Vijf mooie kastelen in Bohemen, Tsjechië

Tsjechië is een prachtige bestemming voor iedere reiziger. Het land heeft een rijke geschiedenis, een indrukwekkende cultuur en prachtige kastelen, burchten of chateaus. Van gotische kastelen tot renaissancepaleizen, elk van deze kastelen vertelt een verhaal en biedt bezoekers de mogelijkheid om terug in de tijd te reizen en te genieten van de grandeur van vervlogen tijden.

Of je nu een geschiedenisliefhebber bent, een fotograaf, of gewoon op zoek bent naar een unieke vakantie-ervaring, deze kastelen in de buurt van Praag zullen je zeker verrassen en inspireren.

Karlstejn

Een van de meest bekende en goed bewaarde kastelen in Tsjechië is Karlstejn kasteel, dat slechts een korte autorit van Praag ligt. Het kasteel bevindt zich zo'n 25 kilometer ten zuidwesten van Praag.

Het is gebouwd in het midden van de 14e eeuw door Karel IV, de Heilige Roomse keizer en koning van Bohemen, als locatie om de kroonjuwelen, heilige artefacten en andere belangrijke overheidsdocumenten en eigendommen te bewaren. Naast weelderige woningen en zalen voor Karel en zijn hof, werd het kasteel gebouwd als een vesting met dikke defensieve muren en torens.


KarlstejnKarlstejn, Foto: Hani Masserani, CzechTourism

Gedurende de eeuwen onderging Karlstejn Castle verschillende renovaties en uitbreidingen, waaronder de toevoeging van gotische elementen en de bouw van nieuwe paleizen en torens. Ondanks verschillende plunderingen en beschadigingen tijdens oorlogen en invasies, bleef het kasteel een belangrijk symbool van de Tsjechische geschiedenis en cultuur.

Karlstejn Castle diende als gevangenis en militair opslagplaats tijdens de 19e en 20e eeuw. Pas in de jaren 60 van de vorige eeuw onderging het kasteel een aanzienlijke restauratie om terug te keren naar zijn oude glorie en middeleeuwse uiterlijk. Karlstejn kasteel is vandaag de dag een van de meest bekende toeristische bestemmingen in Tsjechië, waar toeristen van over de hele wereld komen om zich te verbazen over de prachtige architectuur, fascinerende geschiedenis en adembenemende uitzichten op het platteland.

Bezoekers kunnen rondleidingen volgen door het kasteel om verscheidene kamers en zalen te ontdekken, waaronder de Grote Zaal en de Kapel van het Heilige Kruis.

Karlstejn in de zomer, Foto: CzechTourismKarlstejn in de winter, Foto: CzechTourism

Krivoklat

Krivoklat is een historisch middeleeuws kasteel gelegen in Tsjechië, op ongeveer 50 kilometer afstand van Praag. Het kasteel dateert uit de 13e eeuw en werd gebouwd als koninklijk paleis en jachtslot voor Boheemse koningen. Gedurende de volgende eeuwen werd het kasteel gebruikt als strategisch militair bolwerk en speelde het een belangrijke rol tijdens de Hussietencampagnes aan het begin van de 15e eeuw.

Het deel van het renaissancepaleis dat in de 16e eeuw werd gebouwd als onderdeel van Krivoklat's uitbreiding en hernieuwing, diende later als gevangenis voor adellijke gevangenen in de 17e en 18e eeuw.

Het kasteel diende tijdens de 19de eeuw als militair trainingsfaciliteit en locatie om wapens en munitie te bewaren.

In de 20ste eeuw onderging Krivoklat renovatie- en restauratiewerken, en vandaag de dag is het opengesteld voor publiek als museum en cultureel erfgoedsite, waar men kan genieten van haar rijke geschiedenis en architecturale schoonheid. Het kasteel beschikt over prachtige collecties aan schilderwerken, wandtapijten en meubels, evenals een goed bewaard gebleven gotische kapel en ruim binnenhof.

Krivoklat wordt beschouwd als één van de best bewaarde middeleeuwse kastelengebouwen in Tsjechië.

