Sumava en het Lipnomeer, Jihocesky Kraj

Sumava Nationaal Park

Het Sumava Nationaal Park strekt over de regio’s Plzensky en Jihocesky en ligt in het Zuidwesten van het land en grenst aan de Duitse en Oostenrijkse grens. Vanwege de ligging in het midden van Centraal-Europa en om het feit dat de natuur en de waterbronnen voor het overgrote deel behouden zijn gebleven, wordt het "de groene longen van Europa"genoemd. In Nederland is het park beter bekend als het Boheemse Woud.

Dit woud kan wederom sprookjesachtig genoemd. Glooiende heuvels zijn dicht bebost en herbergen oude kastelen, schilderachtige dorpjes en oude landgoederen. Door zijn verborgen meren wordt het gebied ook wel het ‘Land van Duizend meren’ genoemd.

In het gebied is een uitgebreid fietspadennetwerk aangelegd en de bewegwijzering is zeer goed. Dit maakt de Sumava tot een uitstekend fiets- en wandelgebied. Als in de winter de toppen van de hogere bergen besneeuwt zin, tovert het gebied zich om tot een ideaal wintersportgebied waar geskied, gelanglauft en gesnowboard kan worden.Meer van Lipno

In het Boheemse Woud, Sumava, ontspringt de rivier de Vltava (=Moldau). Stroomafwaarts komt u na 20 kilometer het kunstmatige stuwmeer van Lipno tegen. Dit meer is enorm, het meet een breedte tussen de 6 en 17 kilometer en lengte van maarliefst 42 kilometer. Het meer is bijzonder geschikt voor de watersport, maar ook verfrissende duik of een dagje zonnebaden zijn het water en bijbehorende strand geschikt. Op diverse plaatsen is er een mogelijkheid om te windsurfen, zeilen, vissen of waterfietsen. Ook kan er gevaren worden in een bootje. De omgeving van het meer is ook zeer aantrekkelijk, ondermeer voor wandel- of fietstochten.Cesky Krumlov

Dit kleine stadje werd in de jaren ’90 ontdekt na jarenlang verwaarloosd te zijn geweest onder het communistische regime. Inmiddels staat de stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het plaatselijke kasteel is het op één na grootste kasteel van Tsjechië en bijzonder groot voor een klein stadje als Cesky Krumlov. Het gebouw omvat onder meer een barok theater en opera.

In de 15e eeuw werd de St. Vitus kathedraal opgericht. De fresco’s uit dezelfde eeuw zijn nog steeds zichtbaar in deze gotische kerk.

Vanuit Cesky Krumlov bestaat ook de mogelijkheid tot het maken van kanotochten over de rivier de Moldau. Cesky Krumlov is in ieder jaargetijde een aantrekkelijke plaats om te bezoeken, mede door de vele culturele activiteiten die er plaatshebben. Zo vinden er het gezellige Festival van oude muziek, vele tentoonstellingen en de Feesten van de vijfbladerige roos plaats.

Met zijn ligging in het zuidoosten ven Tsjechië is dit gebied ook uitermate geschikt voor een grensoverschrijdend uitstapje. Op iets meer dan een uur rijden vindt u de prachtige Oostenrijkse stad Linz, Europa's culturele hoofdstad van 2009. Dit is uiteraard niet zonder reden; deze mooie stad aan de Donau beschikt over een prachtig stadshart. Boven de stad torent de Heilige Maagd Mariakathedraal metershoog uit. Cultuur is onder meer terug te vinden in het Lentos Art Museum dat is gewijd aan kunst uit de 20e en 21e eeuw, terwijl muziekliefhebbers hun hart kunnen ophalen in het Brucknerhaus. Dit muziekcentrum, dat genoemd is naar de beroemdste geborene van de stad - Anton Bruckner - biedt u diverse concerten en opera's.

Reactie plaatsen