Reuzengebergte

Reuzengebergte,  Kralovehradecky Kraj

Het zijn geen gigantische afmetingen die het Reuzengebergte zijn naam hebben gegeven. Het gebied meet ´slechts´  40 bij 20 kilometer.  Het is de legende van de reus  Krkanos die de naamgever is.  Deze reus zou met regen, donder en bliksem gestrooid hebben waarna het rotsachtige gebied is ontstaan. Het Reuzengebergte bevindt zich in het noorden van Tsjechië op de grens met Polen. Het gebied is zowel  in de zomer als in de winter een bezoek meer dan waard.  Al dan niet op de lange latten.

Spindleruv  Mlyn,  Pec pod Snezkou, Janske Lazne en Vrchlabi zijn uitermate geschikte wintersportoorden, die ook als de sneeuw weer gesmolten is,  niets aan schoonheid inboeten. Spindl is een stad waar optimaal geprofiteerd kan worden van de sneeuw. De stad ligt in een heerlijk skigebied, maar er kan ook gebobsleed  worden en er kan zelfs een tocht gemaakt worden met een paardenslee.Ook in Harrachov, in het westelijk deel van het Reuzengebergte, kan goed geskied worden. Voor durfals ligt er een schans, waar tijdens wedstrijden menig professioneel schansspringer al een sprong van gewaagd heeft. Verder staat Harrachov bekend om haar beroemde glaswerk.  In de glasfabriek kan aan een één uur durende rondleiding meegedaan  worden tijdens welke  alle facetten van het glasmaken aan bod komen. In het glasmuseum zijn de topstukken uit de fabriek te bewonderen. Naast sneeuw en glas kan in Harrachov ook genoten worden van haar beroemde Mumlava watervallen.  Deze kunnen te voet of per stoeltjeslift bekeken worden.
Het stadje Vrchlabi is de toegangspoort  tot het Reuzengebergte. Het stadje ligt aan de voet van het Reuzengebergte en biedt plaats aan het Krknosemuseum. Verder staat er het imposante in renaissance stijl opgetrokken kasteel. De opdrachtgever hield van getallensymboliek en het zal voor u een uitdaging zijn om bij een bezoek de vier torens (jaargetijden), twaalf poorten (maanden), 52 vertrekken (weken) en 365 vensters (dagen) te vinden!

Niet alleen in de winter komt de sportieveling aan zijn of haar trekken in het Reuzengebergte. Ook als er geen sneeuw ligt is er voldoende te ondernemen. Zo kan er gemountainbiked en geraft worden. De rodelbanen die ´s winters gebruikt worden, doen in de zomer dienst voor zomerrodelen. Echte durfals kunnen met een deltavlieger de lucht in om zo de natuur vanuit een geheel ander perspectief te bekijken. Voor wie van iets rustiger activiteiten houdt, is een boottocht op de Elbe een absolute aanrader en ook in het Reuzengebergte vindt u een uitgebreid netwerk van goed gemarkeerde fiets- en wandelroutes.

Om conservatie van het gebied te garanderen werd in 1963 het Nationaal Park Kroknose opgericht. Dit gebied is zo´n 40.000 hectare groot en omvat het grootste natuurschoon van het toch al prachtige gebied. Zo vindt u er de hoogste berg van het Reuzengebergte, de Snezka, die maar liefst  1602 meter hoog is. Verder is het park voor tachtig procent bedekt met diepe bossen, waar zich veel wild verschuilt. Misschien komt u er wel een hert of een vos tegen!
Reactie plaatsen