Tsjechische Eierdruppeldumplings

Dit recept is een simpele variant van het traditioneel Tsjechische gerecht, Hovězí vývar s krupicí a vejcem. Het wordt gemaakt van runderbouillon, maar je kunt ook kippen- of groentebouillon gebruiken. Of je nu de bouillon van Maggie, of je eigen verse variant gebruikt, het kan beiden. In het Tsjechisch heet dit gerecht Hovězí vývar s krupicí a vejcem, iets dat letterlijk vertaald “runderbouillon met griesmeel en ei” betekent. Maar, zoals ik al zei, het hoeft niet met rund gemaakt te worden. Gebruik dat wat jou het meeste aanspreekt. Wees wel bewust dat een sterke, huisgemaakte bouillon het beste smaakt.

Zelf had ik veel zin in eierdruppel-dumplings en geen verse bouillon in huis. Om heel eerlijk te zijn had ik enkel groentebouillon in huis – maar ik heb het gewoonweg gemaakt en de smaak was goed genoeg. Ik had met name zin in de kleine eierdruppel-dumplings!

Dumplings

Eierdruppel-dumplings Foto: Kytka Hilmar-Jezek


Ingrediënten

  1. 4 cup bouillon
  2. 2 eieren
  3. 3 eetlepels melk
  4. ¾ cup bloem
  5. 1 cup griesmeelbloem
  6. Wat peterselie
  7. Zout en Peper naar smaak

Allereerst wil je de bouillon aan de kook brengen. Daarna bereid je de dumplings door de eieren los te kloppen, samen met de melk. Ik voeg hier altijd al wat zout en peper toe, om de dumplings op smaak te brengen.

EierenEieren Foto: Kytka Hilmar- Jezek

 Gebruik een zeef om de meel toe te voegen en voeg ook de griesmeelbloem toe.

DumplingsGeklopte eieren met griesmeel Foto: Kytka Hilmar- Jezek

In verband met de grootte van je eieren, maar ook de vochtbalans, kan je mengsel een andere hardheid krijgen. Het kan half nat zijn, of juist extra dik. Dit laatste kun je beter bewerken met je handen. Of het nu nat is, of zacht, maakt voor de soep niet uit.

Als je een zacht deeg hebt, gebruik je een vork of een lepel om smallere druppels deeg in de kokende bouillon te laten vallen. Als je deeg droger is gebruik je een rasp om het deeg in kleine stukjes te raspen. Het duurt ongeveer 4-5 minuten tot de dumplings gekookt zijn en de soep klaar is.

Als je indruk wilt maken op je vrienden en de soep helder wilt houden, kun je de dumplings in normaal kokend water laten vallen en ze zeven. Op deze wijze voeg je ze later op het bord pas toe aan de bouillon, zodat het een mooi plaatje wordt.

In het verleden heb ik ook rund (of kip) en wat bevroren erwten en worteltjes gebruikt, maar dit is absoluut geen must. Traditionele wijze is dit gerecht enkel de bouillon, dumplings en een beetje peterselie.

Nadat je het gerecht hebt opgemaakt met wat peterselie is het klaar. Genieten maar!

DumplingsEierdruppel Dumplings Foto: Kytka Hilmar- Jezek


Over de schrijver
Ik ben geboren in Praag, maar als kind al naar Amerika verhuisd. Toch blijf ik mij verbonden voelen met mijn vaderland (Má Vlast!). Op mijn website, tresbohemes.com, schrijf ik samen met mijn twee dochters over de geschiedenis, mythes en de cultuur van Tsjechië. Eigenlijk over alles dat hedendaags Tsjechië heeft gevormd. Inside-information, maar geschreven vanuit Amerika!
Reactie plaatsen