Warme glühwein (Svařák) op nieuwjaarsdag

Warme glühwein (Svařák) op nieuwjaarsdag

Glühwein is verkrijgbaar in heel Europa in de koude wintermaanden. Vandaag, om het nieuwe jaar te beginnen, delen we onze eigen, Tsjechische versie van dit warme goedje om de koude temperaturen te bestrijden. Het heet svařák, ook wel bekend als svařené víno of warme glühwein.

Volgens geschriften is wijn voor het eerst verwarmd en gekruid in Rome, in de 2e eeuw. Dus het verwarmen van wijn wordt al eeuwen gedaan! Zodra je deze heerlijke mix proeft en voelt hoe het je verwarmt, begrijp je meteen waarom het al sinds mensenheugenis wordt gemaakt en genoten.

Door de jaren heen zijn de verschillende recepten voor glühwein geëvolueerd met de verschillende regio's, smaken en modes van de tijd.

Glühwein Ingrediënten, Foto: Kytka Hilmar-Jezek, Tresbohemes.com

Glühwein in andere landen

Glühwein (vrij vertaald als "gloedwijn", van de hete ijzers die ooit werden gebruikt om te mouten) is populair in Duitstalige landen en in de regio Elzas in Frankrijk. Glögg is de term die in de Scandinavische landen wordt gebruikt voor glühwein. In Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Montenegro, Slovenië en Servië is het kuhano vino of kuvano. In Brazilië, waar een groot aantal Europese nakomelingen wonen, wordt het vinho quente genoemd. In Bulgarije heet het greyano vino. In Chili heet het candola in het zuiden en vino navega'o in het noorden.

In Frankrijk is het vin chaud en in Hongarije is het forralt bor. Hongaren smullen ervan met Amaretto. In Italië is glühwein typisch in het noorden van het land en wordt vin brulé genoemd. In Letland wordt het karstvīns genoemd en in Litouwen glintveinas. In de Republiek Macedonië wordt het vareno vino genoemd en in Moldavië wordt het izvar genoemd. In Nederland staat warme glühwein bekend als bisschopswijn. In Polen is het grzane wino. In Portugal, voornamelijk in de provincies Douro en Minho, wordt het vinho quente genoemd en wordt het gemaakt met Madeira-wijn en Portwijn.

In Roemenië heet het vin fiert. In Rusland staat het bekend als Glintwein en in Turkije heet het Sıcak Şarap. In Quebec, Canada, wordt rode wijn gemengd met ahornsiroop en sterke drank en verwarmd. Het drankje heet Caribou en is vooral populair tijdens het Quebec Winter Carnival.

In de Victoriaanse tijd heette het Smoking Bishop en wordt het in de meeste landen over de hele wereld gedronken, vooral in de koude wintermaanden en tijdens de feestdagen.

We hopen dat je ons recept voor svařák leuk vindt, dat we hebben aangepast van traditionele Tsjechische versies.

Glühwein , Foto: Kytka Hilmar-Jezek, Tresbohemes.com

Ingrediënten

 • 2 flessen rode wijn (wij gebruiken Cabernet Sauvignon)
 • 5-6 kaneelstokjes
 • 6-8 hele kruidnagels
 • 4 hele zwarte peperkorrels
 • 4 pimentbessen
 • 4-6 steranijs
 • schil van een mandarijn (gebruik fruit)
 • schil van een citroen (gooi fruit weg)
 • 1 inch stuk gember, geschild en in stukjes gesneden
 • 1/3 kopje rozijnen
 • mandarijnschijfjes van geraspte mandarijn
 • 2 appels, in plakjes (wij gebruiken groene appels)
 • 1/3 kopje bruine suiker
 • 1/3 kopje rauwe honing
 • 1 kopje appelcider (optioneel)
 • 2 eetlepels. Tsjechische rum

Pak je zwaarste pan en doe de kaneelstokjes, hele kruidnagel, hele zwarte peperkorrels, pimentbessen, steranijs, mandarijnschil, citroenschil, gehakte gember, bruine suiker en honing erin. Verwarm gedurende twee minuten om de oliën van de ingrediënten los te maken en de suiker een beetje vloeibaar te maken.

Glühwein Ingrediënten, Foto: Kytka Hilmar-Jezek, Tresbohemes.com

Voeg vervolgens je wijn, rozijnen, mandarijnschijfjes, gesneden appels en cider toe, als je die gebruikt. Zet het vuur laag en laat het minstens drie uur sudderen, zorg ervoor dat het niet kookt.

Sommige mensen geven er de voorkeur aan om het fruit 30 minuten voor het opdienen toe te voegen, maar wij vinden het lekker als alle fruitsmaken in de wijn trekken

Zeef het gekookte wijnmengsel door een fijnmazige zeef en doe de wijn terug in de pan, gooi de kruiden weg.

Roer nu 2 eetlepels geurige Tsjechische rum door de wijn, proef en voeg naar wens 2 eetlepels extra suiker en 2 eetlepels rum toe.

Glühwein Ingrediënten, Foto: Kytka Hilmar-Jezek, Tresbohemes.com

Er zijn mensen die het met fruit en al in een kopje scheppen, maar wij zeven het liever en serveren de hete wijn gewoon met een kaneelstokje in het kopje als garnering.

Het is op zijn best als het direct na het malen wordt geserveerd, maar dit heerlijke drankje blijft redelijk warm, zelfs als het ongeveer 30 minuten van het vuur wordt gehaald. De overgebleven glühwein (als je die hebt) kan worden opgewarmd in een pan op het fornuis. Als je wat wilt bewaren voor de volgende dag, laat het dan volledig afkoelen en giet het dan in een glazen fles of weckpot, sluit goed af en zet in de koelkast.

We wensen jullie allemaal een gezond, gelukkig, vreugdevol, voorspoedig en succesvol nieuwjaar vol met een overvloed aan zegeningen en liefde.


Šťastný Nový Rok!

Bekijk de website van Kytka voor meer leerzame blogs en recepten!

Over de schrijver
Ik ben geboren in Praag, maar als kind al naar Amerika verhuisd. Toch blijf ik mij verbonden voelen met mijn vaderland (Má Vlast!). Op mijn website, tresbohemes.com, schrijf ik samen met mijn twee dochters over de geschiedenis, mythes en de cultuur van Tsjechië. Eigenlijk over alles dat hedendaags Tsjechië heeft gevormd. Inside-information, maar geschreven vanuit Amerika!
Reactie plaatsen