De historische stad Třebíč - Al 20 jaar UNESCO-Werelderfgoed!

De historische stad Třebíč - Al 20 jaar UNESCO-Werelderfgoed!

Tsjechië heeft een rijke geschiedenis en pronkt hiermee met diverse materiële en immateriële schatten op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een van deze erfgoederen is de historische stad Třebíč, gelegen in de betoverende regio Vysočina, is de trotse eigenaar van een rijke geschiedenis en een indrukwekkend erfgoed dat wordt gekoesterd door UNESCO. En dit jaar markeert een speciale mijlpaal: het 20-jarig jubileum van Třebíč als lid van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Benieuwd naar de stad Třebíč? Lees dan snel verder!

Over Třebíč

De stad Třebíč is gelegen in de regio Vysočina, midden in het schilderachtige landschap van de Boheems-Moravische Hooglanden. De geschiedenis van de stad begint bij de bouw van het benedictijnenklooster dat in het jaar 1101 werd gesticht door de Moravische Přemyslid-vorsten. Třebíč heeft een rijke geschiedenis en biedt bezoekers een schat aan waardevolle monumenten, met als hoogtepunten de Sint-Prokopiusbasiliek, de Joodse wijk en de Joodse begraafplaats, allemaal opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Třebíč op de UNESCO-werelderfgoedlijst

De geschiedenis van de stad maakt Třebíč tot één van de grootste historische schatten van Tsjechië. Het hart van de stad wordt gevormd door de Joodse wijk, de enige volledig bewaard gebleven in Europa en het enige Joodse monument buiten Israël dat door UNESCO wordt beschermd. Maar het is niet alleen door zijn stadscentrum, met meer dan 120 gebouwen, 2 synagogen en de Joodse begraafplaats, dat Třebíč zo bijzonder maakt.

Wat deze stad in de regio Vysočina echt bijzonder maakt, is zijn unieke geschiedenis. In tegenstelling tot veel andere plaatsen hebben de lokale Joden in Třebíč nooit onder gecontroleerde onderdrukking geleefd. In 1723, toen de wet de oprichting van Joodse getto’s verplichte, ruilden christelijke bewoners vrijwillig hun huizen met hun Joodse buren buiten de getto. Deze buitengewone daad van tolerantie speelde een belangrijke rol bij de beslissing om Třebíč op de UNESCO Werelderfgoedlijst te plaatsen. Sinds 2003 siert Třebíč deze prestigieuze lijst, wat betekent dat de stad dit jaar zijn 20-jarig jubileum viert!

Bezienswaardigheden in Třebíč

Dankzij de vreedzame co-existentie van verschillende religieuze gemeenschappen in de middeleeuwen, heeft het stadscentrum van Třebíč, met zijn Joodse wijk, begraafplaats en Romeinse basiliek, tot op de dag van vandaag zijn charme vastgehouden. Bij een bezoek aan Třebíč mag een rondleiding door de Joodse wijk dan ook zeker niet ontbreken. De Joodse wijk is tenslotte niet voor niets een belangrijke reden dat de stad is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze wijk, met zijn doolhof van steegjes en gangen, herbergt twee synagogen, een school, een gemeentehuis en een rabbinaat. De geschiedenis van vreedzaam naast elkaar bestaan van verschillende religies heeft zelfs de bouw van de Sint-Prokopiusbasiliek mogelijk gemaakt, een juweel van Boheemse architectuur.

Het kasteelcomplex

Het kasteelcomplex van Třebíč, gebouwd op de plaats van het benedictijnenklooster, is een inspirerende bestemming voor geschiedenisliefhebbers. Het complex omvat het Waldstein-kasteel, de Sint-Prokopiusbasiliek, een ijskelder én een kruidentuin – allemaal op één locatie.

De Joodse wijk

Joodse wijk in Třebíč - Simone Crespiatico – ShutterstockAls herinnering aan de rijke geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Třebíč, vind je in de stad één van de best bewaarde stedenkundige wijken van Europa. De joodse wijk heeft eeuwenlang zijn karakter behouden. Met smalle straatjes, bogen, veranda´s en balkons die de wijk zijn unieke karakter geven. Wandel door de kleurrijke straatjes en geniet van de charme en architectuur van deze wijk!


Synagoge en Seligmann Bauer House

De Achterste Synagoge werd gebouwd rond het jaartal 1669 en heeft een prachtig interieur met wellicht een van de mooiste barokke schilderijen in Moravië. Nabij de Synagoge staat het Seligmann Bauer House, dat na reconstructie is omgebouwd tot een Joods museum.

Synagoge van Třebíč - Libor Sváček - Vydavatelství MCUHet Seligmann Bauer House nodigt je uit om een typisch Joods huishouden uit de 18e eeuw te ervaren. De rondleiding neemt je mee langs de winkel met antiek meubilair en biedt in de andere binnenruimtes als de slaapkamer een kijkje in de Joodse levensstijl. De zolder is omgebouwd tot een knusse collegezaal met audiovisuele apparatuur, en op speciale gelegenheden worden er traditionele Midden-Europese Joodse gerechten geserveerd.

De Sint-Procopiusbasiliek

De Sint-Procopiusbasiliek – Sergey Fedoskin - ShutterstockNiet alleen kent Třebíč veel Joodse bezienswaardigheden maar ook de christelijke romaans-gotische Sint-Procopiusbasiliek is een architectuur pareltje. Bovendien ligt de Basiliek verrassend dichtbij de Joodse wijk, wat ongebruikelijk was. In juni 2003 werd de Sint-Procopiusbasiliek samen met de Joodse wijk en de Joodse begraafplaats benoemd tot UNESCO-Werelderfoed.

Bezoek Třebíč met kinderen

Hoewel bovenstaand vooral de geschiedenis van Třebíč en zijn UNESCO benoeming is benoemt, heeft de stad ook veel te bieden voor gezinnen met kinderen. Een bezoek aan de culturele en historische bezienswaardigheden van Třebíč is zelfs voor de kleinste avonturiers een leuk uitstapje. In het kasteel van Třebíč bevindt zich een interactieve tentoonstelling, genaamd ‘Reizen door de tijd’, die kinderen op een leuke manier meeneemt in de geschiedenis van de stad. Daarnaast zijn de drie meest waardevolle monumenten van Třebíč, met elkaar verbonden door de educatieve route ‘In de voetsporen van abten en rabbijnen’. Deze route neemt kinderen mee in het leven van de samenleving van verschillende religieuze gemeenschappen, die de stad zijn huidige UNESCO status hebben gegeven.

Dus wat houd je nog tegen? Plan je reis naar Třebíč en ontdek deze betoverende stad vol geschiedenis, architectuur en cultureel erfgoed!

Ik ben Beatrix Soesbergen-Macek en samen met mijn man hebben we zo’n 6 jaar geleden Tsjechshop.nl opgezet. Een webshop waar u terecht kunt voor de aankoop van heel veel Tsjechische producten. We dragen Tsjechie al jarenlang een heel warm hart toe. Mijn man is een nuchtere Hollander, ik heb een Tsjechische vader die in 1948 na de omwenteling naar Nederland vluchtte en vele jaren later een nieuw leven begon met de vrouw die later mijn moeder zou worden. Met de in Tsjechië achtergebleven zoon en dochter uit het eerste huwelijk van mijn vader heb ik een fijne band, zij hebben mij een goed beeld gegeven van mijn mooie tweede vaderland en van de mensen die er wonen. En dank zij hen vonden we ook een tweede (t)huis bij hen in de buurt, in Náchod. Inmiddels is Tsjechshop.nl veel meer geworden dan alleen een webshop. We zijn een punt waar al het mooie en goede van Tsjechië bij elkaar te vinden is, in de breedste zin des woords. Zodat zoveel mogelijk mensen kennis ermee maken. Want zeg nou zelf: is Tsjechië niet verrukkelijk mooi?
Reactie plaatsen