Ontdek de hidden gems van Tsjechië
Je zou denken dat er in deze wereld nauwelijks nog plekken te vinden zijn waar je het gevoel hebt dat maar weinig mensen je voor zijn gegaan. Maar de reiziger die een beetje moeite doet en van de gebaande banen durft, vindt de meest bijzondere plekjes. Naast trekpleisters Praag, Boheems Zwitserland en Karlovy Vary valt er ook in Tsjechië genoeg te ontdekken. We tippen 5 bijzondere plekken en hun verborgen pareltjes. Maar niet verder vertellen hoor!
1. Kokořínsko
In het Kokořínsko gebied, op ongeveer een uur rijden van bruisend Praag, komen sprookjes tot leven. Angstaanjagend zijn ze, de rotsformaties Čertovy hlavy, ook wel de duivelshoofden. Verscholen in het dennenbos van Liběchov bij Želízy vind je deze twee angstaanjagende duivelskoppen van ongeveer negen meter hoog. Ze zijn gemaakt door kunstenaar Václav Levý in de periode tussen 1841 en 1846.
Ondanks zijn elegante verschijning behoorde het Kokořín kasteel tot een van de vervloekte kastelen van Tsjechië. De Oostenrijkse keizer Ferdinand besloot na plunderingen in de Dertigjarige Oorlog dat het kasteel vervloekt was en daarom niet meer hersteld mocht worden. Zijn het reusachtige paddenstoelen of lijken het toch potdeksels? De 12 meter hoge kalkstenen rotsen van Kokořínské pokličky prikkelen je fantasie. Eeuwenlange erosie zorgde voor deze bijzondere vormen. Zorg dat je ze gauw gaat bekijken, want door de verwering kunnen ze er over een paar jaar niet meer zijn.
2. Loket
In West-Bohemen op steenworp afstand van het bekende kuuroord Karlovy Vary vind je het middeleeuwse Loket. Een aanrader wanneer je van romantiek en spannende verhalen uit vervlogen tijden houdt. De Duitse dichter Johann Wolfgang von Goethe was zo gecharmeerd van Loket dat hij het stadje vaak bezocht en het heel treffend een waar kunstwerk noemde.
Een van de hoogtepunten van Loket is de 13e eeuwse burcht dat midden in de stad op een rotsplateau is gebouwd. De burcht wordt aan drie zijden omringd door de Ohře rivier (Eger) en is zo mooi dat het doet denken aan het decor van een Disney sprookje. Geen wonder dat er regelmatig markten, riddertoernooien en druivenoogstfeesten worden georganiseerd. Verblijf je in Karlovy Vary, huur dan een fiets en volg de Eger fietsroute naar Loket. De route is ongeveer 10 kilometer lang en voert je langs de Svatoš-rotsen. Eenmaal aangkomen in Loket trakteer je jezelf natuurlijk op een lokaal biertje, gebrouwen in de kleine brouwerij op het plein. Na zdraví!
3. Tomáš Baťa Memorial
Tomáš Baťa (1876 tot 1932) is misschien wel een van de bekendste Tsjechen. De veelzijdige zakenman en visionair richtte onder andere met zijn broer en zus het beroemde schoenenimperium BATA op. De productie- en managementmethoden die hij destijds uitvond, worden ook vandaag de dag nog altijd gebruikt. Hij woonde en werkte in de stad Zlín in Oost-Moravië en was een tijdlang zelfs burgemeester van de stad. Hier vind je dan ook het Tomáš Baťa Memorial.
Het memorial is in 1933 ontworpen door de Tsjechische architect František Lýdie Gahura en is geheel in lijn met het functionalisme waar Tomáš Baťa van hield. Niet alleen is de buitenkant van het moderne gebouw het bekijken waard, in het memorial zelf vind je ook een model van het Junkers F13 vliegtuig waarin Tomáš Baťa in 1932 stierf. Wist je dat Tomáš Baťa ook in Nederland zijn voetsporen heeft achtergelaten? In de jaren ’20 van de vorige eeuw kocht hij na een bezoek aan Nederland een stuk grond in de buurt van Best en bouwde daar fabriekshallen met een woonwijk voor zijn medewerkers. Batadorp was geboren.
4. Pardubice
Het pittoreske stadje Pardubice ligt in het stroomgebied van de Elbe en de Chrudimka in de regio Oost-Bohemen. Pardubice beleefde zijn hoogtijdagen in de 16e eeuw en dat zie je nog altijd terug in het hart van de stad. Prachtig gedecoreerde renaissancehuizen sieren het Perštýnské plein. Hier vind je ook het imposante stadhuis met de twee torens en de barokke pestzuil. Vanaf de 60-meter hoge toren van de Zelená poort (Zelená brána) heb je een mooi uitzicht over de stad en de omgeving. En een bezoek aan het Pardubice kasteel mag je niet overslaan. Het kan ook niet missen, het renaissance kasteel bevindt zich midden in de stad achter een dike verdedigingswal.
En er is meer. Wist je dat Pardubice bekend is van de peperkoek? Het recept wordt nog altijd geheim gehouden. Vlakbij de stad vind je The Gingerbread House, een museum waar je alles te weten komt over de peperkoektraditie van Pardubice. Liefhebbers van de paardensport bezoeken de Pardubice renbaan. Hier wordt elk jaar de Pardubice Steeplechase gehouden, de oudste en moeilijkste race van Europa. Tijdens een rondleiding leer je meer over de lange traditie van de renbaan, over beroemde ruiters en hun paarden en volg je het parcours van de race.
5. Flaschar mijn
In het Jeseníky-gebergte, in de Moravië-Silezië regio, ligt de Flaschar mijn. Hier werd in de 19e en 20e eeuw leisteen gewonnen. De Flaschar mijn is een van de slechts twee openbaar toegankelijke leisteenmijnen in het land. De mijn heeft twee verdiepingen, die met elkaar verbonden zijn door een ventilatieschoorsteen van 18 meter lang. Onder leiding van een gids neem je een kijkje in de 400 meter lange tunnels en bezoek je verschillende mijnkamers.
Blijf je liever bovengronds? Dat kan ook. Er is een educatieve wandelroute waarin je onderweg meer leert over de mijnbouw, bosbouw en andere nationale historische en geografische bezienswaardigheden van de streek. Het 3,5 km lange pad loopt door een prachtig bos, biedt uitzicht op de Moravische Poort en het Odra-bekken, en loopt door de mijnbouwlocatie Nový Svět (Nieuwe Wereld), waar je zeven oude leisteenmijnen kunt zien. Vind je het interessant om meer te weten te komen over de Industriële Revolutie van de 19e eeuw? Dan is de Moravisch-Silezische technische route iets voor jou. Je bezoekt niet alleen de Flaschar mijn, maar ook andere bijzondere industriële plekken. Je gaat terug in de tijd met de oude verhalen van mijnwerkers, steenbrekers en metaalgieters, molenaars en ambachtslieden.