Samen op reis in Tsjechië | Twee gezinnen op vakantie!

Samen op reis in Tsjechië | Twee gezinnen op vakantie!

Ben jij weleens samen met een ander gezin op vakantie geweest? En, hoe beviel dat? De kans is groot dat je nog nét niet gillend thuiskwam. Soms eindigt zo’n vakantiedroom in een regelrechte nachtmerrie.

Je viert verjaardagen en kerst altijd samen met je familie of beste vrienden, dus voor twee ontspannen weken zomervakantie in een prachtig vakantiehuis draai jij je hand niet om. Al helemaal niet in het warme Tsjechië. Mooie tuin, gezellige woonkamer en fijne keuken. Slaapkamers met heerlijke bedden, een badkamer met bubbelbad.

De vakantie begint fantastisch, precies zoals jij het in gedachten had. Maar tijdens de eerste ochtend samen begint het drama al: er staat een wachtrij voor de badkamer. Het duurt niet lang voor je de behoeften voelt om even 'onder ons' te zijn. Alleen jij en jullie kinderen. Maar dat was niet de bedoeling van deze familievakantie... 

De (vakantie)tijd van jullie leven

Stel je dan dit scenario eens voor: Lange wandelingen door pittoreske dorpjes. Sightseeing in oude kastelen en picknicken in het prachtige natuurgebied van het Tsjechische Reuzengebergte. Stiekem verheug jij je al op de avond – want je hoeft niet te koken! Dat doet de andere familie.

En die afwasdienst? Je partner schuift de vaat in de vaatwasmachine, terwijl jij vast de kinderen in bad doet. 

Na de groepswandeling van vandaag kijk je uit naar het tripje van morgen, lekker met z’n viertjes: jij, je man en de kinderen. Wel starten jullie nog samen de dag op, met een stevig ontbijt. Zónder badkamerfiles en/of chagrijnige koppies.

Na twee weken kom je thuis, voldaan, uitgerust en opgeladen - en met een betere band tussen jullie gezinnen dan ooit. Vrienden voor het leven, net als de kinderen!


Waarom samen op vakantie soms misgaat

Het zou zo mooi kunnen zijn: samen op vakantie de grootste lol beleven en herinneringen voor het leven maken. En toch lukt het niet altijd. Soms verloopt zo’n vakantie in een slechte sfeer en eindigt het zelfs in ruzie. Hoe komt dat toch?

Eerst dit: het ligt niet aan jullie relatie. Denk niet dat wanneer een vakantie ‘mislukt’ er van alles mis is tussen jullie. Dat is niet zo. Jullie kunnen het goed met elkaar vinden en daarom willen jullie samen op vakantie. Iedereen is vol goede bedoelingen.

Natuurlijk is het leuk om samen met een ander gezin op vakantie te gaan. Maar blijf je bewust van je eigen clubje. Na drie dagen met z’n allen spenderen, wil jij graag even een momentje alleen met je eega. ’s Avonds als de kinderen op bed liggen die stomme serie kijken die jullie beide niet uit kunnen zetten. Of misschien een romantisch kaarsje aan en een voetmassage…


Wij geven je alvast een paar tips voor vakantiehuizen voor twee gezinnen met zwembad, ideaal voor de zomervakantie in Tsjechië.

Sommige dingen zijn op vakantie nét anders dan thuis

Van tevoren had je misschien gedacht dat de vakantie zou aanvoelen als één langgerekt verjaardagsfeestje. Lachende kinderen, goede gesprekken en onuitputtelijke gezelligheid. Dan valt het vies tegen dat je elkaar op al op de derde dag bij de eerste kop koffie de tent uitkijkt.

Wat zeggen ze ook alweer: voor de koffie niet zeuren?Dat dat ook voor je zwager geldt, had je zus helaas niet verteld.

Je moet in de rij staan voor de wc. Tuurlijk moet je thuis ook wel eens wachten, maar dit voelt als een wachtrij op Schiphol.

Thuis kan je af en toe even lekker samen zijn met je partner. Daar is nu geen enkele ruimte voor. Behalve in de auto, als jullie aan de beurt zijn om boodschappen te doen. Gezelliger kunnen we het niet maken.

Eén woonkamer, één keuken en één badkamer voor twee families (of stelletjes) is een geheid recept voor moeilijkheden. Doordat je constant op elkaars lip zit, zie je alles. Je kunt elkaar niet ontlopen en op een gegeven moment erger je je aan de kleinste dingen.

It’s the house!

Hoe zorg je ervoor dat jullie gezamenlijke vakantie wel één groot zorgeloos feest wordt om nooit te vergeten?

Het geheim van zo’n geslaagde vakantie is dat je zowel dingen met z’n allen doet als lekker kunt ontspannen met je eigen gezin, toch?

Misschien denk je nu: dan gaan we wel ieder in een apart huis zitten. Maar dat is ongezellig. Voor je het weet zit je honderden meters van elkaar vandaan, of zelfs in een ander dorp. Het is juist zo heerlijk om ’s avonds samen nog wat te drinken, als de kinderen slapen.

Stel dat je het idee loslaat dat je per se samen in één huis moet zitten...

Natuuruitstapje, Foto: Petrohrad FP, CzechTourism

Wat jullie nodig hebben is één huis gesplitst in twee zelfstandige appartementen.

Dat klinkt niet alleen als het ei van Columbus, dat ís het ei van Columbus. Om over de gedeelde kosten niet te spreken. 

Denk er maar eens even over na. In zo’n gesplitst huis hebben beide families een eigen badkamer, eigen toilet en zelfs een eigen keuken. Geen fileleed meer dus, maar lachende gezichten aan het ontbijt. Zo je dag beginnen is een garantie voor plezier.

De kinderen spelen, lachen en rennen er op los. ’s Avonds eet je zelfgemaakte Knedlíky of Guláš (Goulash) in één van jullie keukens. Je vriendin eet geen varkensvlees, of gluten en probeert voor de afwisseling te koken met konijn. Iets waarover ze van haar dochter, die sinds twee zomers vegetariër is, boze gezichten krijgt.

En na het diner? Even wat baantjes trekken in het donker, of nog wat zweten in de sauna. Zodra de kinderen in bed liggen trekken jullie een pivo uit de koelkast, om rond een knapperend kampvuur de Tsjechische buitenlucht in te ademen. Zie je de fonkelende sterren al voor je? Hoor je het gezang van de krekels? Laat je dromen uitkomen, in één van onze prachtige villa’s. 

Wij hebben nog een paar leuke suggesties voor jullie!
Vakantiehuizen voor twee gezinnen voor in de zomer en in de winter vlakbij de skipistes Tsjechië! Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen