Regio Pardubice in Oost-Bohemen

In de regio Pardubice kun je van alles ontdekken. Van de gelijknamige stad, Pardubice, tot rustieke wandelingen en wereldberoemde paardenraces. De stad ligt ongeveer 90 kilometer ten oosten van de hoofdstad, Praag en komt samen in een stroming van zowel de rivier de Elbe, als de Chrudimka.

Wat kun je doen in Pardubice?

Er is van alles te doen in en rondom Pardubice. Een aantal van de meest vanzelfsprekende keuzes zijn:

  1. Een bezoek aan het Pardubicer kasteel;
  2. Het bezichtigen van het Pardubicer stadshuis;
  3. Het bestuderen van de pronkstukken in het museum;
  4. Wandelingen maken in het prachtige natuurgebied;
  5. Sportieve of vermakelijke fietstochten houden;
  6. Wereldberoemde paardenraces.


De stad Pardubice

De vroegste vermeldingen die wij kunnen vinden over de stad Pardubice, komen uit schriftelijke teksten van paus Bonifatius VIII in 1295. De stad stond onder beheer van een adellijke familie, die later bekend kwamen te staan als Heren van Pardubice. Pas later ging de plaats door als werkelijke stad. Kenmerkend aan Pardubice is het oude stadcentrum, met de Groene Poort als overgebleven vestingwerk. Op de façade staan de Heren van Parubice afgebeeld. Achter deze poort bevindt zich een toren van zestig meter hoog, die dienst doet als uitkijktoren. 

Pardubice is het thuis van ijshockeygrootheden als Dominik Hasek en Milan Hejduk. Ook kent het zijn eigen universiteit. 

Het Pardubicer kasteel

Het pardubicer kasteel is aan het einde van de dertiende eeuw gebouwd en wederom gerenoveerd in het begin van de vijf- en zestiende eeuw. Vandaag de dag kent het kasteel een museum en een galerij met Oost-Boheemse kunstwerken en pronkstukken. 

Chateau Pardubice is omringd door machtige verdedigingswallen en hierdoor een gewilde toeristische bestemming voor veel buitenlandse bezoekers, maar ook plaatselijke bewoners. Het kasteel kent zijn eigen fauna, waaronder weelderige pauwen. 

Het kasteel heeft zijn eigen geheimzinnigheden. Onder het gebouw ligt namelijk een eeuwenoude, ondergrondse bunker. 

Pardubice Chateau, Foto: Libor Sváček, CzechTourism

Het stadshuis van Pardubice

Aan een pittoresk vierkant gevormd plein, vind je het grote stadshuis van Pardubice. Het gebouw is gebouwd in een Neo-Renaissance style en een barokmonument. 

Wandelen

Menig Tsjechisch toerist geniet van lange wandelingen door prachtige natuurgebieden. Pardubice is hier een goede bestemming voor, aangezien het veel te bieden heeft. Met een groot aantal eenvoudige wandelroutes, maar ook routes met meer uitdaging, is er voor iedere bezoeker wel een tocht te maken. Niet alleen doorwinterde hikers kunnen hier terecht, ook voor (jonge) families zijn er themawandelingen beschikbaar. 

Bergbeklimmen en mountainbiken in en rondom Pardubice

Het bergachtige landschap in Pardubice is fantastisch voor iedere sportieveling. Professionele bergbeklimmers reizen af naar dit deel van Tsjechië, vanwege de uitdagende rots- en ijswanden. Ook kennen de bergen indrukwekkende gletsjers. Er zijn stevige routes voor de doorwinterde mountainbikers, waarvan sommige erkend zijn door MTB. 

Fietsen in Pardubice, foto: MarkBBDO CzechTourism

Paardenraces in Pardubice

Pardubice kent sinds 1874 jaarlijkse paardenraces, met daarbij behorende internationale tentoonstellingen.. Deze races zijn wereldwijd bekend en geroemd en gaat enkel door als er tenminste één paard uit Tsjechië deelneemt. Het uitdagende parcours staat bekend als één van de moeilijkste en oudste races op het Europese continent. Het is precies 6900 meter lang en heeft 31 hindernissen. Veel Jockeys die deelnemen aan deze race zien het als het hoogtepunt van hun carrière.  

Je kunt de racebaan buiten het raceseizoen om ook bezoeken onder begeleiding van een gids. 

Pardubice Paarden, Foto: Shutterstock, CzechTourism

De grootste hangbrug ter wereld

In de buurt van Pardubice vind je de bijzondere hangbrug, de Sky Bridge 721. Deze hangbrug staat bekend als de grootste hangbrug ter wereld en heeft een totale lengte van 730 meter. Je vind deze brug in de Dolni Morava, in het Jeseniky gebergte. Het startpunt van ligt op 1125 meter hoogte, bij de Slamenka hut. De wandeling die je maakt is op 95 hoogte, boven een bergvallei. De indrukwekkende hoogte laat iedere knieën knikken. Met wat moed en durf zet je stappen naar een herinnering die je niet meer zult vergeten. 


Zeer geschikt voor families

Veel gezinnen met jonge kinderen bezoeken deze regio. Actieve gezinnen kunnen uitdagende wandelingen maken, maar tijdens pauzestoppen zijn er ook avonturenparken te bezoeken en speeltuinen te vinden. De paden zijn begaanbaar met kinderwagens, maar aan te raden is toch om iedere deelnemer zijn of haar eigen wandelschoenen te laten dragen. 


 

 

 

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen