David Černý uit Praag, bijzondere sculpturen
in Praag
4 min. leestijd

David Černý uit Praag, bijzondere sculpturen

David Černý uit Praag

Ontmoet de beeldhouwer David Černý uit Praag en volg een route in Praag langs zijn spraakmakende sculpturen.  Hij probeert met zijn beeldwerken mensen vaak uit te dagen, te provoceren en zelfs te choqueren. Hoewel zijn rebelse werk internationaal is kan men veel van zijn sculpturen in Praag bewonderen. Trek er een dagje vooruit en geniet met eigen ogen van zijn bijzondere sculpturen langs de ‘Černý route’.

Černý werd geboren in 1967 in Praag. Hij werd beroemd in de begin jaren ’90, toen hij het aandurfde om een Sovjet legertank roze te schilderen. Deze tank stond in Praag geplaatst als oorlogsmonument. Černý werd vanwege burgerlijke ongehoorzaamheid gearresteerd en de tank werd weer in originele staat hersteld. Hierop besloot een groep parlementariërs de legertank nogmaals roze te verven. Tegenwoordig staat de tank bij de ingang van het Legermuseum in Lešany, op dertig kilometer ten zuiden van Praag.

David Černý is een Tsjechische beeldhouwer die erom bekend staat dat hij graag iets ‘losmaakt’ bij mensen en die hen de absurditeit van het leven laat zien.  Hij probeert met zijn beeldwerken mensen vaak uit te dagen, te provoceren en zelfs te choqueren.

Cerný is tegenwoordig een van de beste hedendaagse Tsjechische kunstenaars, bekend om zijn provocerende beeldwerken. Maar de Tsjechen houden van hem en in zijn studio in het centrum van Praag maakt hij nog steeds zijn controversiële creaties.

Hanging Out

“Hanging out” David Cerny

De kleine figuur is Sigmund Freud. Hij heeft een hand in zijn zak en met de andere hand hand houdt hij een lange stok vast. Het beeldwerk is gemaakt in 1997 en door het te creëren vraagt Cerny zich af welke rol er voor de intellectuelen is weggelegd in het nieuwe millennium. Je vindt dit in de Husovastraat in de buurt van Bethlehem Square (Betlémské náměstí).

 

Babies van Černý

baby's cerny kunst praag

Reuzenbaby’s van Černý op de Zizkov toren, foto: Michal Fik, CzechTourism

De Reuzenbaby’s van Černý zijn in 2000 geplaatst op de Zizkov televisietoren, de hoogste toren in het land die gebouwd werd tijdens de communistische tijd. De opdracht was om een tijdelijk kunstwerk te maken voor Praag, toen deze stad in 2000 de culturele hoofdstad van Europa was. De bronzen baby’s waren zo’n succes dat ze nog steeds op de toren prijken.  Negen van hen kruipen langs de toren en er zijn een paar te vinden bij de ingang van het Kampa Park.

Wil je samen met onze local, Olena de toren beklimmen en ben je benieuwd naar het werkelijke verhaal van de Zizkov toren, boek dan een tour via onze partner Guidilo.com

Paard van David Černý

Paard van David Černý praag

Paard van David Černý, foto: CzechTourism

Een van Černý’s meest bekende sculpturen “Het Paard” (1999) is te vinden in de Lucerna Passage, zijstraat van het Wenceslasplein. Het beeld toont de Heilige Václav in vol ornaat gezeten op de buik van een aan zijn benen opgehangen dood paard. Dit is een parodie op het ruiterstandbeeld van de Heilige Wenceslas op het Wenceslasplein. Černý zegt met dit beeld zijn teleurstelling over de Tsjechische politiek te willen uiten, met daarbij stevige kritiek op Vaclav Klaus, de toenmalige Tsjechische president.

Plassende Mannen

Gelegen op de binnenplaats van het Franz Kafka Museum vind je een van Černý’s meest hilarische creaties met de toepasselijke naam “Piss”. Het zijn twee mechanische mannen die staan te urineren op de Tsjechische Republiek. De boodschap zal duidelijk zijn. Je kunt hier zelfs een tekst met een persoonlijk bericht plaatsen en de mannen plassen het voor je op. Heel bijzonder en creatief!

David Černý’s Quo vadis

Quo Vadis is een bronzen sculptuur van een Trabant op vier benen. Dit werk is een eerbetoon aan vierduizend Oost-Duitsers die in 1989 de tuin van de Duitse ambassade in Praag bezet hielden terwijl zij wachtten op toestemming om naar het vrije westen af te reizen. Vanaf hier ontstond de eerste druk op de val van de Berlijnse Muur. Velen waren naar Praag gekomen in hun “Trabi” die ze na hun vertrek naar West-Duitsland per trein in Praag achterlieten. De Trabant heeft niet alleen benen maar ook ballen. Het kunstwerk staat aan de achterkant van de Duitse ambassade in de Vlasskastraat en is het beste te zien in de winter wanneer de bomen geen bladeren meer hebben.

Het Franz Kafka beeld in Praag.

Het Franz Kafka beeld is een sculptuur van elf meter hoog bestaande uit ronddraaiende schijven die, wanneer ze op hun plaats vallen het hoofd van Kafka voorstellen. David Cerny’s meest recente werk. Zie onderstaande film.

Brown noses, David Černý uit Praag

Brown-Nose David-Cerny

Brown-Nose David-Cerny

Last, but zeker not least, zijn de enorme beelden in de tuin aan de Galeria Futura in Smichov. De sculptuur zijn twee tegen een muur voorover geleunde halve lichamen. Gebruik de ladder om naar boven te klimmen en bekijk een video van de voormalige Tsjechische president Vaclav Klaus en Milaan Knížák, voormalig directeur van de National Gallery terwijl je luistert naar ‘We are the champions’…

Wanneer je Praag bezoekt neem dan de tijd om de beeldwerken van Cerny te bekijken! Geniet van deze heel bijzondere citytour en je krijgt je een goed beeld van de Tsjechische humor!

Wil je op deze route naar de mooiste verhalen luisteren, boek dan een lokale gids via ‘Guidilo Tours’.

Interview met David Černý door Expats.cz:

Download hier het E-book over Praag

Nieuwe brochure over Praag

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen