Nationaal Park Český Ráj – een paradijs op aarde

Nationaal Park Český Ráj – een paradijs op aarde

Tijdens een vakantie in Tsjechië kan de natuurlijke rijkdom van het land je niet ontgaan; waar je ook bent, de natuur is altijd dichtbij. Dat de Tsjechen natuurbescherming serieus nemen, blijkt uit het feit dat het land maar liefst vijf Nationale Parken telt. In dit artikel vertel ik je meer over Nationaal Park Český Ráj, dat misschien wel het mooiste park van de vijf is.

Inspirerende omgeving


Český Ráj betekent ‘Boheems Paradijs’ en ik kan me geen naam voorstellen die beter bij dit geweldige natuurgebied past. De wonderlijke rotsformaties, eindeloze naaldwouden, imposante kastelen en verstilde dorpjes die je hier vindt zijn van een bijna onaardse schoonheid. Overigens kent dit paradijs op aarde een lange geschiedenis en trok het al in de negentiende eeuw Tsjechische kunstenaars, schrijvers en intellectuelen aan. Het park inspireerde hen tot grootse creaties en verdiende daar zijn naam mee.

Goed beschermd

Boheems Paradijs Cesky RajBoheems Paradijs, foto: Ladislav Renner, Czech Tourism

Zoals gezegd nemen de Tsjechen hun natuurlijke rijkdommen serieus: het Boheems Paradijs wordt dan ook al sinds 1955 zorgvuldig beschermd. Het unieke geologische gebied is sinds 2005 bovendien een van UNESCO’s Global Geoparks. Al met al betekent dit dat we je ook nu nog kunt genieten van deze fantastische en inspirerende omgeving. Een bezoek aan Český Ráj zal je niet snel vergeten. Of je nu met de auto rondrijdt of de wandelschoenen aantrekt, je kijkt werkelijk je ogen uit in het afwisselende en vaak bizarre landschap. 

Rotssteden en kastelen

Prachovske skaly boheems paradijs TsjechiëPrachovské skály, foto: CzechTourism

Eeuwenlange erosie ‘bouwde’ hier complete rotssteden van zandsteen. Ga je wandelen in dit gebied, bijvoorbeeld in natuurreservaat Prachovské Skály (‘rotsen van Prachov’), dan kun je je vergapen aan spectaculaire rotspieken en kloven. Op plekken waar ooit vulkanen actief waren, werd in het verleden menigmaal een kasteel, slot of burcht gebouwd. In sommige gevallen vind je daar nu alleen nog een ruïne van terug, andere exemplaren zijn beter bewaard gebleven. Voorbeelden hiervan zijn Hrubý Rohozec, Sychrov en het renaissancistische Hrubá Skála. Dit laatste kasteel is alleen al vanwege het fenomenale uitzicht over het Boheems Paradijs de moeite waard!

Op avontuur met kinderen

actieve vakantie fietsen boheems paradijsFietsen in het Boheems Paradijs, foto: Štěpán Vrzala, CzechTourism

De schitterende omgeving van Český Ráj spreekt jong en oud tot de verbeelding en biedt volop mogelijkheden om te wandelen of mooie toertochten te maken met de auto. Ook voor kinderen valt hier volop te beleven. Rotspartijen, kastelen, woeste wouden en slingerende beekjes en rivieren; welk kind vind dat nu niet spannend? Hier kunnen ze zich al klauterend en kanoënd naar hartenlust uitleven. En zijn ze dan nog niet uitgeklommen, dan kun je altijd nog terecht in kinderspeelparken als Štastná země en Park Mirakulum. En wat dacht je van een uitstapje naar de druipsteengrotten van Bozkov, waar je ook het grootste ondergrondse meer van Bohemen vindt? 

De eerdergenoemde kastelen in het gebied zijn ook leuk voor kinderen. Sommige organiseren riddertoernooien of heksenrondleidingen. Op andere locaties kunnen je kinderen lekker ‘verdwalen’ in een labyrint.

Spannende verhalen

Trosky burcht boheems paradijsTrosky-burcht, foto: CzechTourism

Natuurlijk gaan er over een sprookjesachtig gebied als Český Ráj ook de nodige spannende verhalen. Zo wordt beweerd dat je, als het hard waait, nog steeds kunt horen hoe een jonkvrouw en haar schoonmoeder ooit met elkaar hebben staan kijven vanuit de twee torens van de Trosky-burcht (waar nu alleen de torens nog van resteren). Niet voor niets heet de ene toren ‘Baba’ (oud wijf) en de andere ‘Panna’ (maagd). 

Skoda’s en wilde dieren

Ook in de omgeving van Český Ráj zijn meer dan genoeg leuke dingen te doen. Autoliefhebbers van alle leeftijden kunnen hun hart ophalen in het Skoda-museum. Hier staan niet alleen prachtige exemplaren uit het verleden, maar kun je ook zien hoe moderne robotarmen de auto’s vandaag de dag in elkaar lassen. Tot slot mag uiteraard ook een bezoek aan de oudste dierentuin van Tsjechië, Liberec Zoo, niet ontbreken. Hier vind je maar liefst 160 verschillende diersoorten!

Český Ráj ligt op nog geen honderd kilometer van Praag. Het fantastische, ongerepte landschap van dit unieke gebied is een bezoek dubbel en dwars waard, dus plan het vooral in als je in de buurt bent!

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen