Sychrov, het kasteel vlakbij Cesky Raj

Tsjechië staat met zijn ruime aanbod aan goed bewaarde historische kastelen ook wel bekend als het land van kastelen en kloosters. Een bezoek aan een kasteel mag dan ook zeker niet ontbreken gedurende een vakantie in Tsjechië. In dit blogbericht nemen we je mee naar het lichtroze chateau Sychrov, een echte aanrader waar je je ogen uit zult kijken.

Het neogotische chateau Sychrov bevindt zich op ongeveer een uur rijden ten noorden van de hoofdstad Praag. Het ligt in de regio Český ráj.  Geopend gedurende het hele jaar, heeft een bezoek aan het kasteel in elk seizoen zijn eigen charme. Zelf heb ik begin december, onder genot van een winter zonnetje, een bezoek aan dit majestueuze kasteel mogen brengen. Breng je een bezoek aan het kasteel in het voor- of najaar? Kleed je dan warm aan, want in het kasteel is geen verwarming in verband met de conservatie van de schilderijen. Tijdens een rondleiding door dit sprookjesachtige kasteel waan je je door alle prachtige verhalen even helemaal in het verleden.

Geschiedenis van Sychrov

Sychrov heeft een lange geschiedenis. De oudste schriftelijke vermelding van zijn bestaan dateert uit 1367. Wat begon als een uitgestrekt fort evolueerde uiteindelijk naar een klein barok kasteel met dezelfde naam - Sychrov. Hoewel er weinig is overgebleven van de eerste vestiging, zijn er vandaag de dag nog steeds sporen van deze opmerkelijke plaats, rijk aan mysterie en erfgoed. Het duidelijkste pronkstuk is het oude kasteel.

Kasteel in Sychrov

Chateau Sychrov, Foto: BearFotos, CzechTourism

De werkelijke geschiedenis van het kasteel Sychrov dateert eigenlijk uit 1820. Voor deze tijd heeft het een vrij lange tijd leeggestaan. Pas sinds 1820 is het gebouw opgekocht door de familie van de Franse prins Rohan. Er is een groot stuk bijgebouwd- maar liefst zes vleugels. Slechts één van de zeven vleugels is origineel. Dit kun je herkennen doordat het vandaag de dag nog iets hoger is dan de zes nieuwere varianten. Het kasteel kent in totaal 250 kamers. Een mooi zomerhuisje, als je het mij vraagt.

Het kasteel is in neogotische stijl gebouwd en het complex is wel 26 hectaren groot. Binnen deze hectaren zit ook een oranjerie, oftewel een wintertuin. Deze oranjerie is inmiddels ingericht als café waar bezoekers een lekker hapje, of verfrissend drankje kunnen genieten. De tuinen zelf zijn prachtig voor wandelingen, met name in het voorjaar en in de zomer.

Chateau Sychrov is als rechthoek gebouwd. Zijdelings van het hoofdgebouw staan twee vleugels. Het vooraanblik geeft een stenen portaal weer, waarbij je zowel links als rechts torens ziet staan.

Houtsnijwerk met een bijzonder verhaal

Zorgvuldig vervaardigde houten meubels sieren ontvangstruimten, zitkamers en zelfs het appartement van keizer Frans Joseph I - allemaal te danken aan meester-ambachtsman Petr Busek (Tsjechisch: Petr Bušek), die gespecialiseerd was in het maken van stukken die op het eerste gezicht niet van metaalwerk te onderscheiden waren. Met name de trapleuning is geweldig om te zien en een echte eyecatcher. Een indrukwekkend schouwspel van Busek zijn meesterlijke vakmanschap.

Familie Rohan

Interieur Sychrov, Foto: Pavel Charousek

Het kasteel is vanaf 1820 gerenoveerd en opgeknapt door de Franse prins Charles Rohan. Hij heeft het kasteel op neogotische stijl uitgebreid. Zijn opvolger, prins Kamil Philippe J. Rohan heeft ook het interieur laten renoveren. In opdracht van de Rohan familie zijn halverwege de twintigste eeuw unieke, buitenlandse bomen geplant. Dit is de enige plek waar de roodbladerige Rohan eik te vinden is. Ook is er andere tuindecoratie en tuingebouwen toegevoegd.

Vanzelfsprekend komt het familieschild van de Rohanfamilie veel voor in het kasteel. Het staat op het meubilair en zelfs de deurklinken. Het familieschild bestaat uit twee leeuwen en ook de deurklinken hebben dit overgenomen. De ene kant van de deur houdt de andere kant vast. Een indrukwekkend ontwerp. Ook het familiemotto komt hier in terug: beter te sterven dan onteerd te worden.

Schilderijen

Naast het indrukwekkende meubilair, vind je in kasteel Sychrov geweldige Franse portretten. Kasteel Sychrov kent de grootste collectie van Franse portretten in Midden-Europa. Het bevat 243 portretten van de Rohan familie en het vorstenhuis van koning Lodewijk III, XIV en XV. Het is een van de belangrijkste collecties buiten Frankrijk.

Rondleidingen

Sychrov Chateau, Foto: MARK BBDO, CzechTourism

Het Sychrov chateau kent verschillende rondleidingen. Een aantal van de mogelijk te volgen tours zijn:

Voor de hele familie

- “Tour A”

 een tour gefocust op het interieur van het chateau. Er wordt onder andere uitleg gegeven over de volgende ruimtes:

  1. De kapel;
  2. Het trappenhal;
  3. De gastenkamer;
  4. Het appartement voor de heren;
  5. Het appartement voor de vrouwen;
  6. De bibliotheek;
  7. De biljardkamer;
  8. De grote eetkamer.

Deze tour duurt ongeveer 70 minuten.

- De schatkamertour

Een andere optie is de schatkamerrondleiding aan te vragen. Deze tour focust zich met name op de juwelen en kunstwerken van het chateau. Er wordt met name aandacht gelegd op de beeldhouwkunst en metalen decoratie, die zijn gegeven aan Tsjechië door Mr. František Khynl.

- De sprookjestour

Tijdens deze rondleidingen worden er sprookjes uitgebeeld door gekostumeerde gidsen, die sprookjes naspelen. Iedere kamer van het chateau kent zijn eigen scène van dit indrukwekkende schouwspel.

Voor de kinderen:

- De zoektocht naar de schat van de berenclan

Speciaal voor de kinderen is er een interactief spel te spelen. Dit speelt zich af in het park van het chateau. Het is de bedoeling dat de kinderen in het park verscheidene aanwijzingen ontdekken om zo achter de verstopplaats van een speciale schat te komen. Wanneer de schat is ontdekt, krijgt ieder kind een deel van de inhoud.

- De prinsessentour

In juli en augustus zijn er speciale rondleidingen ontworpen voor de kinderen. Bij deze tour worden zij vergezeld door een prinses.

Sychrov, Foto: Pavel Charousek

En als je dan toch in de buurt bent... Waarom combineer je een bezoekje aan het Sychrov Kasteel niet met het Škoda museum? Je vindt dit museum ten Zuiden van Sychrov, in het dorpje Mladá Boleslav. Hier staat al meer dan honderd jaar een Škoda fabriek, een echte eye-catcher!

Speciale feestmomenten:

In maart/ april zijn er paasmarkten te vinden in chateau Sychrov. Hier wordt ouderwets handwerk gedemonstreerd en plaatselijke producten verkocht.

In juni focust Sychrov chateau zich op het festival van de klassieke muziek.

Juli is de maand van de parades. Schermparades, marionettenspelers en valkeniers vertonen ouderwetse ambacht. Kraampjes verkopen traditionele goederen.

Als je chateau Sychrov bezoekt in augustus kun je de wedstrijd van de Schotse doedelzakspelers meemaken. Hier laten zij traditionele Schotse dansen zien, kun je meedoen aan een whiskyproeverij of traditionele, Schotse, producten kopen.

In december is chateau Sychrov verhuld in een kerstsfeer. Traditionele ambachten worden vertoond en verkocht, terwijl ze worden begeleid met theatrale optredens. Een verwarmend aanzicht in een toch zo koude periode.

Wil je meer weten over chateau Sychrov of een bezoek aan het kasteel, bekijk dan hier de website van het kasteel.

Op uitnodiging van Visit Czech Republic en Regio Liberec mocht CeskySight een prachtige reis, in het teken van glas en kerst, door de regio Liberec en Praag maken. 

Ik ben Beatrix Soesbergen-Macek en samen met mijn man hebben we zo’n 6 jaar geleden Tsjechshop.nl opgezet. Een webshop waar u terecht kunt voor de aankoop van heel veel Tsjechische producten. We dragen Tsjechie al jarenlang een heel warm hart toe. Mijn man is een nuchtere Hollander, ik heb een Tsjechische vader die in 1948 na de omwenteling naar Nederland vluchtte en vele jaren later een nieuw leven begon met de vrouw die later mijn moeder zou worden. Met de in Tsjechië achtergebleven zoon en dochter uit het eerste huwelijk van mijn vader heb ik een fijne band, zij hebben mij een goed beeld gegeven van mijn mooie tweede vaderland en van de mensen die er wonen. En dank zij hen vonden we ook een tweede (t)huis bij hen in de buurt, in Náchod. Inmiddels is Tsjechshop.nl veel meer geworden dan alleen een webshop. We zijn een punt waar al het mooie en goede van Tsjechië bij elkaar te vinden is, in de breedste zin des woords. Zodat zoveel mogelijk mensen kennis ermee maken. Want zeg nou zelf: is Tsjechië niet verrukkelijk mooi?
Reactie plaatsen