Mikulov: de charme van Zuid-Moravië
In Zuid-Moravië, in het uiterste zuiden van Tsjechië, ligt Mikulov (Nikolsburg), een stadje dat een bezoek alleszins waard is. Bijzonder pittoresk gelegen aan de rand van de heuvels van Pavlov, met een schitterend en door golvende wijngaarden omgeven kasteel, nodigt het lieflijke stadje je uit voor een nadere kennismaking. In dit artikel geef ik je alvast een voorproefje van dit plaatsje met zijn vele charmes – maar het zelf gaan ontdekken is natuurlijk nóg leuker!
Met dank aan de ‘Moravische koning’
In de geschiedenis van Mikulov speelt de familie Dietrichstein een belangrijke rol. Gedurende bijna vierhonderd jaar zwaaiden leden van deze familie de scepter over de regio. Het was vooral ook aan hen te danken dat de lokale economie en de wijngaarden herleefden na de zware tijden van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648). Vooral kardinaal František Dietrichstein, die de bijnaam ‘Moravische koning’ droeg, drukte zijn stempel op Mikulov. Beïnvloed door de Italiaanse cultuur herbouwde hij de strenge kasteelburcht die het stadje domineerde tot een representatieve, kardinaalwaardige renaissancistische residentie. Vervolgens verplaatste hij zijn kantoor en hofhouding naar deze plek, vestigde er een van de grootste en meest waardevolle bibliotheken van Europa en zette er de eerste Piaristenschool buiten Italië op.
Nadat het kasteel in 1719 door brand werd verwoest, werd het in een barokke stijl wederopgebouwd. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd het nogmaals door brand getroffen, waarna het opnieuw in barokstijl werd hersteld. Vandaag de dag herbergt het kasteel het regionale museum van Mikulov.
De Italiaanse stijl, die František Dietrichstein zo aansprak, is overigens op vele andere plekken in het stadje terug te vinden. Zoals in de kapel in Loreto-stijl en in de typerende rode dakpannen. In combinatie met het omliggende landschap maakt dit dat Mikulov weleens wordt vergeleken met Toscane. In Mikulov zijn de Italiaanse elementen echter vermengd met de lokale folklore, wat een compleet eigen aanblik oplevert die je nergens anders zult vinden!
Fenomenaal uitzicht
Wil je Mikulov verkennen, begin dan vooral bij het kasteel en bekijk daar ook de expositie over wijn door de eeuwen heen en het immens grote wijnvat (inhoud: 101.000 liter!) in de kasteelkelders. Wandel dan door naar het centrale plein van het stadje en geniet van de sfeervolle omliggende panden in Renaissancestijl. Hier vind je ook de graftombe van de familie Dietrichstein. Strijk voor een goede lunch bijvoorbeeld neer in het Joodse kwartier bij Hotel Templ voor een prima maaltijd met een heerlijke (uiteraard lokale) wijn. Voorzien van nieuwe energie beklim je daarna de ‘Svatý Kopeček’, ofwel de Heilige Heuvel. Ook de kruiswegstaties en de kapel van Sint-Sebastiaan die je op deze heuvel aantreft, heeft Mikulov aan kardinaal Dietrichstein te danken. Het uitzicht op het stadje en de schitterende omgeving is hier fenomenaal.
Heerlijke lokale wijnen
Ben je de Heilige Heuvel weer afgedaald en wil je je dag in Mikulov in stijl afsluiten, bezoek dan vooral een van de vele lokale wijnmakers om te genieten van een goed glas Moravische wijn.
De (witte) wijn die in de omgeving van Mikulov wordt gemaakt, staat bekend om zijn unieke smaak die wordt veroorzaakt door de kenmerkende witte koraalkalksteen waar de wijngaarden in geworteld zijn.
Een laatste tip: stap op de fiets om kennis te maken met de wijdere omgeving van Mikulov! Op de pedalen is het heerlijk toeven in het oogstrelende ommeland van de stad, met zijn zonovergoten wijngaarden en gemoedelijke wijnmakers. Al met een bescheiden dagtocht van veertig kilometer krijg je een goed beeld van de prachtige omgeving; een dergelijke route is ook met kinderen bovendien prima te fietsen. En als je deze route begint én eindigt in het charmante Mikulov, is er niets heerlijkers dan nagenieten van een geslaagde dag met een van de beproefde plaatselijke wijnen. Na zdraví!