Ontmoet Amadeus Mozart op de mooiste plekjes van Praag
in Praag
3 min. leestijd

Ontmoet Amadeus Mozart op de mooiste plekjes van Praag

Amadeus Mozart in Praag. Bij de naam Mozart denkt menigeen onmiddellijk aan het Wenen ten tijde van keizer Jozef II, in de tweede helft van de achttiende eeuw. Maar als je Mozarts enerverende leven wilt volgen zoals de beroemde film Amadeus dat schetst, dan ben je in Oostenrijk eigenlijk niet aan het juiste adres. Deze kaskraker van Miloš Forman werd namelijk voor een belangrijk deel opgenomen in… Praag! In dit artikel neem ik je dan ook mee in de Praagse voetsporen van het muzikale wonderkind Wolfgang Amadeus Mozart.

Terug naar Praag

Regisseur Miloš Forman werd in 1932 geboren in wat toen nog Tsjechoslowakije heette. Na de Praagse Lente (1968) vestigde hij zich in de Verenigde Staten. Daar brak hij in 1975 door met de verfilming van het boek One Flew Over the Cuckoo’s Nest. De film Amadeus verscheen in 1984. Deze muzikale dramafilm over het leven van de componist Wolfgang Amadeus Mozart bezorgde Forman zijn allergrootste roem: hij sleepte er maar liefst acht Oscars mee in de wacht. Voor een deel van de opnames van dit kassucces koos Forman voor de hoofdstad van zijn geboorteland, Praag.

PraagPraag, foto: CzechTourism, Michal Němejc

Met Amadeus Mozart terug in de tijd

Praag was ten tijde van de opnames van Amadeus nog communistisch, wat verklaarde waarom lichtende neonreclames het straatbeeld er nog niet bepaalden. Dit leverde de prachtige, authentiek ogende buitenopnames voor de film op. Ook de theaters die voor de opnames nodig waren, bevonden zich in Praag; in sommige gevallen zagen die er nog bijna net zo uit als in de tijd van Mozart! Al met al was Praag dus het ideale decor voor deze onvergetelijke film.

In de tijd na de opnames voor Amadeus viel de Berlijnse Muur (1989) en ontdeed Tsjechoslowakije zich met de Fluwelen Revolutie van het communistische regime. Daarna begon Praag steeds meer toeristen aan te trekken, wat de aanblik van de stad langzaamaan veranderde. De film Amadeus geeft volgens sommigen dan ook een laatste inkijkje in het ‘oude Praag’.

Amadeus getrouwd en begraven in Praag

Met een wandeling van zo’n vijf kilometer door Praag zie je de bekende locaties uit de film met eigen ogen en waan je je even in de tijd van de veelzijdige componist. Het beste kun je beginnen bij de Železná-straat, waar je een van de oudste Europese theaters vindt: het Statentheater. Op deze plek werd niet alleen gefilmd voor Amadeus, Mozart introduceerde hier in 1787 ook daadwerkelijk zijn opera Don Giovanni. Vlakbij dit vermaarde theater trouwde de film-Mozart in de kerk aan de Husova-straat met de filmbruid die de rol van zijn geliefde Constanze Weber vertolkte. Ook zijn begrafenis, die in de werkelijkheid nog geen tien jaar na zijn huwelijk plaatsvond, werd op deze locatie gefilmd.

Toekomstige Oscarwinnaars

Als je je wandeling vervolgt over de ‘Brug van de Legioenen’, kom je bij het Kampa-park, een groene oase aan de oostoever van de Moldau. Net voor de brug ligt de AMU, ofwel de Academie voor de Muzikale Kunsten. Hier volgde Forman zijn filmstudie. Bekijk de in het park rondlopende studenten goed; wie weet zit er een toekomstige Oscar-winnaar bij! Via de Nerudova-Straat, waar je Mozart in de film ook ziet lopen, ga je naar het Strahov-klooster, waar je in de bibliotheek een indrukwekkende collectie historische boeken van over de hele wereld aantreft. Vervolgens loop je door naar de Praagse Burcht.

Echo’s van een roemrijk verleden

Bij het Wallensteinpaleis kom je op de plek waar de geniale jonge Mozart zijn muziek zelfs voor de paus ten gehore bracht. Met een beetje fantasie hoor je hier nog de echo van zijn sublieme composities…

Deze wandeling kost je ongeveer een halve dag. Of je het nu doet voor de historische bezienswaardigheden, de bijzondere architectuur of gewoon omdat je een mooie wandeling weet te waarderen, je krijgt er zeker geen spijt van. Ook het Praag van nu kent nog volop betoverend mooie plekken waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan – deze wandeling is daar het overtuigende bewijs van!

Walleinsteinpaleis, foto: Prague City Tourism


Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen