Franz Kafka en Praag

Ontdek het Praag van Franz Kafka. Praag is een van de meest bruisende steden van Europa maar ook de stad waar één van de meest belangrijke en invloedrijke auteurs van de afgelopen eeuw heeft gewoond; Franz Kafka! Slenter met ons door de nauwe straatje van de sfeervolle binnenstad en bezoek de gezellige pleintjes,cafés en historische bezienswaardigheden die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van Franz Kafka.

Geschiedenis van Franz Kafka

Franz Kafka is geboren op 3 juli 1883 in een Joods gezin. Al op jonge leeftijd ontwikkelde hij een slechte verstandhouding met zijn vader Jacob, die hij later zou typeren als een dominante en zelfingenomen man. In 1906 behaalde hij zijn promotie tot doctor in de rechten. Kafka haalde weinig voldoening uit zijn werk maar ook op persoonlijk vlak ging het slecht, want hij was ongelukkig in de liefde en in 1917 werd hij erg ziek daarom ging hij al op erg jonge leeftijd met pensioen. Dit stelde hem in staat om zich volledig te wijden aan het schrijven. Dit deed hij ook zonder plezier, maar wel uit een intrinsieke motivatie. Kafka hoopte namelijk met het schrijven nog iets te kunnen maken van zijn leven, dat hij verder als een complete mislukking beschouwde. Uiteindelijk was hij over zijn schrijfkunsten echter ook niet tevreden. Franz Kafka overleed op 3 juni 1924 op 40-jarige leeftijd. Max Brod, zijn vriend publiceerde de geschriften na zijn dood en hierdoor werd de schrijver wereldberoemd, onder meer met de romans ‘Het Proces’ en ‘Het Slot’.

Kafka

Franz Kafka museum in Praag

Wil je alles weten over Franz Kafka? Bezoek dan zeker het Franz Kafka Museum in Praag, in de voormalige steenfabriek van Franz Herget. Je herkent het imposante gebouw aan het bijzondere kunstwerk, Proudy, van David Cerny. Hier zie je twee plassende mannen.

In het museum vind je een ruime verzameling van brieven, dagboeken, foto’s, tekeningen, 3D-installaties en films. Met twee exposities geeft het museum je een inkijkje in de gedachtewereld van Kafka. Daarnaast leer je veel over de geschiedenis van Praag, de Joodse wijk en het werk van de bekende schrijver.

De tentoonstelling in het Kafka Museum bestaat uit twee delen. Het eerste deel vertelt je over het leven van Kafka. Hier zie je veel oude foto’s en lees je fragmenten uit zijn brieven. Vervolgens daal je af in de gedachtewereld van de schrijver. Dit deel gaat over de romans Amerika en Het Proces. Ook kom je hier meer te weten over zijn onafgemaakte werk Het Slot. Zo leer je meer over het werk, de gedachten en het leven van Kafka.

Standbeeld van Franz Kafka in Praag

Tegenwoordig is Praag heel trots op Franz Kafka. Maar wist je dat er pas sinds 2000 een Kafka-plein is? Inmiddels vind je overal in de stad verwijzingen naar de bekende schrijver. In de Joodse Wijk, waar Kafka opgroeide, is in 2003 een standbeeld van hem geplaatst. Het bronzen monument is ontworpen door Jaroslav Róna. Het beeld weegt wel 700 kilo en is 3.75 meter hoog.

Verwacht je een normaal beeld van Franz Kafka? Niets is minder waar. Kafka zit op de schouders van een lopende man, zonder hoofd. Het monument verwijst naar het verhaal Beschrijving van een gevecht. Hierin springt Kafka op de schouders van zijn vriend, die hem door de straten van Praag draagt. Róna zoekt hiermee een directe link met de hoofdstad. Beschrijving van een gevecht is het enige werk dat zich in Praag afspeelt.

Beeld Franz Kafka in PraagBeeld Franz Kafka, foto: Irena Brožová

Het hoofdstandbeeld van Franz Kafka

Het hoofdstandbeeld van Franz Kafka is een monument dat in 2003 werd onthuld in Praag, Tsjechië, ter nagedachtenis aan de beroemde schrijver Franz Kafka. Het beeld is ontworpen door de kunstenaar David Černý en is geïnstalleerd bij de ingang van de Quadrio Shopping Gallery, in de buurt van het beroemde Wenceslausplein.

