Tsjechische wijnen

Wie aan Tsjechië denkt, denkt vaak direct aan Praag, het Reuzengebergte of een van de vele bierbrouwerijen. Want als er iets is wat een Tsjech goed kan, dan is het wel bier maken. Als wijnland is Tsjechië helemaal niet zo bekend. En dat is zonde, want iedereen die weleens een goede Tsjechische wijn heeft gedronken weet dat het nooit bij één glas kan blijven. Uit het hart van Europa komen veel mooie wijnen, die bij Nederlanders gek genoeg niet zo bekend zijn. Veel mensen weten meestal niet eens dat er in Tsjechië wijn wordt gemaakt. Maar Tsjechië is een prachtig wijnland met een hele lange wijngeschiedenis. En wie eens op de kaart kijkt, begrijpt direct waarom Tsjechië zo veel potentie als wijnland heeft.

Tsjechië heeft namelijk een hele mooie ligging met twee bekende wijngebieden: Bohemen en Moravië.

Tsjechische wijnen uit Moravië

De regio Moravië is bijzonder goed geschikt voor het verbouwen van wijndruiven. Zo’n 96% van alle Tsjechische wijnstokken staan in Moravië aangeplant.

Moravië grenst aan het Oostenrijkse Weinviertel. Dit is het grootste wijndistrict van het buurland. En het Oostenrijkse Weinviertel wordt door veel wijnkenners geroemd vanwege de mooie diversiteit aan wijndruiven in de regio. Veel van de ‘typisch Oostenrijkse’ druiven uit het Weinviertel, vind je ook in Tsjechië. De Grüner veltliner en de Welschriesling groeien bijvoorbeeld rijkelijk in Moravië.

Moravië is een prachtig gebied en brengt veel kwaliteitswijnen voort. Als je in de regio bent, zie je direct de mooie groene heuvels bekleed met wijnstokken. De regio is onderverdeeld in vier verschillende wijngebieden: Znojemská, Mikulovská, Velkopavlovická en Slovácká. Elke regio heeft weer een eigen bodem, variërend van een kalkachtige grond tot juist meer stevige kleigronden.

Het Europese landklimaat zorgt voor warme zomers en redelijk koude winters. Het bijzondere aan de regio in Moravië, is het microklimaat. De regio kent een relatief warmer en droger klimaat dan in andere regio’s rondom Moravië. De nationale Tsjechische belangenorganisatie schat in dat door het klimaat, zo’n 80% van alle jaargangen goede tot uitstekende Tsjechische wijnen voortbrengen. Uit Moravië komen zowel rode als witte Tsjechische wijnen, al staat de regio vooral bekend om de witte wijnen.
Kijk hier voor vakantiehuizen in Moravië


Tsjechische wijnen uit Bohemen

De wijngaarden van Bohemen liggen in het noordwesten van Tsjechië. Bohemen is eigenlijk een verzamelnaam voor een paar wijngaarden in de omgeving van Praag. De wijngaarden van Bohemen zijn met ‘slechts’ 400 hectare wat aan de kleine kant en liggen verspreid rondom de rivieren Elbe, Jizra, Bernounka en Ohre.
Kijk hier voor vakantiehuizen in Bohemen

Eeuwenlange wijntraditie

Tsjechië kent een eeuwenlange wijngeschiedenis, tot het Romeinse tijdperk. De allereerste wijnranken werden door de Romeinen geplant op de Pálava heuvels.

Ondanks de lange geschiedenis, is Tsjechië een relatief jong wijnland dat na een lange pauze weer begonnen is met de productie van topwijnen. In de jaren negentig, nadat Tsjechië van het socialisme was losgekomen, werd weer waarde gehecht aan kwaliteit. Tot die tijd waren Tsjechen vooral geïnteresseerd in zo veel mogelijk hectoliters.

In de jaren negentig werd veel geïnvesteerd in nieuwe aanplant van wijnstokken en het moderniseren van de productiefaciliteiten. Met een speciaal wijnfonds werden bovendien compleet nieuwe wijngaarden aangelegd. In een kleine 3 decennia hebben de Tsjechen een ongelooflijke inhaalslag gemaakt. Veel Tsjechische wijnen doen nu niet meer onder voor die van buurlanden.

Het harde werken van de Tsjechen wordt trouwens beloond: de laatste jaren worden Tsjechische wijnen regelmatig beloond met wijn-awards. Zo zijn Tsjechische wijnen onder andere bekroond met verschillende gouden en zilveren medailles bij de beroemde wijncompetitie Concours Mondial de Bruxelles.

Beste rosé ter wereld

Een groot succes voor de Tsjechische wijncultuur. Op de internationale competitie Vinalies Internationales 2016 in Parijs werd Cabernet Moravia uitgeroepen tot beste rosé wijn. In totaal hebben Tsjechische en Moravische wijnen 7 gouden en 18 zilveren medailles gewonnen.

Moravische wijnen zijn niet alleen in Tsjechië bekend, maar ook buiten de grenzen. Op diverse internationale evenementen worden de Moravische en Tsjechische wijnen gepresenteerd. Op de internationale competitie Vinalies Internationales 2016 in Parijs deden 3600 wijnen van 41 landen mee aan de competitie. In totaal wonnen 25 Tsjechische witte en rosé wijnen een prijs.  Zeven wijnen ontvingen zelfs een gouden medaille. De Franse wijnen overheersten elke categorie, maar de Moravische wijn Horák rosé werd uitgeroepen tot beste rosé ter wereld.


Wijnreizen naar Tsjechië

Als wijnliefhebber is Tsjechië dan ook een uitstekend vakantieland. Driekwart van alle geproduceerde wijnen is wit waarbij kenners direct gelijkenissen zullen zien met de Oostenrijkse wijnen.

Het prachtige gebied vormt een ideale basis voor een mooie vakantie. Je kan bijvoorbeeld fietsen over het prachtige heuvelachtige landschap, langs de wijngaarden, of een goed glas wijn drinken in een van de vele eeuwenoude wijnkelders. Wil je zelf genieten van al het moois dat Tsjechië te bieden heeft? Mail ons dan naar info@ceskysight.nl om je wensen te bespreken.

Proost!

Meer weten over Tsjechische wijnen, bekijk dan het filmpje hieronder.

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Loek Dijkes
Door

Loek Dijkes

op 20 Feb 2019

kom uit nederland en heb interesse in Tsjechiese wijnen ben met 14 dagen in Tsjechie op door reis naar Hongarije ook voor wijn

Reactie plaatsen