Krivoklat, Foto: Filip Fuxa, CzechTourism

Cervena Lhota

Cervena Lhota is een prachtig renaissancepaleis uit Zuid-Bohemen. Het werd gebouwd in de 16e eeuw als jachthuis voor Tsjechische adel en staat trots op een klein eiland in het midden van een prachtig meer, omringd door weelderig groen en mooie tuinen. Het kasteel heeft een uniek rood dak en wordt beschouwd als een van de meest pittoreske kastelen van heel Tsjechië. Het is gelukkig goed bewaard gebleven en heeft het vele renovaties ondergaan om zijn oorspronkelijke charme en stijl te behouden.

Vandaag de dag is Cervena Lhota opengesteld voor het publiek en is het een populaire toeristische bestemming. Bezoekers kunnen er rondleidingen volgen, inclusief de grote zaal, de kapel en het kasteelterrein.

Cervena Lhota, Foto: CzechTourism

Konopiste

Konopiste bevindt zich net buiten Praag en is wederom een prachtig voorbeeld van Renaissance architectuur, maar ook de gotiek. Het kasteel werd gebouwd in de 14e eeuw en diende ooit als koninklijk paleis. Bezoekers kunnen rondleidingen volgen door het kasteel, waaronder de grote zaal, de kapel en de kasteeltuinen. Het kasteel staat ook bekend om zijn uitgebreide collectie vuurwapens en jachttrofeeën, die tentoongesteld worden voor bezoekers om te zien.

Het kasteel was eigendom van de rijke Lobkowicz-familie tot het midden van de 19e eeuw, waarna het werd overgenomen door de Schwarzenberg-familie.

Konopiste, Foto: Jiří Jiroušek, CzechTourism

Het kasteel werd beroemd als residentie van Aartshertog Franz Ferdinand van Oostenrijk, die er woonde vanaf eind 19e eeuw tot zijn moord in Sarajevo in 1914, wat het begin van de Eerste Wereldoorlog inluidde.

Het kasteel is nu open voor publiek en is een populaire toeristische attractie, waarbij collecties van jachttrofeeën, wapens en andere artefacten uit het leven en hobby's van de aartshertog worden tentoongesteld. De kasteeltuinen en parken zijn ook open voor bezoekers, wat een rustige en mooie omgeving biedt om te wandelen en te picknicken.

KonopisteKonopiste, Foto: CzechTourism

Hluboka

Hluboka is een kasteel in gotische stijl dat gelegen is in Zuid-Bohemen, Tsjechië. Het werd gebouwd in de 13e eeuw als een kleine versterking en onderging meerdere uitbreidingen en renovaties in de loop der tijden. Tijdens de 16e en 17e eeuw werd het kasteel omgebouwd tot een renaissance-achtige residentie, met de toevoeging van nieuwe vleugels, torens en een groot park.

In de 19e eeuw onderging het kasteel een grote renovatie, geleid door de Weense architect Friedrich von Schmidt, die het omvormde tot een neogotische stijl. Deze renovatie voegde vele nieuwe kenmerken toe, waaronder een nieuwe kapel, een toren en een indrukwekkende ingangspoort. Het kasteel werd een populaire toeristische bestemming en werd in de 20e eeuw opengesteld voor het publiek.

Hluboka Castle heeft een belangrijke rol gespeeld in de Tsjechische geschiedenis, dienend als koninklijke residentie gedurende vele eeuwen en als gastheer voor vele belangrijke gebeurtenissen en bezoeken van royalty. Het is nu een populaire toeristische attractie en wordt beschouwd als een van de mooiste kastelen in Tsjechië.

Hluboka, Foto: Pavel Ilyukhin, CzechTourism

Of je nu een geschiedenisfanaat bent, een architectuurliefhebber of gewoon iemand die van prachtige uitzichten houdt, deze vijf kastelen in de buurt van Praag mag je niet missen. Elk kasteel heeft zijn eigen unieke geschiedenis en charme en biedt een kijkje in de rijke cultuur en prachtige architectuur van Tsjechië.

Over de schrijver
Ik ben geboren in Praag, maar als kind al naar Amerika verhuisd. Toch blijf ik mij verbonden voelen met mijn vaderland (Má Vlast!). Op mijn website, tresbohemes.com, schrijf ik samen met mijn twee dochters over de geschiedenis, mythes en de cultuur van Tsjechië. Eigenlijk over alles dat hedendaags Tsjechië heeft gevormd. Inside-information, maar geschreven vanuit Amerika!
Reactie plaatsen