Vissen in Tsjechië: De Třeboň-regio
5 min. leestijd

Vissen in Tsjechië: De Třeboň-regio

Ten zuiden van Praag, op ongeveer 150 kilometer rijden en bereikbaar per trein en bus, is een aangename mix van pittoreske historische bezienswaardigheden en authentieke ervaringen. Het Zuid-Boheemse stadje Třeboň is gelegen in een mysterieus waterlandschap waar oude tradities in de herfst tot leven komen en waar je kunt genieten van de lokale gastronomie en sprookjesachtige attracties. 

Ontdek de charme van Třeboň

Het lijkt alsof je in een peperkoekdorp bent:

 • slingerende straatjes met kasseien
 • kleurrijk versierde huizen
 • een chateau omringd met bossen
 • en schattige winkeltjes en restaurants.

Met nog geen 9000 inwoners is Třeboň geen grote stad, maar dit pittoreske plaatsje heeft meer te bieden dan alleen een fotogeniek centrum. Blijf een aantal nachten, want er is genoeg te ontdekken!

TrebonTřeboň, Foto: Pixabay

Het rijkdom van de familie Rožmberk uit de regio Třeboň 

Třeboň werd gesticht door de familie Rožmberk, ofwel de Rosenbergs. Deze adellijke familie stichtte hier in 1367 een augustijnenklooster en liet de gotische Sint-Gilleskerk bouwen. Beide gebouwen kun je nog steeds bewonderen. In de kerk staat de beroemde Třeboň Madonna. Dit originele beeld dateert uit de 14e eeuw en was in die tijd één van de mooiste standbeelden van Madonna.

De familie Rožmberk liet tevens een landhuis bouwen die diende als tijdelijk verblijf. De monumenten van de familie, die je kunt herkennen aan het rozensymbool, zijn overal te vinden in Tsjechië. Het symbool staat zelfs op het wapen van Třeboň. Het landhuis werd in 1366 gebouwd en de familie bezat deze tot 1947. Er zijn vier verschillende rondleidingen waar je het renaissance interieur, de privé-suites, de stallen of de tombes kunt zien.

Het kasteelpark is een heerlijk rustige plek om het kasteel van buitenaf te bewonderen. Voor iets meer dan een euro kun je de toren in Třeboň beklimmen. Deze uitzichttoren is verbonden met het Oude Stadhuis in het centrum en is dertig meter hoog. Vanaf het balkon heb je een schitterend uitzicht over het stadje en een landschap vol met meren.

TrebonRožmberk Landhuis, Foto: Peteri, CzechTourism

De vistraditie in Zuid-Bohemen

De familie Rožmberk was ook diegene die op het idee kwam om vis te gaan kweken in de regio. Het gebied werd in de middeleeuwen geschikt gemaakt en honderden visvijvers ontstonden waar karper, snoek en paling werd gekweekt. In de omgeving van Třeboň zijn nu bijna 500 visvijvers en in de hele regio zelfs meer dan 6000. Liefhebbers van vissen kunnen op diverse plekken hun hengel uitgooien. Wel is een visvergoeding verplicht.

Het was ook in de middeleeuwen dat mensen begonnen met de traditie om karper te eten tijdens kerst. Karper met aardappelsalade is in Tsjechië nog steeds de kerstmaaltijd. In de herfst worden de visvijvers leeggevist. Dit is een eeuwenoude traditie genaamd “Výlov Rožmberka” en vindt meestal plaats in het tweede weekend van oktober en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. Van de vijfhonderd visvijvers worden er tweehonderd leeggevist, allemaal op de traditionele manier. Met boten, netten, stokken en mankracht.


Fietsen door een idyllisch landschap van Třeboň 

De regio Třeboň leent zich uitstekend om te gaan fietsen. Het landschap is vlak en je kunt tientallen routes volgen langs de meren. Naast het vele water vind je hier ontelbaar veel:

 • eilandjes
 • karakteristieke moerasachtige gebieden
 • bijzondere veengronden

De meeste vijvers bevinden zich in de omgeving van:

 • Třeboň
 • Jindřichův Hradec
 • České Budějovice
 • Tábor

TrebonTřeboň, Foto: Jan Hocek

Een lokale specialiteit met een uitstekende kwaliteit en smaak

In Třeboň zul je bij elk restaurant het lokale gerecht karper op de menukaart zien. Voor de Tsjechen is dit een kerstmaaltijd, maar in Třeboň kun je dit het hele jaar krijgen. Bijna alle karpers die met kerst worden verkocht komen uit de Třeboň regio en staan bekend om hun uitstekende kwaliteit en smaak. De viskwekerijen doen er alles aan om de kwaliteit van het viswater zo hoog mogelijk te houden. In de stad is er zelfs een speciaal kanaalsysteem waar vers zoet water naar de vijvers stroomt.

Over dit unieke kanaalsysteem en de Třeboň visvijvers, één van de biosfeerreservaten van UNESCO, is een tentoonstelling in het Stepanek Netolicky House Museum.

Heb jij eens een karper geproefd uit de regio Třeboň? Zou jij de smaak ervaring met ons willen delen? Plaats een reactie hieronder.

 Wil jij Tsjechië ontdekken en ben je opzoek naar een luxe vakantiewoning? Wij zijn gespecialiseerd in de verhuur van luxe vakantiehuizen. We hebben een ruim aanbod. Variërend van huizen voor stelletjes, gezinnen of (grote) vrienden/familiegroepen. Nieuwsgierig of er een huis voor jou bijzit? Bekijk hier ons aanbod.

Over de schrijver
CzechTourism Benelux is de officiële toeristische organisatie van Tsjechië gevestigd in Amsterdam. Het Tsjechische Verkeersbureau biedt toeristische informatie aan en zet Tsjechië als vakantieland op de kaart in de Benelux door middel van offline en online marketing- en PR-activiteiten.
Reactie plaatsen