Ontdek wijnen uit Tsjechië

Tsjechië is een land dat nog niet veel bekendheid heeft als wijnproducent. Toch worden hier al sinds de oudheid wijnen gemaakt. Zowel de Bohemen, als Moravië, kennen hun eigen specifieke wijnregio's, met het grootste aantal wijngaarden en wijnhuizen in Zuid-Moravië. Hoewel de meeste Tsjechische wijnen wit zijn, zijn er in de afgelopen jaren steeds meer verschillende druivensoorten aangeplant. Ook de andere kleuren wijn worden steeds populairder en fijner. Ontdek de wijnen van Tsjechië en leer hun geheimen kennen!

In dit blogbericht vertellen wij je meer over de geschiedenis van de Tsjechische wijnen, maar ook over de specifieke wijnregio's en hun geheimen. Na het lezen van dit blogbericht weet jij precies wat jij tijdens jouw (wijn)ontdekkingsreis in Tsjechië gewoonweg móét ervaren!

Wijn in Zuid-Moravië, Foto: Ondřej Čechvala, VisitCzechia

Een rijke geschiedenis van Tsjechische wijn

De geschiedenis van de Tsjechische wijnbouw gaat ver terug in de tijd. Mogelijk introduceerden de Kelten als eersten de wijnstokken in dit gebied. Pas in de 14e eeuw begon de wijnbouw echt op te bloeien, mede dankzij Karel IV, koning van Bohemen en heilige Romeinse keizer. Hij bracht diverse wijnstokken mee uit Frankrijk en liet wijngaarden aanleggen in Praag, Centraal-Bohemen en Noord-Bohemen. De wijnen kregen in de Middeleeuwen een goede reputatie, waardoor ze zelfs in het hof van Wenen zeer gewaardeerd werden. Tijdens het communistische regime lag de nadruk op kwantiteit bij de wijnproductie. Na de onafhankelijkheid in 1989 kregen wijnboeren de vrijheid om hun eigen kwaliteitswijnen te produceren. Dit leidde tot nieuwe ondernemingen en aanzienlijke verbeteringen, met moderne en milieuvriendelijke technologieën die werden ingezet om de kwaliteit van de wijnen te verhogen.

Wijn in Znojmo, Foto: Ondřej Čechvala, VisitCzechia

Wijngebieden in Moravië en Bohemen

Tsjechië is verdeeld in twee belangrijke wijnregio's: Moravië en Bohemen. Binnen deze regio's bevinden zich subregio's zoals Znojmo, Velké Pavlovice, Mikulov en Slovácko in Moravië, en Mělník en Litoměřice in Bohemen. Het merendeel van de wijngaarden, zo'n 96%, bevindt zich in het zuiden van Moravië, dankzij het gunstige warme klimaat en vruchtbare grond. Dit gebied kan qua klimatologische omstandigheden vergeleken worden met de Elzas in Frankrijk, Weinviertel in Oostenrijk of de wijngaarden in Duitsland. In Moravië zijn er meer dan 300 wijnbouwdorpen met meer dan 1100 wijngaarden, die samen een oppervlakte van 18.000 hectare beslaan. De grootste wijngaarden telen druivensoorten zoals Grüner Veltliner, Müller Thurgau, Riesling, Welschriesling, Blaufränkisch en Saint Laurent. Naast deze internationale druivensoorten zijn er ook enkele Tsjechische variëteiten, zoals Pálava, Aurelius, Moravische Muscat en André.

Wijnranken in Zuid-Moravië, Foto: Ondřej Čechvala, VisitCzechia

Ontdekking van wijngaarden in Bohemen

In de charmante stad Mělník is Bettina Lobkowicz de voornaamste wijnproducent, met maar liefst 50 hectare aan wijngaarden. Deze wijngaarden zijn gelegen op de zuidelijke en westelijke hellingen van de Elbe, waar een warm microklimaat heerst en de hoogte tot 200 meter reikt. Lobkowicz staat bekend om haar cépage- en vintagewijnen, voornamelijk droge wijnen zoals Riesling, Pinot Gris en Chardonnay.

Een beetje verder langs de Elbe-rivier, in en rondom de stad Litoměřice, liggen diverse wijngaarden. De geschiedenis van de wijnbouw in dit gebied dateert minstens terug tot de 10e eeuw, met Velké Žernoseky als een van de oudste gemeenten. In de Žernoseky Winery rijpen witte wijnen zoals Ryzlink rýnský, Rulandské bílé en Müller Thurgau traditioneel in eiken vaten.

