8 interessante weetjes over Praag
in Praag
2 min. leestijd

8 interessante weetjes over Praag

Iedereen kent Praag inmiddels wel als prachtige bestemming in Tsjechië. Maar deze weetjes kende je misschien nog niet. Leuk om te weten!

 1. Historisch  Praag weetje

  De Praagse Burcht staat in het Guinness Book of World Records als het grootste kasteel ter wereld met een oppervlak van wel 70 000 m². 

 2. Middeleeuws weetje

  Karlovo náměstí is een van de grootste pleinen ter wereld en was het grootste stadsplein van het middeleeuwse Europa. Vroeger werd dit plein de Grote Markt (Tržiště Velké) of Veemarkt (Doytčí trh) genoemd.

 3. Wereldberoemd weetje

  Het beroemdste plein van Praag is ongetwijfeld het Wenceslasplein, dat vroeger bekendstond als de Paardenmarkt (Koňský trh). In 1848 werd het op voorstel van Karel Havlíček Borovský omgedoopt tot het Sint-Wenceslasplein (Svatováclavské náměstí).

 4. Nutteloos weetje

  Het Praagse rioolstelsel is ’s werelds laatste bewaard gebleven gemeentelijke rioolstelsel. Dit ondergrondse systeem van metalen buizen onder het uitgestrekte centrum van Praag is in totaal ongeveer 55 kilometer lang en kruist de rivier de Moldau drie keer.

 5. Bizar weetje over Praag

Astronomische klok praag

Astronomische klok Praag, foto: Michal Vitásek, Czech Tourism

De Astronomische klok is niet alleen te bewonderen in Praag, maar ook duizenden kilometers verderop: in Seoul. Daar is in de populaire wijk Hongda een replica gebouwd, die wordt gebruikt als restaurant en expositiecentrum.

6. Interessant weetje
De metro van Praag bestaat uit drie lijnen met 57 stations, die samen een netwerk van 59,3 km vormen. De kortste afstand is die tussen Hlavni Nádraží (Centraal Station) en Muzeum (425 m). De langste afstand is die tussen Nádraží Holešovice (treinstation Holešovice) en Kobylisy (2748 m).

7. Willekeurig weetje

uitkijktoren Petrin Praag

Uitkijktoren Petřín, foto: Libor Sváček, Czech Tourism

De uitkijktoren van Petřín is bereikbaar via 299 trappen. De 51 meter hoge top biedt een spectaculair uitzicht over de stad.

8. Leuk weetje over Praag
Vršovice is een minder bekende wijk van Praag, maar in de vorige eeuw stond hier een van de grootste pretparken ter wereld: Lunapark Eden. Hier konden bezoekers in de achtbaan of op de cakewalk stappen, of gewoon een stukje varen. Nu staan hier een grote Tesco-supermarkt en de Eden Arena, het stadion ​van voetbalclub Slavia Praag.

Pretpark: Lunapark Eden uit 1931.

Wil je meer weten over Praag? Vind de Facebook-pagina van CeskySight leuk voor nog meer leuke weetjes over Praag en Tsjechië!

Download hier het E-book over Praag

Nieuwe brochure over Praag

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
milan veenman
Door

milan veenman

op 09 Apr 2019

8 grappig en leuke weetjes top

Reactie plaatsen