter onder de grond ontdekt. De wirwar van ondergrondse tunnels en kamers strekt zich uit over een oppervlakte van meer dan een kilometer. Één van de hoogtepunten van een bezoek is het heldere turquoise ondergrondse meer. Zorg wel dat je tijdens een bezoek warm gekleed bent, de temperaturen lopen hier namelijk niet hoger op dan 8 graden. 

De Dolomieten Grotten van Bozkovské, foto: Shutterstock - JChesse

Het Dinopark

Ga terug in de tijd van de dinosauriër tijdens een bezoek aan het dinopark. Kinderen zullen hun ogen uitkijken als ze door middel van licht en geluid kennismaken met het leven van een dinosaurus. Door de chronologische volgorde van de tentoonstelling neemt je mee in de geschiedenis waar de dinosauriër uiteindelijk plaats maken voor mammoeten en mensen. Naast de tentoonstelling heeft het dinopark een indrukwekkende collectie aan levensgrote dinosauriërs zoals de t-rex en stegosaurus.  

De burchtruïne van Ralsko

Nadat het middeleeuwse kasteel van Ralsko was verlaten, werd het zowel door roofridders als schatzoekers gebruikt. Door de ligging in een voormalig militair gebied was de ruïne jarenlang ontoegankelijk voor toeristen. Tegenwoordig is na een flinke klim de ruïne te bezichtigen. Niet alleen de ruïne maar ook het uitzicht over zowel het Boheems Middelgebergte, Ještěd en het Boheems Paradijs zijn zeker de moeite waard!

Burchtruïne van Ralsko, foto: Shutterstock, JiriCastka

Het Babylon Center

Het Babylon Center is een unieke mix tussen entertainment, gastronomie en wellness ondergebracht in verlaten textielfabriek. Met meer dan 25.000 m2 is er voor ieder wat wils! De kinderen kunnen zich de hele dag vermaken in het overdekte speelparadijs óf de overdekte kermis terwijl de ouderen het tegen elkaar op kunnen nemen tijdens een potje bowlen of lasergamen. Liever een activiteit voor alle leeftijden? Dat kan tijdens een bezoek aan het aquapark! Met glijbanen voor jong en oud is er voor ieder wat te beleven. Voor een pauze kun je terecht in één van de restaurants om te genieten van een heerlijke versnapering. Liever helemaal tot rust komen? Breng dan een bezoekje aan het Wellness Center voor de echte ontspanning. Ondanks de grote diversiteit die het Babylon Center te bieden heeft, zijn wij bij CeskySight van mening ´dat het Babylon Center wel wat gedateerd is´.

Welke bezienswaardigheden in de regio Liberec wil jij graag bezoeken? Laat het ons weten in de reacties hieronder.


Ik ben Beatrix Soesbergen-Macek en samen met mijn man hebben we zo’n 6 jaar geleden Tsjechshop.nl opgezet. Een webshop waar u terecht kunt voor de aankoop van heel veel Tsjechische producten. We dragen Tsjechie al jarenlang een heel warm hart toe. Mijn man is een nuchtere Hollander, ik heb een Tsjechische vader die in 1948 na de omwenteling naar Nederland vluchtte en vele jaren later een nieuw leven begon met de vrouw die later mijn moeder zou worden. Met de in Tsjechië achtergebleven zoon en dochter uit het eerste huwelijk van mijn vader heb ik een fijne band, zij hebben mij een goed beeld gegeven van mijn mooie tweede vaderland en van de mensen die er wonen. En dank zij hen vonden we ook een tweede (t)huis bij hen in de buurt, in Náchod. Inmiddels is Tsjechshop.nl veel meer geworden dan alleen een webshop. We zijn een punt waar al het mooie en goede van Tsjechië bij elkaar te vinden is, in de breedste zin des woords. Zodat zoveel mogelijk mensen kennis ermee maken. Want zeg nou zelf: is Tsjechië niet verrukkelijk mooi?
Reactie plaatsen