Ontmoet kleine wijnboeren op de glooiende heuvels van Zuid-Moravië, waar veel wijngaarden al generaties lang in handen zijn van dezelfde familie. Deze regio heeft een overvloed aan wijnhuizen en -kelders die een bezoek waard zijn.

Wijn in Bohemen, Foto: Porta Bohemica, VisitCzechia

Wijnmakerijen in Zuid-Moravië

De wijnregio Mikulov is een populaire bestemming voor toeristen vanwege het prachtige kastelencomplex Lednice-Valtice. In de kelders van het chateau van Valtice bevindt zich de Nationale Wijnsalon, waar toeristen op eigen gelegenheid kunnen genieten van een proeverij. Probeer bijvoorbeeld de wijnen van de familie Volařík uit de Mikulov-regio, die voornamelijk witte wijnen produceren, waarvan een deel biologisch is. Hun wijngaarden beslaan 80 hectare en bevinden zich op de warme hellingen van de Pálava-heuvels, ten zuiden van het Nové Mlýny-stuwmeer.

Het wijnbouwgebied Slovácká is gelegen tussen Oostenrijk en Slowakije. De vruchtbare, glooiende heuvels, bekend als het Moravisch Toscane, en het gunstige klimaat dragen bij aan de groei van de wijnstokken. In pittoreske plaatsen zoals Velké Bílovice en Mutěnice vind je talrijke wijnkelders. Bijna elke familie heeft hier op zijn minst een kleine wijngaard en een wijnkelder. Een van de familiewijnmakerijen die een bezoek waard is, is Bartonik, waar je tegen een kleine vergoeding kunt proeven van de wijnen die ze op voorraad hebben.

Špalek, een biologische wijnmakerij, beheert 12 hectare wijngaarden in de buurt van de stad Znojmo, in het beschermde gebied van het Nationaal Park Podyjí. Naast traditionele witte, rosé en rode wijnen, produceren ze ook bijzondere wijnen, zoals ijswijnen, wijnen gerijpt op gist en in eikenhouten vaten, likeurwijnen en natuurwijnen, gemaakt van geperste druiven.

Met een uitgestrekte oppervlakte van ruim 250 hectare is Vinium in Velké Pavlovice een van de grootste wijnmakerijen in Tsjechië. Ze produceren jaarlijks tot 6 miljoen liter wijn. Tussen de wijngaarden groeien ook rozen, wat heeft geleid tot de creatie van de rozencollectie. Wat betreft witte wijnen produceert Vinium Veltliner, Riesling en Zwiegeltebe, terwijl André een droge rode wijn is.

Wijn in Zuid-Moravië, Foto: Ondřej Čechvala, VisitCzechia

Viering van de Tsjechische wijntraditie

In de maand september wordt wijn in het middelpunt van de belangstelling gezet, met speciale aandacht voor de geliefde burčák, die als de eerste wijn van het jaar wordt beschouwd. Deze mierzoete wijn wordt verkocht in literflessen en ontbreekt op geen enkel wijnfeest. Naast burčák worden ook de langer gerijpte wijnen natuurlijk geschonken tijdens deze vieringen. Sommige wijnfeesten, zoals die in Znojmo en Mikulov, vereisen een toegangsbewijs, maar het is de moeite waard, want deze wijnfeesten zijn dé evenementen van het jaar. Ze bieden een uitgebreid programma met muziek, dans, optredens en kleurrijke optochten om de rijke Tsjechische wijntraditie te vieren.

Valtice, Wijn, Foto: CzechTourism

De wijnfeesten van Tsjechië in 2023

1-3 september 2023 Mutěnice winefestival

8-10 september 2023 Pálava winefestiva

9 september 2023 Lednice winfestival

9 september 2023 Troja winefestival in Praag

9 september 2023 Třeboň winefestival

9-10 september 2023 Znojmo winefestival

9-10 september 2023  Uherské Hradiště winefestival

15-17 september 2023 Mělnik winefestival

15-16 september 2023 Velké Pavlovice winefestival

16 september 2023  Litoměřice winefestival

23 september 2023 Velké Žernoseky winefestival