9 wandelroutes in het Boheems Paradijs (Cesky raj) in Tsjechië

9 wandelroutes in het Boheems Paradijs (Cesky raj) in Tsjechië

Tsjechië staat bekend om zijn prachtige landschappen en adembenemende natuur. Het Boheems Paradijs, ook wel Cesky raj genoemd, is een van de meest spectaculaire plekken die je kunt bezoeken. De regio biedt talloze wandelmogelijkheden voor ieder niveau. In dit blogbericht ontdek je 9 wandelroutes en -bestemmingen die je niet mag missen tijdens jouw bezoek aan het Boheems Paradijs. Van schilderachtige uitzichten tot indrukwekkende rotsformaties, deze routes zullen je zeker betoveren en inspireren om deze unieke bestemming te verkennen.

1. Wandelpaden bij de Prachov Rotsen

De Prachov rotsen (Prachovské skály in het Tsjechisch) zijn één van de oudste en bekendste natuurgebieden van Tsjechië. Deze indrukwekkende rotsformaties, die wel 35 meter hoog kunnen zijn, liggen in het oosten van Boheems Paradijs en zijn kenmerkend voor dit prachtige gebied.

Een netwerk van toeristische routes met markeringen leidt je door ravijnen, kloven, geulen en langs zandstenen rotsformaties met spectaculaire uitzichtpunten en charmante nissen. Enkele van de meest bezochte locaties zijn Vyhlídka Českého ráje (uitkijkpunt Boheems Paradijs), Americká sluj (Amerikaanse grot) en Císařská chodba (keizerlijke gang). Tijdens warme zomerdagen kunnen uitgeputte toeristen en hun kinderen verfrissing vinden in het natuurlijke zwemgedeelte.

Er zijn verschillende interessante locaties rondom de Prachov-rotsen te ontdekken middels de Velký okruh (grote lus) die door de rotsmassieven loopt. Deze route wordt beschouwd als de meest aantrekkelijke en fascinerende. Voor een minder uitdagende wandeling kun je kiezen voor de kortere Malý okruh (kleine lus), die iets minder dan twee kilometer lang is en je door de prachtige omgeving van Císařská chodba leidt. Bovendien biedt deze route de mogelijkheid om te genieten van de uitzichten van twee verschillende uitkijkpunten. Naast de rotsen bevinden zich ook twee middeleeuwse kasteelruïnes en een groot aantal uitkijkpunten in het gebied. Het is indrukwekkend om te zien hoe de zandstenen rotsformaties boven de bossen uitsteken en hoe de smalle paden en steile trappen zich daartussen bevinden.

2. Fotogenieke locaties rondom het kasteel van Kost

Vesec u Sobotky is al geruime tijd een populaire locatie voor filmmakers, met films als The Fair Came to Us en Jára Cimrman’s Lying, Sleeping die er werden opgenomen. Zelfs enkele scènes van de komedie How to Get Daddy to Reformatory werden in de buurt gefilmd.

Als je echter op zoek bent naar een echt sprookjesachtige ervaring, volg dan het gele bord naar Střehom. Hier vind je een prachtige 500 jaar oude watermolen die ooit werd bewoond door Molenaar Máchal. Hij was getrouwd met de boosaardige vrouw Dorota, die slechte plannen had met haar stiefzoon Petr, totdat enkele vriendelijke duivels tussenbeide kwamen. Maak een spannende reis over de glooiende heuvels van het Plakánekdal naar Máchal's Molen en verder naar Kasteel Kost (dat in de winter gesloten is), waar ook enkele klassieke filmscènes werden opgenomen. Op de terugweg kun je Vesec verkennen, een geweldige plek voor natuurliefhebbers.

Kasteel Kost, Foto: Pyty, CzechTourism

3. Rotsen rondom Hrubá Skalá

Het Boheems Paradijs heeft niet alleen de rotsstad Prachov, maar ook tal van andere zandsteenformaties zoals Drábské světničky, Borecké skály, Suché skály en de rotsstad Hrubá Skalá. Vanuit het kasteelhotel Hrubá Skalá kun je een prachtige boswandeling maken naar de burcht Valdštejn. De route biedt verschillende uitkijkpunten waar je kunt genieten van adembenemende uitzichten over de rotsen en het groene landschap van Noord-Bohemen.

Hruba SkalaHruba Skala, Foto: Jan Miklín, CzechTourism

4. Fietsroute Železný Brod naar Bozkov (30 km)

De fietsroute die Železný Brod en Bozkov verbindt, voert door de prachtige natuur van het Boheems Paradijs. De route begint in Železný Brod, een stadje gelegen aan de rivier Jizera dat werd gesticht in de 12e eeuw en bloeide op in de 14e eeuw vanwege het ijzererts. Hoewel mijnbouw later minder belangrijk werd, was er veel glas- en textielindustrie in de stad. Tegenwoordig is Železný Brod trots op haar unieke glas exposities en galerijen. De fietsroute gaat verder naar Bozkov, slechts 10 km verderop. Hier kunnen bezoekers de oudste grot van het noordoosten van Bohemen verkennen. De grotten en gangenstelsels werden ontdekt in de jaren 1940 en staan bekend om het grootste ondergrondse meer van Bohemen, gevuld met kristalhelder blauw groen water.

Je kunt in het Boheems Paradijs ook op andere plekken goed fietsen. Er zijn veel pittoreske dorpjes in Cesky raj, waardoor je een dorpjes fietstocht kunt maken van dorpje (of stadje) naar dorpje. Zo spring je van terrasje naar terrasje, of juist van museum naar museum. Een echte aanrader voor iedere recreatieve fiets enthousiast.

Bozkovské dolomitové jeskyně, Foto: Shutterstock

5. Wandelroute naar de kasteelruïne Trosky

Wandel door het Boheems Paradijs naar het kasteel Trosky. Dit historische monument is het symbool van het natuurpark en kan van verre worden gezien in het platte maar prachtige landschap.

De kasteelruïne, gebouwd in de 14e eeuw, staat op de toppen van twee basalt heuvels met vulkanische oorsprong en heeft twee hoofd torens. Op de onderste piek staat een massale structuur genaamd Baba (oude vrouw), terwijl op de hogere top een hogere en dunnere toren staat die bekendstaat als Panna (maagd). Volgens een oude legende woonden er in deze torens twee vrouwen - een moeder en haar dochter.

Bezoekers kunnen ook de gotische kapel bezoeken en genieten van het unieke uitzicht op het omliggende landschap. Een extra bijzondere manier om Trosky te bereiken is met een historische stoomtrein die elke zomer van Turnov naar Rovensko pod Troskami rijdt - het dorpje onder Trosky.

Kasteel Trosky, Foto: Vaclav Bacovsky, CzechTourism

De route:

De ronde route begint bij de parkeerplaats bij Věžický-vijver en volgt het gele pad naar het kruispunt U Přibyla, waar u afslaat op het rode pad dat door de vallei van Žehrovka loopt. Zo ga je naar Podsemínský Mlýn met zijn stenen brug, bekend uit verschillende films en sprookjes. Volg vervolgens “de Zlatá stezka Českého ráje” naar Nebákov-vijver, vanwaar je omhoog gaat naar kasteel Trosky, het ongekroonde symbool van Český ráj. Via Tachov met zijn prachtige houten huisjes ga je verder naar Vidlák-vijver en keer je terug naar Věžický-vijver via het geelgouden pad.


6. De rotsen en uitkijktoren van Klokočské

Bezoek de avontuurlijke hoofdstad van het Boheems Paradijs en ontdek de Kozákov uitkijktoren met zijn prachtige uitzichten. Deze indrukwekkende heuvel is met zijn hoogte van 744 meter boven de zeespiegel een van de beste plekken om te genieten van het adembenemende landschap in deze regio. Begin je reis vanuit Klokočí door een van de twee wandelroutes te nemen: Rood - dat door Vesec, Podhájí naar Kozakov leidt of Geel - voor degenen die meer willen verkennen, inclusief de Rotštejn rotsburcht, voordat je langs het natuurpad terug naar beneden gaat via Radostna studánka. In de buurt vind je Klokočské průchody (Klokozké Passages), eeuwen geleden uitgehouwen omdat kooplieden hier vaak handig reisden omdat het maar 1-2 meter breed was.

7. De wandelbestemming Chateau Sychrov

Het Boheems Paradijs heeft niet alleen prachtige natuur, maar ook interessante monumenten, zoals het romantische Sychrov Chateau omringd door een uitgebreide Engelse tuin. Dit gotische kasteel, ooit de thuisbasis van de Franse Rohan-familie, verscheen in verschillende Tsjechische sprookjesfilms als de woonplaats van prinsessen en edele koningen. Bezoekers kunnen originele meubels bewonderen en zich verbazen over de levensstijl van de Tsjechische adel in de tweede helft van de 19e eeuw. Zelfs de wereldberoemde Tsjechische componist Antonín Dvořák was gefascineerd door Sychrov Chateau en verbleef er meerdere malen. Zijn favoriete activiteit was het bespelen van het enorme orgel in de Sychrov kapel - een must-see voor muziekliefhebbers.

Het kasteel van Sychrov heeft ook een terras waar je heerlijk kunt uitrusten onder het genot van een verfrissend drankje, of een lekker hapje kunt eten.

Chateau SychrovChateau Sychrov, Foto: Hani Masserani

8. Wandel door de stad Jičín

Omgeven door de prachtige natuur van Boheems Paradijs, ligt de stad Jičín op ongeveer 85 kilometer ten noordoosten van Praag. De stad werd in het begin van de 14e eeuw gesticht, maar kreeg vooral bekendheid tijdens de heerschappij van Hertog Albrecht von Wallenstein. Tijdens zijn bewind werden er talloze bezienswaardigheden gebouwd, waaronder veel arcadewoningen en de Valdice Poort, een 52 meter hoge toren die het Wallensteinplein domineert. Op een kleine afstand van het centrum liggen nog twee andere nalatenschappen van Wallenstein: de Wallenstein Loggia en de tuin waarin de St. James kerk gevestigd is.

En ben je toch van plan om Jičín te bezichtigen? Misschien is het leuk het Gouden Pad te volgen, van Mladá Boleslav naar Jičín. Via dit pad doorkruis je valleien, rotssteden, passeer je middeleeuwse kastelen en oude uitkijkposten. Deze tocht neemt je mee tot de tweede helft van de 19e eeuw.

Een aantal van de bijzondere kastelen en burchtruines die je tegenkomt tijdens deze verkenningstocht zijn:

  1. Frýdstejn;
  2. Trosky;
  3. Hrubá Skála.

 Het Gouden Pad is in totaal 119 kilometer en kan opgesplitst worden in zes of zeven etappes van gemiddeld 20 kilometer.

HKRegionJicin, Foto: HKRegion.cz

9. De Riegro-route bij Semily.

Als je op zoek bent naar een onvergetelijk avontuur, bekijk dan het Riegerpad bij Semily. Deze populaire rood gemarkeerde route voert je stroomopwaarts van de rivier de Jizera en door de majestueuze canyon - gebouwd door de Tsjechische toeristenclub in 1909.

Neem een moment om te genieten van het adembenemende uitzicht vanaf Mouse Rock of de U Bakala uitkijkpost voordat je weer verder gaat. De Kamenický Trail biedt wandelaars een andere weg naar beneden in de Kamenice vallei, waar ze over hangende wandelpaden over lastige plaatsen kunnen wandelen.

Over de schrijver
Ik heb de prachtigste baan ter wereld. Als Copywriter en Content Marketeer kan ik bij CeskySight mijn liefde voor het creëren van teksten en verhalen kwijt, terwijl ik nauw verbonden blijf met de klant zelf. Ik houd van het ontdekken van andere culturen en ben als moeder van twee (half) Griekse dochters, nooit uitgeleerd. Er valt zo veel te ontdekken en te zien dat de eindeloze bron als perfecte inspiratie dient voor mijn schrijverswerk!
Reactie plaatsen