Meer dan alleen reisboeken over Praag of Tsjechië

Meer dan alleen reisboeken over Praag of Tsjechië

Heb je plannen om een reis naar Praag of Tsjechië te boeken en wil je meer lezen dan alleen reisboeken? Deze boekenlijst zal je inspireren om met een andere blik naar Tsjechië te kijken. Genieten!

  1. De lotgevallen van de brave soldaat Švejk – Jaroslav Hašek

Deze roman en aanklacht tegen oorlog biedt een veelzeggend inzicht in de Tsjechische mentaliteit. De brave soldaat Švejk is de Tsjechische voorbode van Forrest Gump en zijn belevenissen maken met veel woordspelingen en satire op hilarische wijze duidelijk hoe zinloos de oorlog is. Na het lezen begrijp je meteen waarom er in Tsjechië zoveel restaurants zijn met de naam Švejk.

  1. Ik heb de koning van Engeland bediend – Bohumil Hrabal

Een tragikomisch meesterwerk van de populairste Tsjechische schrijver van zijn generatie. Volg de ups en downs van een slechtziende ober die onder de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog een fabelachtige rijkdom verkrijgt. Door de communistische machtsovername na de oorlog raakt hij alles weer kwijt. Dit boek is in 2006 verfilmd door de met een Oscar bekroonde regisseur Jiří Menzel.

  1. De gedaanteverwisseling en andere verhalen – Franz Kafka

Geen leeslijst zou compleet zijn zonder Franz Kafka, de beroemdste schrijver van Praag die schreef in zijn moedertaal, het Duits. De gedaanteverwisseling is zijn belangrijkste boek, maar andere boeken zoals Een hongerkunstenaar of Een plattelandsdokter zijn net zo goed grappig, verwarrend en gruwelijk tegelijk.

  1. Verhalen over Malá Strana – Jan Neruda

Dit boek van Neruda vertelt bitterzoete levensverhalen van de inwoners van het stadsdeel Malá Strana van het negentiende-eeuwse Praag. Het gunt je een blik in de goede oude tijd, zorgt dat geveltekens voor je gaan leven en schetst een tijdloos portret van menselijke karakters. Tip: Als je door de Nerudovastraat naar de Praagse Burcht wandelt, kom je langs het Huis van de twee zonnen, waar Neruda woonde.

  1. De ondraaglijke lichtheid van het bestaan – Milan Kundera

Dit boek draait om het ingewikkelde leven van een chirurg, zijn vrouw en zijn minnares, tegen de achtergrond van de Praagse Lente in 1968 en de Sovjet-invasie die daar een einde aan maakte. Het is in 1988 verfilmd met in de hoofdrollen Daniel Day-Lewis en Juliette Binoche.

  1. Babicka – Božena Němcová

Deze klassieke vertelling uit 1855 is nog steeds razend populair in Tsjechië. Het boek gaat over een oma die intrekt bij het gezin van haar dochter. Het dagelijks leven op en rond het landgoed wordt uitgebreid omschreven en het boek geldt dan ook als een kroniek van het Tsjechische plattelandsleven in die tijd, inclusief prachtige illustraties. Hebben we hiermee alle boeken genoemd, of hebben we nog iets gemist? Laat het ons weten!

Wil je zelf Tsjechië ervaren? Klik hier voor de mooiste vakantiehuizen in Tsjechië

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen