Jičín is de Poort naar het Boheems Paradijs
8 min. leestijd

Jičín is de Poort naar het Boheems Paradijs

Jičín, een prachtige stad gelegen in het noordoosten van Bohemen, is bezaaid met historische gebouwen, monumentale torens en verschillende middeleeuwse gebouwen.  Dit verborgen juweeltje werd gesticht tijdens de 12e eeuw door machtige ridders en was oorspronkelijk bedoeld als vesting.

Met meer dan 600 jaar oude geschiedenis, bevat Jicin ontelbare prachtige plekken, waaronder de Valdice-toren die dateert uit 1568-1578, het late gotische ziekenhuiskapelletje dat teruggaat tot 1500, een barok paleis en een prachtig stadsplein. Het mysterieuze erfgoed dat Jicin koestert, is wat reizigers blijft aantrekken om het schitterende stukje van het Boheemse Paradijs te verkennen.


Joodse geschiedenis in Jičín

Jičín in Tsjechië, heeft een lange geschiedenis met betrekking tot zijn joodse bevolking. Van de 16e eeuw tot 1941 woonden er vele joden in de stad. Helaas zijn ze flink getroffen tijdens de holocaust. De laatste (actieve) synagoge van Jičín, opende in 1599 maar werd helaas gesloten in 1941 tijdens de oorlog. De stad herbergde ook verschillende religieuze scholen en had een joodse gemeenschap bestaande uit twee gemeentes.

De synagoge van Jičín is één van de best bewaarde joodse sites in het Boheemse Paradijs. Het is een klein laatbarok gebouw uit de tweede helft van de 18e eeuw, met later toegevoegde classicistische versiering. De synagoge was actief tot 1941. Na de oorlog fungeerde het als opslagplaats en later als kruiden- drooghuis. Door een ingrijpende restauratie werd het lange verwaarloosde pand opnieuw in gebruik genomen en in 2008 opengesteld voor publiek.

Een andere belangrijke plek van het Joodse kwartier ligt slechts enkele stappen bij de synagoge vandaan. Aan nummer 100 "Židovská ulice" staat namelijk wat vroeger een joodse school was waar leerlingen les kregen in het Duits. Door een uitgebreide restauratie, die in 2014 voltooid werd, is er nu ruimte voor een permanente tentoonstelling 'Joodse auteurs, toneelschrijvers en critici', naast een kleiner expositiegebied. Er is zelfs een sfeervolle cafétje.

Synagoge in Jicin, Foto: Jiří Stach, VisitCzechia

Joodse begraafplaats bij Jicin

De goed onderhouden joodse begraafplaats ligt vlakbij Jičín-Sedličky, op twee kilometer van het stadscentrum en de Wallenstein Loggia. Er zijn meer dan 350 grafstenen uit de 18e tot en met 20e eeuw. Sommige grafstenen hebben inscripties in zowel Hebreeuws als Tsjechisch. De begraafplaats is afgesloten met een sleutel. De sleutel kan worden geleend tegen een borg bij het Stadsinformatiecentrum of in Café Loggie bij de Wallenstein Loggia.

Valdstejn Loggia in Jicin

De Valdice-toren van Jičín

Eén van de eerste bezienswaardigheden waar je aan denkt, als je aan Jičín  denkt, is de Valdice-toren. De Valdice-toren werd tussen 1568 en 1578 gebouwd als onderdeel van het omvangrijke versterkingensysteem van de stad toen de familie Trčka of Lípa heerste over de dominion. Oorspronkelijk was het een van de drie poorten die naar de stad leidden. De door Albrecht von Wallenstein uitgenodigde Italiaanse architecten hadden plannen om de toren te slopen om zo het plein te verbreden. De dood van Wallenstein voorkwam dit echter.

Door de jaren heen is de toren geleidelijk hersteld, meestal na branden die schade hadden veroorzaakt. In 1840 kreeg de toren zijn huidige aanzien. Josef Oppolzer, een hedendaagse architect, maakte een ontwerp met een houten uitkijktoren en piramidevormig dak.

Valdice-toren, Foto: Pyty, VisitCzechia

Het Rattenkasteel in Jičín , Tsjechië

Het Rattenkasteel, oftewel het Valdstejn Paleis, is een prachtig historisch gebouw gelegen in Jičín , Tsjechië. Het statige kasteel stamt uit de 16e en 17e eeuw en biedt een unieke combinatie van architectuur, kunst en cultuur. Het kasteel heeft meerdere verdiepingen met stenen muren, torentjes en sierlijke fonteinen. Het Rattenkasteel is gelegen aan de westkant van de stad en ligt aan de oever van de rivier Sázava. Het is ook omgeven door eeuwenoude bossen en bergweiden waardoor het een schilderachtig uitzicht heeft.

Het paleis werd gebouwd in de 16e eeuw door de Boheemse koning Rudolf II als onderdeel van het verdedigingssysteem. Na de dood van de koning in 1612 raakte het kasteel verwaarloosd. Later, tijdens het bewind van keizerin Maria Theresia werd het kasteel herbouwd en heringericht met verschillende verdiepingen en balkons. Tijdens de Tweede Wereldoorlog beleefde het Rattenkasteel zijn laatste gloriedagen toen de Tsjechen naar dit kasteel vluchtten om te ontsnappen aan de nazi's. Tegenwoordig is het Rattenkasteel een toeristische trekpleister waar vele mensen elk jaar naartoe komen.

De bijnaam "Rattenkasteel" is afkomstig van een legende die zegt dat het kasteel werd geteisterd door een rattenplaag tijdens de periode van Wallenstein's verblijf daar. Volgens het verhaal waren de ratten zo talrijk en brutaal dat ze zelfs aan de voeten van Wallenstein knabbelden terwijl hij aan het dineren was. Dit heeft geleid tot de bijnaam "Rattenkasteel".

In 1620 leidde een disput over het Smiřický-erfenis tussen de zussen Eliška Kateřina en Markéta Saloména tot een explosie in het kasteel. Een koninklijk comité was op dat moment bezig met een inventarisatie van het paleis, toen buskruit in de kelders ervoor zorgde dat er een ontploffing plaatsvond. De explosies verwoestten grote delen van het kasteel en vier arbeiders verloren hierbij hun leven.

Onder Albrecht von Wallenstein's bestuur werd het paleis gerestaureerd en er werden andere vleugels en gebouwen aangebouwd. Architect Andrea Spezza stond aan het hoofd van de barokke herstructurering van deze vervallen boedel, waarbij hij het imposante binnenhof behield.

JicinJicin Kasteel, Foto: Jakub Podobsky

Paleispark in het Boheems Paradijs

De paleistuin van Jičín, ook wel bekend als de Valdštejnská zahrada, is een prachtig park dat grenst aan het Valdštejn Paleis in Jičín, Tsjechië. Het Rattenkasteel. De tuin heeft een rijke geschiedenis en is een populaire bestemming voor zowel inwoners als toeristen.

Het paleispark is een oase van rust en stilte in het centrum van de stad. De huidige aanblik is gedeeltelijk gebaseerd op ontwerp van architect Čeněk Musil uit de depressie-periode. In 2010 werd de restauratie van het park voltooid. In het lagere gedeelte bevindt zich een zwembad met als blikvanger de fontein. Er is ook een kiosk die frisdrank en andere versnaperingen aanbiedt. Op het bovenste terras kunnen kinderen zich vermaken op het speelterrein. Er worden culturele evenementen gehouden in het park; concerten en de zomerbioscoop staan hierbij vooral in de belangstelling.

Het kasteelpark van Jičín ligt ten zuiden van het kasteel. De eerste ontwerpen voor het park werden in 1937 gemaakt door tuinarchitect B. Duchač-Vyskočil en architect Č. Musil. Met de uitvoering van de plannen werd aangevangen in 1940. Het huidige aanzicht van het park dateert van 2008-2010. Het onderste gedeelte van het park wordt gedomineerd door een zwembad, waar de ontspannen sfeer wordt onderstreept door zacht spelende muziek.

JicinPaleistuinen, Foto: HKRegion.cz

Het Wallensteinplein van Jičín, Tsjechië

Wallensteinplein, voorheen Masaryk- of Gottwaldplein genaamd, is het hart van Jičín . Het plein wordt aan alle kanten omzoomd door bogenhuizen, wat een prachtig zicht geeft. Je ziet de renaissance Valdice Tower, Wallenstein Palace en de barokke St.-Jacobskerk vanaf dit plein erg goed.

Het midden van het plein is versierd met een Mariale Zuil, de Fontein met beeldengroep van Amphitrite en de Kroonfontein (die geen fontein op zich is). De Kroonfontein werd gebouwd in 1836 toen Keizer Ferdinant I door Jičín op weg was naar zijn kroning in Praag als Koning der Tsjechen. Sommige van de panden aan de omtrek van het plein hebben interessante geschiedenissen – zo was nummer 2 ooit het regentshuis, nummer 33 was op een gegeven moment het nieuwe stadhuis, nummer 57 en 99 waren vroeger slagerswinkels, het onopvallende nummer 64 is de voormalige Wallenstein muntmeesterij. Nummerr 73 herbergde eens een renaissance brouwerij die later werd verbouwd tot het Valdstejn-paleis van Maximilian von Wallenstein.

Wallensteinplein, Foto: Michiel Verbeek

Het plein getuigt van vele historische gebeurtenissen in de 20e eeuw. Zo vierden de lokale bevolking er de geboorte van de Eerste Republiek, het einde van WO II en protesteerden ze hier in november 1989 tegen het communistische regime.

Elke zaterdagochtend bieden markten op dit plein hun waren te koop aan.

Boeken over de rover Rumcajs en zijn familie

Het centrale personage, Rumcajs, is een slimme en wakkere rover die leeft in Jicin, samen met zijn trouwe hond Specs en zijn vrouw Cipisek. In veel van de verhalen wordt Jičín  genoemd als thuisbasis voor Rumcajs en zijn avonturen. De verhalen gaan over alledaagse gebeurtenissen zoals romantische avonturen, grappige dialecten en de haat-liefderelatie tussen Rumcajs en zijn buurman Matuska. Ook komen er mooie landschapsschilderingen in voor waar je bijna kan voelen dat je er bent. Hoewel de staat heeft geprobeerd om de serie te verbieden omdat ze te lichtvoetig tegenover oorlogstreurige thema's aankijken, blijven veel fans ervan houden vanwege hun heerlijke humor. Daarom is Rumcajs nog steeds een nationale held in Tsjechië en met name Jicin.

RumcajsRumcajs, Foto: Wikipedia

Activiteiten in Jicin

Er zijn tal van activiteiten die je kunt doen in Jicin, Tsjechië. Je vindt hier bijvoorbeeld allerlei winkels, bars en cafés waar je lokale delicatessen en pils kunt proeven. De omgeving van Jicin staat vol met activiteiten voor alle leeftijden en interesses. Wandel- en fietstochten zijn een geweldige manier om te genieten van het prachtige Boheems Paradijs terwijl je de omgeving verkent.

Voor diegenen die op zoek zijn naar iets meer actie tijdens hun bezoek aan Jicin, is raften een geweldige optie. Beleef het pure avontuur terwijl je door de wilde Sázava-rivier vaart en geniet van de adembenemende landschappen langs de oevers. Of wat dacht je van paardrijden? Er zijn diverse ranchlocaties waar activiteiten als western rijden en ponyrijden worden aangeboden. Andere geweldige manieren om de omgeving te ontdekken zijn mountainbiken of geocaching.

Bezoekers kunnen ook genieten van jazzconcerten of toneelstukken bij het Nationaal Theater van Jicin!

JicinRumcajs in Jicin, Foto: HKRegion.cz

Fietstocht van Jičín naar Trosky

Er is een erg leuke fietstocht te maken vanuit Jičín . Je begint deze tocht in Jičín  zelf en rijdt in 40,5 kilometer naar Trosky en weer terug. Je komt tijdens deze tocht de romantische omgeving van de Trosky-burcht tegen, verfrist je bij de meren van Jinolice en kunt de bijzondere bezienswaardigheden van Jičín  zelf bezoeken.

JicinFietstocht Jicin- Trosky, Foto: HKRegion.cz


Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen