Top 6 natuurwonderen van Tsjechië

Tsjechië is een prachtig land. Niet alleen door zijn Midden-Europese ligging, of gastvrije en behulpzame inwoners, maar ook door de spectaculaire natuur. En dat is niet zonder reden. In Tsjechië vind je namelijk allerlei recordbrekers. De langste, de grootste, de diepste… Wij nemen je graag aan de hand mee naar de Tsjechische natuur en stellen je voor aan deze indrukwekkende wonderen, die wachten om ontdekt te worden tijdens jouw vakantie in Tsjechië.

Rožmberk, het grootste meer in Tsjechië, in Zuid-Bohemen

Het meer van Rožmberk staat bekend als het grootste vismeer van de wereld. Dit meer, dat tot ongeveer 6 meter diep is, is in de 16e eeuw gebouwd (volledig zonder machines). Er waren achthonderd arbeiders bij nodig en het duurde in totaal meer dan 6 jaar om het te graven.

Inmiddels is dit meer, dat in de Třeboň regio ligt, het symbool van het karper vissen in Tsjechië.

Rozmberk, Foto: Josef Vyšata, VisitCzechia

Sněžka, de hoogste berg

In het Reuzengebergte, dat in Oost-Bohemen ligt, vind je de hoogste berg van Tsjechië. Deze berg is tot 1603 meter hoog en trekt daardoor veel nieuwsgierige toeristen. Vanaf de top van de Snezka vind je een panoramisch uitzicht op het omliggende platteland.

De Snezka is niet alleen in de zomer een populaire bestemming. In de winter kun je genieten van de wintersport door van deze allerhoogste top af te roetsjen, met een rode neus en warme wangen.

Door zijn populaire uitzicht zijn er talloze routes die naar de top leiden. Wandelroutes, maar ook fiets- of hardlooproutes. Er is een kabelbaan, die zowel ’s winters als ’s zomers geopend is. De rit duurt ongeveer vijftien minuten.

Snezka, Foto: Pyty, VisitCzechia

Karlovy Vary, de warmste minerale bron

Karlovy Vary is een bekend kuuroord, dat bezocht wordt door toeristen van over de hele wereld. Sommigen voor recreatieve doeleinden, terwijl anderen genezing of rust zoeken bij deze (naar zeggen) geneeskrachtige bronnen.

Wat echter minder bekend is, is dat Karlovy Vary ook een thuis biedt aan de heetste minerale bron van Tsjechië. Deze bron, die Vřídlo heet, heeft een temperatuur van 73,4°C. De totale hoogte loopt op tot 12 meter en biedt zelfs mogelijkheden voor een ondergrondse rondleiding waardoor je de bron van onderen kunt bekijken. Deze rondleiding brengt je langs de 19e-eeuwse technische gebouwen en overblijfselen van oude waterleidingen.

Karlovy Vary, Foto: Zdeněk Matyáš, VisitCzechia

Sumava, het grootste Nationale Park

Tsjechië heeft veel Nationale Parken. Zo heb je bijvoorbeeld het Krkonose Nationaal Park, of het Boheemse Paradijs dat ook erg bekend is. Een ander bekend Nationaal Park is dat van Sumava. Dit park staat bekend als het groene hart van Europa en heeft iets sprookjesachtigs. Het is de thuisbasis van gletsjermeren, veenmoerassen en ook weiden. Hier slingert de Vltava (de langste rivier van Tsjechië!) doorheen.

Sumava is ideaal voor de reiziger die de ongerepte natuur wil ervaren. In dit park vermijd je de toeristische drukte en geniet je van de Tsjechische natuur.

SumavaSumava Nationaal Park, Foto: Roman Slejmar, VisitCzechia

Vltava, de langste rivier

Waar Sumava niet alleen het grootste Nationale Park heeft, heeft het ook de langste rivier. Deze rivier, de Vltava, ontspringt namelijk in Sumava en het stroomt volledig door het Lipno stuwmeer en de prachtige stad Cesky Krumlov. Uiteindelijk mondt de stad uit in de Elbe, in het stadje Melnik. Dit stadje ligt aan de andere kant van Praag en is een populaire bestemming voor kanovaarders en Tsjechische spanten.

Vltava, Foto: Libor Sváček, VisitCzechia

Hranice Abyss, de diepste afgrond.

De kloof in de Hranice Karst, die in de Olomouc Regio ligt, is de diepste ter wereld. Deze Moravische Karst heeft een deel dat onder water ligt. Dit deel is tot wel 450 meter diep. Samen met het droge deel telt deze kloof een indrukwekkende 519,5 meter hoog.

En het bijzonderste? We hebben de bodem nog niet volledig bereikt. Geologen denken dat de kloof tot wel duizend meter diep is, al hebben we dit nog niet bewezen.

Hranice Abyss, Foto: VisitCzechia

Heb jij tijdens jouw vakantie in Tsjechië andere Natuurwonderen ontdekt? Laat het ons weten in de comments en misschien voegen we het wel toe aan onze natuurspektakeltop! Wil je graag een vakantiehuis huren in de buurt van deze natuurwonderen met overtreffende trap? Stuur ons gerust een mailtje, dan zoeken wij samen naar het perfecte vakantiehuis voor jouw vakantie in Tsjechië!

Over de schrijver
Ik heb de prachtigste baan ter wereld. Als Copywriter en Content Marketeer kan ik bij CeskySight mijn liefde voor het creëren van teksten en verhalen kwijt, terwijl ik nauw verbonden blijf met de klant zelf. Ik houd van het ontdekken van andere culturen en ben als moeder van twee (half) Griekse dochters, nooit uitgeleerd. Er valt zo veel te ontdekken en te zien dat de eindeloze bron als perfecte inspiratie dient voor mijn schrijverswerk!
Reactie plaatsen