Kerstcadeaus uit Tsjechië

Cadeaus verzinnen voor kerst is soms best lastig. Op zoek naar een origineel cadeau? Dan zijn wellicht onderstaande Kerstcadeaus uit Tsjechië leuk om te geven. Deze Tsjechische producten zijn niet alleen leuk om te krijgen, maar er zit ook nog een verhaal achter. Weer net even iets anders dan een cadeaukaart of sokken krijgen onder de kerstboom.

Voor de kinderen? Buurman en buurman.

De avonturen van Buurman en Buurman zijn bekend bij alle Nederlandse kinderen, maar de twee klussende buren hebben Tsjechische roots. In Tsjechië heten ze Pat a Mat en souvenirs van de twee onhandige klussers zijn in vele winkels te vinden. Van T-shirts met ‘A je to’, houten puzzels  tot stenen beeldjes van de buurmannen. Een ander bekend stripfiguur is ‘Het Molletje’, in Tsjechië bekend als Krtek. Het kleine molletje is een Tsjechische held. De Tsjechische illustrator Zdeněk Miller creëerde de eerste cartoon met in de hoofdrol Het Molletje in 1957. Dit personage werd immens populair, niet alleen dankzij de extreme schattigheidsfactor, maar ook omdat het een van de weinige dieren was die niet door Walt Disney is gemaakt. Het molletje is in allerlei vormen en maten te koop. Van pluche knuffelbeest tot houten of metalen speelgoed, er zijn zelfs creaties van peperkoek en marsepein van Krtek!

Meer lezen? Lees dan dit artikel.

Manufactura en geneeskrachtig zout

De kwaliteit van Tsjechische producten is de laatste jaren enorm verbeterd. Neem bijvoorbeeld de artikelen van het cosmetica bedrijf Manufaktura. Sinds 1990 wordt hier met succes toiletartikelen gemaakt en is het assortiment met tientallen cosmetica producten van hoge kwaliteit uitgebreid. Manufaktura was het eerste Tsjechische bedrijf waarbij geen dieren werden gebruikt voor het testen van cosmetica. Een ander Tsjechisch cosmetica merk dat gebruikt maakt van natuurlijke ingrediënten is Ryor. Het bedrijf heeft meer dan 200 producten, die op basis van kruiden zijn.

Een Tsjechisch product dat niet alleen natuurlijke ingrediënten bevat maar ook heilzaam is, is het zout uit Karlovy vary “Karlovarská vřídelní sůl”. Het Karlsbad mineraal zout wordt geproduceerd door verdamping van het mineraalwater van de wereldberoemde thermale bron. Dit zout bevat alle natuurlijke ingrediënten zoals in het thermale water. Het geneeskrachtig zout heeft vooral een gunstige werking op de spijsvertering en stofwisseling. Het bedrijf Vřídelní Sůl verkoopt sinds 1882 het heilzame zout.

Kristal en juwelen de mooiste Kerstcadeaus uit Tsjechië

Glas Karlovy Vary kristal

Foto: CzechTourism, Lukáš Žentel

Fonkelend, luxe en fijn. Het Boheems kristal is de nationale trots van Tsjechië. De beste plek om kristal te kopen is in Karlovy Vary in West-Bohemen. De lokale Moser glasfabriek maakt sinds de Oostenrijks-Hongaarse tijden de mooiste creaties. De stichter van de fabriek was Ludwig Moser, één van de meest opvallende persoonlijkheden van kristalproductie in de hele monarchie. In de loop der jaren werden diverse dranken geserveerd in Moser kristallen glazen en nipte de Britse koningin, Japanse keizer, Amerikaanse en Russische presidenten van de glazen. Elegante kristallen sieraden komen uit het noorden van de Tsjechische Republiek uit het IJzergebergte. Het lokale merk Preciosa heeft vanwege haar uitstekende kwaliteit een wereldwijde reputatie verdiend. De kristallen sieraden en verfijnde ringen zijn schitterend. Een van de populairste producten zijn de decoratieve nagelvijltjes.

 

 

Tsjechische lekkernijen

Bier Tsjechië

Foto: CzechTourism, Lukáš Žentel

Van lekker eten wordt iedereen blij en in Tsjechië zijn er allerlei lekkernijen die als kerstcadeau ingepakt kunnen worden. In West-Bohemen kan je namelijk niet alleen het Boheems kristal vinden, maar hier komen ook de knapperige wafels en de Becherovka likeur vandaan. De grote wafels, genaamd Kolonady , zijn gevuld met kaneel of hazelnoot en hebben een prachtige decoratie. Becherovka is een sterke kruidendrank. Dankzij de kalmerende effecten op het spijsverteringsstelsel wordt Becherovka beschouwd als een van de “geneeskrachtige bronnen” van Karlovy Vary.

Wat ook niet mag worden vergeten zijn de Tsjechische bieren. Pilsner, Kozel of juist een bier van een kleine brouwerij zal voor menig man een leuk kerstcadeau zijn. Wijnliefhebbers maak je blij met de Moravische wijnen. Zuid-Moravië is de wijnstreek van Tsjechië en vooral de witte wijnen en rosé zijn aan te bevelen.

Qua zoetigheden is er een enorme keuze in Tsjechië. De Tsjechische kerstkoekjes zijn niet weg te denken en zijn er in allerlei soorten smaken en vormen. Een ander lekker koekje is “Hořické trubičky”, een opgerold wafeltje.

Over de schrijver
CzechTourism Benelux is de officiële toeristische organisatie van Tsjechië gevestigd in Amsterdam. Het Tsjechische Verkeersbureau biedt toeristische informatie aan en zet Tsjechië als vakantieland op de kaart in de Benelux door middel van offline en online marketing- en PR-activiteiten.
Reactie plaatsen