Zuid-Moravië | Moravische Karst en omgeving

Ben je op zoek naar een bestemming die nog niet ontdekt is door de massa, maar wel prachtige natuur en cultuur biedt? Dan moet je zeker het noorden van Zuid-Moravië in Tsjechië bezoeken! Deze regio staat bekend om zijn uitgestrekte bossen, pittoreske dorpjes , historische monumenten en indrukwekkende grotten.

En waar dit deel van Zuid-Moravië met name bekend om staat? De Moravische Karst. Deze grotten zijn ontstaan door de oplossing van kalksteen en andere gesteenten door water, waardoor er indrukwekkende stalactieten, stalagmieten en andere druipsteenformaties zijn gevormd. Maar niet alleen de natuurlijke schoonheid van de Karstgrotten maakt ze bijzonder. Sommige grotten hebben ook een rijke geschiedenis en werden gebruikt als schuilplaats tijdens oorlogen of als toevluchtsoord voor religieuze gemeenschappen.


Wij vertellen je per regio een aantal van de kostbaarste bezichtigingen. Wat vind je hier en is het de moeite waard? Lees snel verder voor alle inside scoop, met dank aan Jižní Morava:


De Moravische Karst en Omgeving

Op een klein bootje dobber jij door de donkere gangen van een eeuwenoude, Tsjechische grot. Je hoort links en rechts het gedruppel van het water dat langs de druipstenen op de grond spettert. Het klinkt net of je een grote schelp aan je oor hebt gedrukt; het gesuis van de stilte brengt je naar een ondergronds natuurgebied van indrukwekkende oudheid.

De Moravische Karst is het belangrijkste Karstlandschap van Tsjechië.

De grootste trekpleisters zijn:

  1. De Punkva-grotten;
  2. De Macocha-kloof;
  3. Een boottocht op de ondergrondse rivier Punkva, in de grot  Punkevní Jeskyne;
  4. Skalní Mlýn: hier zie je hoe de grotten zijn ontstaan.

(Je vindt hier ook een groot parkeerterrein!)

Jeskyně Cave Macocha, Foto: Dziurek, VisitCzechia

De Punkva-grotten

De Punkva-grot in Moravië, Tsjechië, is een van de meest indrukwekkende karstgrotten ter wereld. Met zijn ondergrondse rivieren, meren en watervallen biedt deze grot een unieke ervaring voor bezoekers die op zoek zijn naar avontuur en natuurlijke schoonheid.

De grot strekt zich uit over een lengte van maar liefst 35 kilometer en is verdeeld in verschillende delen die allemaal hun eigen kenmerken hebben. Een van de hoogtepunten van de Punkva-grot is het Macocha-ravijn, dat ontstaan is door het instorten van de grottenplafonds. Het ravijn heeft een diepte van 138 meter en biedt een spectaculair uitzicht op de omgeving.

Maar het meest indrukwekkende deel van de Punkva-grot zijn misschien wel de ondergrondse waterpartijen. Bezoekers kunnen per boot over de rivier varen en genieten van adembenemende uitzichten op stalactieten, stalagmieten en andere druipsteenformaties. Er zijn ook verschillende wandelpaden beschikbaar om te verkennen, waaronder een pad dat leidt naar de Bodemloze Afgrond - een enorme waterval die in een diepe put valt.

Naast zijn natuurlijke schoonheid heeft de Punkva-grot ook een rijke geschiedenis. De grot werd al bewoond door prehistorische mensen en later gebruikt als schuilplaats tijdens oorlogen. Tegenwoordig wordt het beschouwd als een belangrijk natuurlijk monument en trekt het elk jaar duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland.

Punkva Grotten, Foto: Jerzy Strzelecki

De Macocha-kloof

De Macocha-kloof is een natuurlijk wonder en een van de meest populaire toeristische attracties in Moravië, Tsjechië. De kloof bevindt zich in het noorden van Moravský Kras, een prachtig kalkstenen plateau dat bekend staat om zijn grottenstelsels en karstlandschap.

De Macocha-kloof is ontstaan na het instorten van de grottenplafonds en heeft een diepte van maar liefst 138 meter. Het is daarmee de diepste kloof van zijn soort in Midden-Europa. Het uitzicht op de kloof is adembenemend en trekt jaarlijks duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland.

Er zijn verschillende manieren om de Macocha-kloof te verkennen. Een populaire optie is om met de kabelbaan naar beneden te gaan voor een beter zicht op de kloof en zijn indrukwekkende rotsformaties. Vanaf daar kun je ook wandelen over verschillende wandelpaden die leiden naar andere delen van het plateau.

Een andere manier om de kloof te verkennen, is door middel van abseilen of ziplinen. Dit geeft je een uniek perspectief op deze prachtige natuurlijke formatie.

Maar niet alleen het uitzicht maakt deze plek bijzonder. Er zijn ook verschillende legendes verbonden aan de Macocha-kloof, waaronder verhalen over verdwijningen en geestverschijningen.

Propast Macocha © Tourist Authority – South Moravia

Chateau Lysice

Ongeveer 35 kilometer buiten Brno ligt het dromerige kasteel Lysice. Het chateau is één van de meest waardevolle monumenten in Tsjechië. Voor minder mobiele mensen is het kasteel niet goed te bezichtigen, maar faciliteiten voor jongere kinderen zijn wel aanwezig.

Het is wel belangrijk om te weten dat het kasteel, inclusief de kassen, orangerie en tuinen in 2022 en 2023 gesloten is vanwege reconstructies.

Lysice Chateau, Foto: Bango, CzechTourism

Blansko

De stad Blansko ligt dertig kilometer boven Brno. Middenin het centrum ligt het Blansko chateau, dat uit de Renaissance dateert. Het kasteel is als museum ingericht, zoals veel chateaus in Tsjechië. Het interieur verraadt dat chateau Blansko van grote invloed is geweest op de ijzerindustrie en het produceren van artistieke mallen. Het kasteel is betrokken geweest bij veel onderzoek naar de Moravische Karst.

Krtiny

In de bedevaartsplaats Krtiny is een kerk te vinden dat toegewijd is aan Maria. Volgens historische verhalen is er een standbeeld gevonden van Maria, dat door gewone burgers naar deze kerk is gebracht. Dankzij dit standbeeld is de kerk tot Mariakathedraal omgedoopt. Tijdens een latere pestuitbraak hebben veel mensen tot het beeld gebeden, dat hen heeft beschermd en gezond gehouden. Inmiddels zijn er jaarlijkse pelgrimages die naar deze plek toe leiden, uit dankbaarheid naar Maria.

Naast de kerk heeft Krtiny ook verschillende andere historische bezienswaardigheden, waaronder een oude watermolen en verschillende boerenhoeves die nog steeds actief zijn. Het omliggende landschap is ook prachtig en biedt talloze wandel- en fietsroutes langs wijngaarden, bossen en pittoreske dorpjes.

Elk jaar op 24 juni wordt er in Krtiny een groot feest gehouden ter ere van Johannes de Doper, die beschouwd wordt als de patroonheilige van het dorp. Tijdens dit feest worden er processies gehouden, traditionele dansen uitgevoerd en heerlijk eten geserveerd.

Krtiny, Foto: Petr Slavík, VisitCzechia

De Kateřinská-grot

De Kateřinská-grot is niet de meest bekende grot in dit gebied. Dankzij de toeristische trekpleisters in de Punkva-grotten slaan veel mensen deze kleinere variant over. Toch kent de grot iets unieks: de grootste (toegankelijke) ondergrondse koepel in Tsjechië, met geweldige akoestiek. Er worden soms zelfs concerten gehouden dankzij deze akoestiek. De grot kent druipstenen die naar zeggen een miljoen jaar oud zijn.

In 2019 hebben we er ook de oudste prehistorische (Tsjechische) tekeningen ontdekt, die rond 4200 voor Christus met houtskool zijn gemaakt.

De Kateřinská-grot, Foto: © Moravian-Silezian Tourism

Blauwdrukproductie in Olešnice

De Blauwdrukproductie in Olešnice staat bekend als cyanotypie of blauwdruk en werd voor het eerst ontdekt door de Engelse wetenschapper Sir John Herschel. Het wordt nog steeds gebruikt om fotografische afdrukken te maken. Deze kunst, die ook beschermd is in de Unesco Werelderfgoedlijst (Interne link) wordt al sinds 1816 bedreven, maar het familiegeheim gaat blijkbaar terug tot de zestiende eeuw.

De productie van blauwdrukken begon in Olešnice in 1868, toen de lokale fabrikant Alois Jirasek deze techniek introduceerde om zijn textielbedrijf uit te breiden. De fabriek produceerde blauwdrukken op stof en papier, die werden gebruikt voor verschillende doeleinden zoals kleding, kaarten en bouwtekeningen.

Tegenwoordig is de Blauwdrukproductie in Olešnice een belangrijk cultureel monument en museum dat bezoekers een fascinerend inzicht biedt in deze oude ambachtelijke techniek. Het museum heeft een uitgebreide collectie originele apparatuur en gereedschappen die werden gebruikt bij de productie van blauwdrukken, evenals voorbeelden van historische prints en foto's.

Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag gaan met deze oude techniek door workshops te volgen waarin ze leren hoe ze hun eigen blauwdruk kunnen maken. Dit biedt een unieke kans om te ervaren hoe het was om deze techniek te gebruiken voordat moderne fotografische methoden werden geïntroduceerd.

Alles wordt handmatig gemaakt, al maakt de Danzinger familie wel gebruik van traditionele technologie.