Halloween in Tsjechië: 5 Memento Mori locaties
Waar vier jij Halloween dit jaar? Wat dacht je van een bezoek aan een van de Tsjechische knekelhuizen - mysterieuze kerkcrypten en tombes vol menselijke botten? Deze plekken herinneren aan de vergankelijkheid van het menselijk leven.
1. Het ossuarium in Sedlec in Kutná Hora
Kutná Hora is een eeuwenoude stad in Midden-Bohemen, vlakbij Praag. In de Middeleeuwen waren hier rijke zilvermijnen gevestigd, en de stad wedijverde qua luxe en belangrijkheid met Praag, de hoofdstad van het koninkrijk Bohemen. Duizenden mensen woonden in de stad, en daarom had de stad na verschillende pestepidemieën of oorlogen geen ruimte meer om alle doden waardig te begraven. Daarom werd besloten om een knekelhuis te bouwen onder de Allerheiligenkerk op de begraafplaats in Sedlec bij Kutná Hora. Het dient als een soort opslagplaats voor de botten van mensen die lang geleden zijn overleden. De belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis van de kapel was echter het werk van een zekere František Rint, een bouwmeester in dienst van de adellijke familie Schwarzenberg. Samen met zijn gezin decoreerde hij de kapel met menselijke schedels en botten. De inrichting van het knekelhuis is uniek en bizar. Er is een kroonluchter gemaakt van alle grote botten van het menselijk lichaam, een versiering gemaakt van menselijke schouderbladen en heupen. Zelfs het wapen van de familie Schwarzenberg is gemaakt van botten. Het ossuarium herbergt nu de stoffelijke resten van meer dan 40.000 mensen!
2. De crypte van Mělník
De kerk van St. Petrus en Paulus bevindt zich in Mělník in Midden-Bohemen, vlakbij de samenvloeiing van de Elbe en de Moldau, de twee grootste Tsjechische rivieren. Onder het koor van de kerk is een crypte met daarin de stoffelijke resten van 10 tot 15.000 mensen. Het ossuarium van Mělník diende zijn doel tot 1775 waarna het werd dichtgemetseld. Ruim honderd jaar later besloot een Tsjechische antropoloog er een kijkje te nemen. Hij besteedde veel tijd aan het bestuderen van de skeletten en stapelde de botten in ordelijke stapels en betekenisvolle patronen. De botten vormen onder andere een kruis, de Latijnse zin "Ecce mors" ("Zie de dood") en een hart van schedels.
3. Knekelhuis in Kolín
In de Midden-Boheemse stad Kolín werd in de eerste helft van de 18e eeuw een interessant barok knekelhuis gebouwd direct naast de Sint-Bartholomeuskathedraal. Het doel was om de stoffelijke resten waardig te bewaren, aangezien er geen ruimte meer was rond de kerk. Het interieur van het knekelhuis is ontworpen volgens het populaire ‘Memento mori’-thema van die tijd en nodigt bezoekers uit om na te denken over de vergankelijkheid van het menselijk leven. Daarnaast wordt er verwezen naar de ijdelheid van de mens door de aanwezigheid van spiegels, en er is een skelet met een zeis en de tekst: 'Wat ik ben, zul jij worden'. Op het gewelfde plafond is een schilderij van de aartsengel Michaël te zien, die de doden oproept voor het Laatste Oordeel. Sinds 2020 is het knekelhuis van Kolín toegankelijk voor bezoekers."
4. Ossuarium van de St. Jacobuskerk in Brno
De vele slachtoffers van oorlogen en epidemiën, zorgden regelmatig voor ruimtegebrek bij begraafplaatsen. De Moravische metropool Brno is geen uitzondering. Hier bevindt zich bij de kerk van St. Jacobus het tweede grootste ossuarium van Europa. Deze plek, met de stoffelijke resten van ongeveer 50.000 mensen, werd pas in 2001 ontdekt! Uit antropologische analyses blijkt dat hier slachtoffers van middeleeuwse pest- en cholera-epidemieën en van oorlogsgebeurtenissen, zoals de Dertigjarige Oorlog in de 17e eeuw, begraven liggen. Ooit waren de botten netjes opgestapeld, maar door water en modder raakten veel resten door elkaar. In 2012 werd het ossuarium opengesteld. De toegang is echter beperkt om de serene en eerbiedige sfeer te behouden.
5. Mysterieus knekelhuis in Křtiny
Vlakbij Brno, in de crypte van de barokke kerk van de Naam van de Maagd Maria in Křtiny, liggen de stoffelijke resten van ongeveer 1.000 mensen. Het is dus niet zo groot als de andere. De nissen in de muren zijn gevuld met schedels en andere menselijke botten. In deze crypte is iets unieks dat geen enkel ander ossuarium in Tsjechië kent. Twaalf zwart geverfde schedels met kransen op hun hoofd en de letter T op hun voorhoofd. Hoe komt dit? Tot op de dag van vandaag weet niemand het...
Durf jij het aan om dit jaar Halloween te vieren tussen de overblijfselen van het verleden? Bezoek een van deze intrigerende knekelhuizen in Tsjechië en dompel jezelf onder in de mystieke sfeer van vergane glorie. Of je nu kiest voor de sierlijke versieringen van het ossuarium in Kutná Hora of de verborgen geheimen van de crypte in Křtiny, deze plekken laten je stilstaan bij de fragiele balans tussen leven en dood. Perfect voor een onvergetelijke Halloween-ervaring vol historie en mysterie!