Het beeld toont het hoofd van Kafka, dat gemaakt is van 42 draaiende platen die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Het beeld is ongeveer 11 meter hoog en weegt meer dan 39 ton. Het is gemaakt van roestvrij staal en heeft een modern, minimalistisch ontwerp dat contrasteert met de historische gebouwen in de buurt.

Het beeld heeft verschillende interpretaties gekregen sinds het werd onthuld. Sommige mensen zien het als een eerbetoon aan Kafka's werk en zijn complexe, verwarrende en surrealistische verhalen. Anderen zien het als een commentaar op de complexiteit en frustraties van het moderne leven. Het draaiende hoofd van Kafka kan worden geïnterpreteerd als een uitdrukking van Kafka's interne strijd en zijn angstige en chaotische geest.

Het hoofdstandbeeld van Franz Kafka is een populaire attractie geworden in Praag en trekt veel toeristen die geïnteresseerd zijn in de literatuur en het werk van Kafka. Het is ook een geliefde plek geworden voor selfies en andere foto's, en het beeld is een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in de stad geworden.

Kafka

De Joodse buurt

In het hart van Praag, aan de oevers van de Moldau, ligt Josefov. Deze Joodse buurt herbergt een luisterrijke geschiedenis en vormt het decor voor veel verhalen van de schrijver Franz Kafka, die deze wijk zijn thuis noemde. Neem de tijd voor een wandeling door de geplaveide straten en maak kennis met de cultuur, architectuur en de verhalen van de Praagse Joden. Franz Kafka bracht het grootste gedeelte van zijn leven door in Josefov. De familie Kafka woonde op Dušní nr. 27.

De zes synagogen in Praag

De Joodse buurt is al sinds de 13de eeuw bewoond. In die tijd vestigden veel Joden zich in dit krappe stadsdeel – op het hoogtepunt van de toeloop woonden hier maar liefst 18 duizend mensen. Tegenwoordig is er nog maar een kleine Joodse gemeenschap te vinden in Josefov, maar proef je nog steeds de sfeer van toen. Hoewel de wijk grotendeels is vernieuwd in de 19de eeuw, bleven de belangrijkste gebouwen en monumenten intact. De zes synagogen, het Joodse Raadhuis en de Oude Joodse begraafplaats behoren tot de best bewaard gebleven Joodse monumenten van Europa. Nog altijd herinneren deze historische bouwwerken aan de tijd dat de Joodse cultuur hier floreerde.

Het gouden straatje van Franz Kafka

Wat je zeker niet mag vergeten is het gouden straatje! Zlata ulice, is een eeuwenoud straatje en één van de grootste toeristische trekpleisters van de stad. De naam van het straatje duikt voor het eerst op in de 16e eeuw. De elf huisjes werden gebouwd als onderkomen voor de kasteelwachten. Later werd het straatje ook door andere kasteelbedienden bewoond. Tussen 1916 en 1917 werd huis nummer 22, van zijn zuster, bewoond door Franz Kafka. Het huis van Kafka is tegenwoordig een klein museum met boekwinkel.

Cafe Slavia of Kavarna Slavia

Voor de beste koffie en een stukje historie ga je naar Café Slavia. Dit oude café staat bekend om de mooie uitzichten op het Kasteel van Praag en de Charles brug. Maar ook binnen is er genoeg te zien.  Hier hangt sinds 1920 het beroemdste schilderij van Viktor Olivia: De absint drinker. De bekende Tsjechische schilder was een vaste gast van het café en bracht hier veel tijd door.

Sinds de negentiende eeuw is Café Slavia de ontmoetingsplek voor schrijvers, dichters, kunstenaars en filosofen. Franz Kafka, Rainer Maria Rilke en Anonin Dvorak kwamen hier graag. Zit je aan een mooi tafeltje? Droom dan even helemaal weg bij de prachtige beelden van het centrum van Praag, terwijl je geniet van heerlijke delicatessen in een prachtige art nouveau omgeving.

Al met al is Praag zeer de moeite waard. Wanneer je ook nog eens van geschiedenis en literatuur houdt dan kom je zeker niks tekort.

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen