Laskonky – Tsjechische lekkernij om je vingers bij af te likken
1 min. leestijd

Laskonky – Tsjechische lekkernij om je vingers bij af te likken

Een klassieker uit de Tsjechische keuken, en een heerlijk toetje waarbij je indruk op je gasten kan maken. Met dit gerecht breng je een stukje van Tsjechië naar je eigen keuken. Voor meer leuke Tsjechische recepten kun je een kijkje nemen op de site van CzechSpecials

Ingrediënten beslag:

  • Zes eieren
  • 290 gram kristalsuiker
  • 240 gram poedersuiker
  • 160 gram ongezoete fijne kokosnoot

Ingrediënten vulling:

  • 1 blikje gezoete gecondenseerde melk (kook het blik zacht 2 uur in ruim water in, en laat het volledig afkoelen voor gebruik)
  • 230 gram ongezouten boter (op kamertemperatuur
  • 100 gram walnoten

Ingrediënten sprenkels:

  • 55 gram donkere chocola
  • 2 theelepels kokosolie

Stappenplan:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 125 graden.

Stap 2: Vul een grote pan met ongeveer 1/3e water, doe een deksel op de pan en breng het water aan de kook.

Stap 3: Meng in een aparte kom 6 eieren (alleen eiwit), de kristalsuiker en de poedersuiker.

Stap 4: Als het water kookt kan het vuur uit, en de kom met het eiwitmengsel op de pan. Zorg ervoor dat het eiwitmengsel niet het water raakt.

Stap 5: Mix het beslag op de hoogste stand ongeveer tien minuten totdat je een glad beslag hebt. Het beslag is goed als het dik is, en er pieken ontstaan als je de lepel omhoog brengt.

Stap 6: Voeg de kokos toe, en roer alles voorzichtig met een houten lepel. Pas op dat het beslag luchtig blijft.

Stap 7: Leg bakpapier op de bakplaat, spuit met de spuitzak het beslag op het bakpapier. Maak rondjes van ongeveer 2à3 cm.

Stap 8: Bak dit gedurende 15 minuten, daarna verlaag je de temperatuur naar 80 graden en bak je ze 35 minuten. Prik dan een gaatje in de kleine opening, ze moeten wit blijven maar wel gaar zijn van binnen. Ze moeten niet blijven plakken aan het bakpapier.

Stap 8: Terwijl de ene bakplaat in de oven zit, kan je op een bakpapiertje de rest van het beslag opspuiten.

Stap 9: Als je ze uit de oven haalt, moet je ze helemaal laten afkoelen.

Stap 10: Nu ga je beginnen met de room, maal eerst alle walnoten fijn.

Stap 11: Voeg de zachte boter toe en de karamel. Meng het allemaal toe tot je een glad mengsel hebt.

Stap 12: Zet de room in de koelkast, zorg er wel voor dat hij spuitbaar blijft.

Stap 13: Ga nu bezig met de chocola, voeg je chocola en de kokosolie toe in een bakje met daaronder kokend water (eau bain marie).

Stap 14: Strooi de chocolade in dunne lijntjes over de koekjes.

Stap 15: Als laatste moet je de room tussen de twee koekjes spuiten, en dan is het smullen geblazen!

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen