Wandelen in Tsjechië - Volg de routebordjes

Wandelen in Tsjechië - Volg de routebordjes

Tsjechië is een uiterst geschikte wandelbestemming. Van interactieve wandelingen voor kinderen tot uitdagende wandelingen, er is voor ieder wat wils! Maar hoe vindt en volg je één van deze prachtige wandelroutes? Aan de hand van de toeristische routebordjes natuurlijk! Wij vertellen je in deze blog graag meer over deze bordjes.

De eerste toeristische route bordjes

De Club van Tsjechische Toeristen (Klubu českých turistu) begon in 1889 met het ophangen van de eerste routebordjes. De eerste route die gemarkeerd werd loopt langs het water van Štěchovice naar Svatojánské. Onlangs zijn de nieuwe toeristische routebordjes langs deze route vervangen voor originele historische bordjes door middel van het gebruikt van replica's. Niet werd alleen in 1889 de eerste route gemarkeerd maar ook de tweede. Deze tweede route genaamd Vojy Náprstka route is vernoemd naar de oprichter van de Club van Tsjechische Toeristen. De eerste langeafstandsroute, die je mee neemt door het heuvelige landschap van Brdy, werd in 1912 gemarkeerd. 

Herken de toeristische route bordjes

De eerste toeristische markeringen zijn meer dan 130 jaar oud, maar hoe zagen die er toen uit? De historische routebordjes waren een stukje groter dan dat wij ze nu kennen. De bordjes hadden namelijk drie strepen waarvan de middelste 10 centimeter breed was, en de twee smallere buitenste twee strepen waren 4 centimeter breed. Tegenwoordig zijn alle drie de strepen op de routebordjes gelijk in afmeting. De middelste streep is gekleurd en geeft hiermee aan welke route je volgt. De twee buitenste strepen zijn wit, om zo de markeringen beter zichtbaar te maken.

Foto: Czech Tourism - Vaclav Krizek

Waarom zijn de bordjes gekleurd?

De middelste streep is gekleurd en geeft hiermee aan welke route je volgt. De twee buitenste strepen zijn wit, om zo de markeringen beter zichtbaar te maken. Al sinds het begin van de toeristische routebordjes in 1889, toont de gekleurde middelste streep de route aan. Ook al is er altijd een gekleurde middelste streep gehanteerd, de betekenis van die kleur is in de loop van tijd wel veranderd. Tot aan de Eerste Wereldoorlog werd voor de markeringen alleen de kleur blauw gebruikt. Gaandeweg werd de kleur blauw vervangen voor rood, en pas vanaf 1916 werden de toeristische routebordjes kleurrijker. Vanaf dit moment werden, zoals wij ze nu kennen, vier kleuren gebruikt. De kleuren op de bordjes geven de moeilijkheid van de route aan. Tijd voor een uitdaging? Volg dan de rode bordjes die de lastige routes zoals langeafstands- of bergkamroutes aanduiden. De blauwe bordjes geven de belangrijke routes aan, terwijl de groene bordjes bedoelt zijn voor de lokale routes en de gele bordjes juist de korte- of verbindingsroutes aangeven. Ter ondersteuning van de markeringen staan op belangrijke kruispunten vaak borden met informatie over de route zoals de hoogteverschillen.

  • Rode routebordjes - Lastigere routes zoals langeafstands- of berkamroutes
  • Blauwe routebordjes - Belangrijke routes
  • Groene routebordjes - Lokale routes
  • Gele routebordjes - Korte- of verbindingsroutes

Foto: Czech Tourism - Zlatá Stezka

De wandelroutes van Tsjechië

Tsjechië heeft een ongekend groot netwerk aan wandelpaden en dus ook aan toeristische routebordjes. De wandelpaden kennen een totale lengte van maar liefst 43.000 kilometer. Met zo veel wandelpaden en wegwijzers vraag je je vast af, hoe wordt dit eigenlijk onderhouden? De Club van Tsjechische Toeristen onderhoud de bordjes en zorgt ervoor dat ze uniform gemarkeerd en onderhouden zijn om de bordjes zo herkenbaar en zichtbaar te houden. Per jaar komen en gaan een aantal wandelroutes, zo komen er jaarlijks zo'n 400 tot 500 kilometer aan wandelroutes bij maar gaan er ook zo'n 200 tot 300 kilometer aan wandelroutes af.

Foto: CzechTourism - Michael Körner

Het onderhoud van de toeristische route bordjes

Om de grote hoeveelheid aan bewegwijzering goed te onderhouden heeft de Club van Tsjechische Toeristen 1.750 vrijwilligers die helpen met het onderhoud. Om de drie jaar controleren de vrijwilligers de wandelroutes. Van het opnieuw verven van de bordjes, tot het snoeien van de bosjes om de bordjes heen en het checken van de begaanbaarheid van de routes ze controleren het allemaal! Om dit allemaal uit te kunnen voeren hebben de vrijwilligers een uitrusting met tal aan attributen bij zich, zoals verf en kwasten maar ook snoeischaren en zagen.

Wil je meer lezen over wandelen in Tsjechië? Lees dan ook een één van onze andere blogs in de categorie activiteiten in Tsjechië


Ik ben Beatrix Soesbergen-Macek en samen met mijn man hebben we zo’n 6 jaar geleden Tsjechshop.nl opgezet. Een webshop waar u terecht kunt voor de aankoop van heel veel Tsjechische producten. We dragen Tsjechie al jarenlang een heel warm hart toe. Mijn man is een nuchtere Hollander, ik heb een Tsjechische vader die in 1948 na de omwenteling naar Nederland vluchtte en vele jaren later een nieuw leven begon met de vrouw die later mijn moeder zou worden. Met de in Tsjechië achtergebleven zoon en dochter uit het eerste huwelijk van mijn vader heb ik een fijne band, zij hebben mij een goed beeld gegeven van mijn mooie tweede vaderland en van de mensen die er wonen. En dank zij hen vonden we ook een tweede (t)huis bij hen in de buurt, in Náchod. Inmiddels is Tsjechshop.nl veel meer geworden dan alleen een webshop. We zijn een punt waar al het mooie en goede van Tsjechië bij elkaar te vinden is, in de breedste zin des woords. Zodat zoveel mogelijk mensen kennis ermee maken. Want zeg nou zelf: is Tsjechië niet verrukkelijk mooi?
Reactie plaatsen