Trabant. Wie kent het niet? De ouderwetse, maar daarmee niet minder bijzondere, kleine auto’s van VEB Sachsenring. Maar wist je ook dat het woord “Trabant” afgeleid is van het Duitse woord “Drabant”, dat satelliet, of metgezel betekent? En wist je ook dat het in de beginjaren van de gewilde Trabantautos gemiddeld tot wel tien jaar duurde voordat een (Oost-Duitse) koper de auto in bezit had?
Er waren wachtlijsten tot wel dertien jaar. Een lange zit, vooral zonder auto. 😉 De wachttijd hing met name af van de afstand tussen de koper en Berlijn, waar de auto’s werden gemaakt.
Had je geen zin om te wachten en wilde je een tweedehands Trabant? Dan betaalde je soms wel tot de dubbele prijs van een nieuwe.
Maar, wat maakte een Trabant zo populair? Misschien het stalen frame, met het dak, kofferdeksel, motorkap en de deuren van duroplast. Misschien vanwege de unieke vorm, of de iconische beelden van Oost-Duitsers die de grens met West-Duitsland overstaken tijdens de val van de Berlijnse Muur.
Eén ding is zeker. Het kwam niet door de kwaliteit of de betrouwbaarheid van de auto. De Trabant stond er bekend om dat hij slecht gebouwd was, hartstikke veel lawaai maakte en ook nog eens traag was…
… En toch mocht je dertien jaar wachten op jouw eigen stalen autootje. (In Tsjechië was de wachtlijst gelukkig niet zo lang als in Duitsland!)
Trabant tegenwoordig
De Trabant heeft altijd enthousiastelingen en fans gehad. Of je nu een fervent liefhebber bent van deze kleine auto (met een grote persoonlijkheid), of gewoon geïnteresseerd bent in Trabant (of specifiek in Tsjechië) - stap in en wij vertellen je wat er nog is overgebleven van de ooit-zo-populaire kleine autootjes uit Duitsland… maar dan in Tsjechië!
Trabantmuseum in Motol in Praag
In Motol in Praag vind je een museum gewijd aan de Trabant. Hier maak je kennis met de complete historie van deze auto met een tweecilinder tweetaktmotor en een duroplast carrosserie.
Hier worden auto's, in hun originele bewaard gebleven, tentoongesteld. Ook is er een historische garage met een gerepareerde race-Trabant uit de voormalige DDR.
Het museum is gewijd aan de volledige geschiedenis van de productie van Trabant-auto's. Je kunt zelfs in een Trabant plaatsnemen om te voelen hoe de auto toentertijd zat, hoe het stuurde en hoe het schakelde.
Ook is er een racebaan voor de kinderen.
De Trabant Tour in Praag
In Praag worden er speciale Trabant tours gegeven. Deze tour neemt je mee terug in de tijd door praag, vanuit een vintage Trabant 601. Tijdens de rondleiding maak je kennis met de 20e-eeuwse Tsjechische geschiedenis. Je ziet het Strahov-klooster, waar je een biertje kunt proberen uit de microkloosterbrouwerij (inclusief in de prijs 😉).
Ben je tijdens je vakantie in Tsjechie in Praag, boek dan deze leuke tour. Zorg ervoor dat je de tour van de voren boekt en wees op tijd bij het ontmoetingspunt, dat je kunt vinden op de website van de Trabant Tour!
Het Trabant-museum in Nová Ves pod Pleší
Nová Ves is een gemeente (en dorp) in de buurt van de bekende Tsjechische stad Český Krumlov. Nová Ves heeft een museum dat specifiek gefocust is op de gele Trabants uit de reizen van “Dan Přibán”. Dan is een Tsjechische journalist, regisseur en reiziger die bekend staat in Tsjechië omdat hij de wereld rondreist in gele Trabants.
In dit Zuid-Boheemse dorp vind je Trabants, motoren en andere voertuigen uit Přibáň's reisfoto's.
Trabant in Terezín
Er is ook een museum in Terezín waar je de bijzondere Trabant zult vinden, leuk voor een uitstapje tijdenes je vakantie in Tsjechie. Het museum is gefocust op allerlei auto’s in het tijdperk van het socialisme en kent wel vijftig exposities uit de jaren vijftig, tot eind jaren tachtig. Je vindt hier vintage motorfietsen, Tatra auto’s en ook allerlei buitenlandse auto’s, zoals Wartburk, Dacia, Lady, Moskvich en uiteraard…. Je raadt het al…. Trabant!
Het Museum in Terezín kent zelfs de legendarische Tatra 603 en 613, voor de echte autofanaat!
Leuke feitjes over Trabant in Tsjechië
- Wist je dat het een wijdverbreide gewoonte was onder de Tsjechische jeugd om drie keer op te springen, vergelijkbaar met touwtjespringen, wanneer ze een lichtgroene Trabant zagen? Ze geloofden dat degene die dit deed, die dag geluk zou hebben.
2. Tussen november 1957 en het voorjaar van 1991 rolden er meer dan drie miljoen Trabants van de productielijn in de VEB Sachsenring Automobilwerke-fabriek in Zwickau, Saksen.
3. Er is in 2014 een Tsjechische film gemaakt met daarin een Trabant als hoofdrolauto. Deze film, die “Trabant at the End of the World” heette, (oftewel Trabantem az na konec Sveta) gaat over een Tsjech, een Slowaak en een Pool die avonturen beleven in Zuid-America, vanuit de authentieke autootjes.