De mooiste kerstmarkten van Tsjechië
3 min. leestijd

De mooiste kerstmarkten van Tsjechië

Sfeervolle pleinen met fonkelende lichtjes, metershoge kerstbomen en kraampjes waar ze lokale lekkernijen en handgemaakte spulletjes verkopen en waar kerstmuziek klinkt op elke hoek. Gaat jouw hart hier sneller van kloppen? Dan hebben we goed nieuws, want het kerstmarkten seizoen gaat bijna van start. Van eind november tot begin januari kun je je in Tsjechië onderdompelen in de magie van kerst. Waar je precies moet zijn? We delen met plezier de allermooiste kerstmarkten van Tsjechië met je.

Praag

Praag is het hele jaar door al bijzonder fotogeniek, maar wanneer het historisch centrum van de Tsjechische hoofdstad is versierd met glinsterende lampjes en kerstdecoratie waan je jezelf in een winters sprookje. Het zal je dus niet verbazen dat de kerstmarkten van Praag bekend staan als de mooiste van het land. De officiële opening van het kerstseizoen is op 2 december met het ontsteken van de verlichting van de grote kerstboom op het Oude Stadsplein. De kerstmarkt op het Oude Stadsplein is dan ook de bekendste van Praag. Maar het allerleukste is natuurlijk om alle kerstmarkten van Praag te bekijken. Slenter door de smalle straten naar de kraampjes op bijvoorbeeld het Wenceslasplein, het Plein van de Republiek (náměstí Republiky) en het Vredesplein (náměstí Míru). Van eind november tot begin januari kun je de kerstmarkten bezoeken, maar ook tijdens de Tsjechische kerstdagen (van 24 tot en met 26 december) zelf zijn ze geopend.

De kerstmarkten in Praag

Oude Stadsplein (Staroměstské náměstí) - 02.12. 2023 – 06. 01. 2024
Wenceslasplein (Václavské náměstí) - 02.12. 2023 – 06. 01. 2024
Plein van de Republiek (nám. Republiky) - 02.12. 2023 – 30. 12. 2023
Tylovo Square (Tylovo náměstí) - 26. 11. 2023 – 24. 12. 2023
Vredesplein (náměstí Míru) - 20. 11. 2023 – 24. 12. 2023
Smíchov - bij metro station Anděl - 24. 11. 2023 – 24. 12. 2023

Brno

Net als Praag, pakt ook Brno flink uit in de kerstperiode. Verspreid door het centrum van de tweede stad van Tsjechië vind je kraampjes met kerstdecoratie, kerstcadeautjes en de lokale kerstwijn, zoals bijvoorbeeld op het sfeervolle Dominicaanse plein met de op één na grootste houten kerststal ter wereld. Het kunstwerk is van de hand van houtsnijder Jiří Halouzka en telt maar liefst 100 figuren. Het Vrijheidsplein is ook een bezoekje waard, vooral vanwege de grote kerstboom. Hier werd een eeuw geleden op exact dezelfde plek de allereerste kerstboom van Tsjechië geplaatst. Stap in de speciale Kerst tram en maak een sfeervolle tour door de stad, bekijk de stad van boven vanuit het reuzenrad of geniet van een mooie muziekvoorstelling. Brno is niet voor niets UNESCO’s Europa’s Creatieve Muziekstad. Voor de gehele kerstperiode heeft de Moravische stad dagelijks een gevarieerd cultureel en muzikaal programma samengesteld. Zowel in de middag als in de avond kun je verschillende uitvoeringen bekijken. Wenen ligt op ongeveer twee uur rijden. Een combinatie van de kerstmarkten van Brno met Wenen is zo gemaakt.

Foto: Brno, Pavel Gabzdyl

České Budějovice

In de Zuid-Boheemse hoofdstad České Budějovice is er in de periode rond Kerst voor jong en oud van alles te beleven. Op de uitgebreide adventsmarkt staan houten kraampjes waar je je kerstinkopen kunt doen en genieten van lokale lekkernijen zoals een kop warme punch, glühwein, medovina (honingwijn) en zoete trdelník. Ambachtslieden laten je met liefde de kunst van de oude ambachten zien en verkopen handgemaakte spullen. Kinderen kunnen zelf de handen uit de mouwen steken tijdens een van de creatieve workshops. Er is een cultureel programma en een uitkijktoren waar je een prachtig uitzicht hebt op gezellige kerstsfeer in de stad. Blikvanger is de grote schaatsbaan rond de Samson fontein waar je natuurlijk ook zelf even een paar zwierige rondjes op het ijs kunt maken.

Kerstmarkten op burchten en kastelen

Kun je je iets romantischer voorstellen dan een kerstmarkt op de binnenplaats van een kasteel of burcht? Wij ook niet! Op maximaal 1,5 uur rijden van Praag vind je drie wel heel speciale kerstmarkten.

Aan de voet van het Reuzengebergte ligt het plaatsje Kuks dat vooral bekend is als voormalig kuuroord en hospitaal. Op 18, 19, 25 en 26 november wordt hier een gezellige kerstmarkt georganiseerd waar ambachtslieden hun werk demonstreren en de mooiste spullen verkopen. De perfecte gelegenheid om unieke, handgemaakte kerstcadeautjes te shoppen.

Het sprookjesachtige kasteel Sychrov in Noord-Bohemen is één van de weinige kastelen van Tsjechië die je in de winter kunt bezoeken. De meeste burchten en kastelen zijn namelijk vanaf november tot en met april gesloten voor het publiek. Dus grijp je kans, want met advent wordt het lichtroze kasteel feestelijk versierd en is een bezoek aan Sychrov extra sfeervol. Op 25 en 26 november is er een gezellige kerstmarkt, zijn er optredens en bij een van de kraampjes koop je ambachtelijke streekproducten en zelfgemaakte cadeautjes.

Foto: Sychrov, Ladislav Renner

Wat denk je van een kerstbal van glas! De Liberec regio staat namelijk bekend om de productie van glazen kerstversierselen. Wist je dat er in Tsjechië al meer dan een eeuw glazen kerstballen worden gemaakt? De handgemaakte en beschilderde glazen kerstversieringen zijn wereldberoemd en worden ook in Nederlandse winkels verkocht. De binnenplaats van het bijzonder fotogenieke kasteel Křivoklát in Midden-Bohemen wordt in de adventsperiode omgetoverd tot het decor van een wintersprookje. De gezellige kerstmarkt is te bezoeken op 9 en 10 december en 16 en 17 december.

Over de schrijver
CzechTourism Benelux is de officiële toeristische organisatie van Tsjechië gevestigd in Amsterdam. Het Tsjechische Verkeersbureau biedt toeristische informatie aan en zet Tsjechië als vakantieland op de kaart in de Benelux door middel van offline en online marketing- en PR-activiteiten.
Reactie plaatsen