Het Boheems Paradijs met natuurreservaat Prachovské Skály

Het Boheems Paradijs met natuurreservaat Prachovské Skály

Het Boheems Paradijs (in het Tsjechisch: Ceský Raj) heeft zijn naam dubbel en dwars verdiend. Al in de negentiende eeuw voelden Tsjechische schrijvers, kunstenaars en intellectuelen zich hier helemaal op hun plek. Hier vonden ze de rust en inspiratie voor hun beste werken en daarom schonken ze dit gebied zijn paradijselijke naam. En omdat het Boheemse Paradijs al sinds 1955 zorgvuldig wordt beschermd, kunnen we vandaag de dag gelukkig nog steeds genieten van datzelfde hemelse gevoel.

Rotsformaties, dode vulkanen en grotten

Wie hier door de natuur gaat toeren of wandelen, valt van de ene verbazing in de andere. Door eeuwenlange erosie zijn rotssteden van zandsteen ontstaan. Smalle rotspieken en kloven, zoals in natuurreservaat Prachovské Skály (de rotsen van Prachov), zorgen voor een spectaculaire aanblik en prachtige wandelroutes.
De bredere hoogtes, die zijn gevormd door uitgedoofde vulkanen, bleken een prima plek voor een kasteel, burcht of jachtslot. Daarvan zijn tot op de dag van vandaag volop overblijfselen te bewonderen, van ruïnes tot goed bewaard gebleven exemplaren. Onder de grond verschuilt zich nog een andere bezienswaardigheid: grotten als die van Bozkov, met een groot ondergronds meer.

Boheems Paradijs

Vakantie met kinderen in Boheems Paradijs. Foto: Štěpán Vrzala, Czech Tourism

Verhalen van vroeger

Door hun grillige vormen hebben de rotsen, ruïnes en grotten allerlei verhalen en legendes meegekregen. Zo zouden vanuit de twee overgebleven torens van de burcht Trosky een jonkvrouwe en haar schoonmoeder met elkaar hebben staan kijven, toen ze het beheer over het kasteel moesten overnemen in afwezigheid van de kasteelheer. Volgens sommigen kun je ze nog steeds horen schreeuwen als het hard waait…

cesky raj boheems paradijs

Ceský Raj, foto: Ladislav Renner, Czech Tourism

Uitgestrekte bossen

Rondom al die rotspartijen en kastelen strekken zich dichtbegroeide bossen uit, waardoor beekjes en rivieren slingeren en waar het heerlijk wandelen en fietsen is. Al met al een uniek natuurgebied dus, dat sinds 2005 een door UNESCO beschermd geopark is.


Een avontuur voor kinderen

De spannende kastelen, rotsen en grotten maken het Boheems Paradijs ook een erg leuke bestemming voor kinderen. Klimmend en kanoënd kunnen ze zich heerlijk uitleven in de natuur, maar ook in kinderspeelparken zoals Štastná zemì en Mirakulum. Sommige kastelen organiseren riddertoernooien, heksenrondleidingen of laten kinderen ronddwalen in een labyrint. In het Skoda-museum staan prachtige exemplaren uit het verleden, maar kun je ook zien hoe de auto’s tegenwoordig in elkaar worden gelast door robotarmen. En een bezoekje aan de dierentuin is natuurlijk altijd leuk, zeker als er witte tijgers rondlopen, zoals in Liberec.
Jong en oud hoeven zich in het Boheems Paradijs dus geen moment te vervelen!


Kastelen en burchten in Cesky Raj

Wanneer u aankomt in het Boheemse Paradijs wordt u verrast door een ongewone formatie op het platteland – de ruïnes van het Trosky kasteel met de torens genaamd “Baba” (Oud wijf) en “Panna” (Maagd). Het kasteel is gebouwd op twee oude vulkaanpijpen als gevolg van vulkanische activiteit. Een andere aantrekkelijke rotsgebied, Hruboskalsko met de Valdstejn rotsburcht, is niet ver van het Trosky kasteel gevestigd. Daarnaast is de gotische burch Hrubá Skála ook zeker de moeite waard om bezocht te worden, waarvandaan het meest beroemde en prachtigste uitzicht over het Boheems Paradijs ervaren kan worden.

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen