Wijnfeesten in Zuid-Moravië van Tsjechië, wijnproeven met veel muziek
2 min. leestijd

Wijnfeesten in Zuid-Moravië van Tsjechië, wijnproeven met veel muziek

Wijnfeesten in Zuid-Moravië dat is dé regio van de wijn. De traditie van het wijn maken bestaat hier al bijna tweeduizend jaar. Door het zonnige klimaat is dit gebied uitermate geschikt om druiven te telen en dit gebeurd dan ook in overvloed.

Tegen de met wijngaarden bedekte heuvels zijn overal wijnkelders te vinden en ook in de dorpjes is wijn niet weg te denken. In september barst het wijnfeest los, want dan wordt de wijnoogst gevierd.

Het wijnparadijs Zuid-Moravië

Lang geleden, in de tijd van de Romeinen, werden de eerste wijnranken geplant op de Pálava-heuvels in Zuid-Moravië. Begin 20ste eeuw was de wijnbouw enorm ontwikkeld, maar dit stopte tijdens de veertig jaar communistische overheersing. Kwaliteitswijn was niet meer belangrijk, maar bulkwijn. Na het verdwijnen van het Gordijn, in 1989, is de interesse voor de wijnbouw weer aangewakkerd en weer volop in bloei.In totaal bevinden zich in Tsjechië 14.000 wijngaarden. Van alle Tsjechische wijn wordt 96% geproduceerd in Moravië, hiermee is deze regio de belangrijkste wijnstreek in de Tsjechische Republiek. In de traditionele wijnstreek vinden dan ook meeste en de grootste wijnfeesten plaats in september, genaamd „De Moravische wijnfeesten“.

Wijn Moravië Tsjechië

Foto: David Marvan, CzechTourism

Wijn proeven in Zuid-Moravië

Tijdens de wijnfestivals en wijnfeesten wordt de wijnoogst gevierd en worden de beste Tsjechische wijnen geproefd. Er worden traditionele lekkernijen gegeten; Moravische worsten, vers brood en geitenkaas. Volksdansen worden opgevoerd, er wordt gezongen en mannen en vrouwen verschijnen in klederdracht. Dit alles gebeurt onder toezicht van de wijnkoning en –koningin, die regeren tijdens de lokale wijnfeesten. Feest in elk dorp.
In Zuid-Moravië is er in bijna elke plaats een wijnfestival. De feesten zijn vooral bedoeld voor de omwonenden om hun voorraad wijn bij te vullen en de wijnoogst te vieren, maar ook toeristen zijn van harte welkom. Wijnboeren vinden het maar al te leuk om wijnliefhebbers te enthousiasmeren en hun wijn te laten proeven (en te verkopen).

Wijn Moravië Tsjechië

Foto: David Marvan, CzechTourism

Vier bekende wijnfeesten in Zuid-Moravië:

– Pálava wijnfeest, Mikulov, 9-11 september.

Een 3-daagse wijnfeest in het pittoreske stadje Mikulov. Het centrum staat vol met kraampjes met lokale producten,  muzikanten en wijnboeren. Er kunnen meer dan 500 soorten wijn geproefd worden. Het hoogtepunt is de parade van koning Wenceslav IV.

– Znojmo historische wijnfeest: Znojmo, 16-18 september

Dit is één van de grootste wijnfeesten in Tsjechië niet alleen gericht op wijn, maar ook op de geschiedenis van deze prachtige Moravische stad. Ook hier wacht een rijk cultureel programma en verrukkelijke wijnen op u.

– Valtice wijnfeesten: Valtice, 30 september – 1 oktober

Valtice is een klein stadje met een prachtig kasteel. Bij het kasteel worden vaak verschillende wijnevenementen georganiseerd. Het grootste feest vindt plaats eind september.

– Slovak wijnfeest: Uherské Hradiště, 10-11 september

Een wijnfestival en open monumenten dag. Wijnproeverij, gastronomische specialiteiten, folklore, traditionele ambachten, muziekoptredens en volksdansen.

– Strážnice wijnfeest:  Strážnice, Zuid-Moravië 10 september

Het wijnfeest in Strážnice hefet een cultureel dagprogramma met een modeshow met traditionele kleding, optredens van folklore artiesten, een markt met traditionele en gastronomische producten, volksmuziek en natuurlijk een wijnproeverij.

Heb jij al eens een wijnfeest in Tsjechië bezocht?
Laat dan hieronder je reactie achter. Dat is altijd leuk voor anderen om te lezen.

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen